Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     No 2020. gada 3. līdz 29. februārim Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementā aplūkojama Viļa Gruzdiņa gleznu izstāde “Meža burvība”.

 

    Mākslinieks dzimis 1938. gada 28. novembrī Rēzeknē. Mācījies Rēzeknes 2. un 4. vidusskolā.  Beidzis profesionāli tehnisko skolu un visu darba mūžu nostrādājis par krāsotāju Rēzeknes celtniecības organizācijās. Gleznošanu apguvis pašmācības ceļā un ar to nodarbojas kopš 1970. gada.

 

     Šī aizraušanās ir kļuvusi par neatņemamu V. Gruzdiņa dzīves sastāvdaļu. Glezno dabas un pilsētas ainavas, klusās dabas. Strādā eļļas un pasteļtehnikā, svarīgu nozīmi piešķirot krāsai un tuvu stāvošu toņu gammai, kontrastainiem gaismas un ēnas attēlojumiem. Darba kompozīcijā vadās pēc dabā nolūkotiem līniju ritmiem, ievērojot reālisma tradīcijas. Darbos parasti attēlo Latgales dabu, Rēzekni un tās apkārtni.

 

     Regulāras personālizstādes Rēzeknes sabiedriskajās iestādēs nav retums. Daudzkārt piedalījies kopējās mākslinieku izstādēs citviet Latvijā un kaimiņzemēs – Krievijā un Zviedrijā. Izveidojis nu jau pāri par 750 darbiem.

 

     V. Gruzdiņa gleznu izstāde “Meža burvība” ir viena no bibliotēkas cikla “Radošie lasītāji” izstādēm. Jāpiebilst, ka šis cikls uzsākts 2019. gadā un veidots ar mērķi parādīt bibliotēkas lasītāju mākslinieciskos talantus.