Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2023. gada 1. aprīlī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiks papildināts ar 32 jaunām grāmatām. Turpinājumā – ieskats jaunumos.

 

     Grāmatā “Rakstniecības laboratorija” lasāmas 15 mūsdienu latviešu rakstnieku refleksijas – aizkadru stāsti, kas atklāj rakstīšanas procesu, izgaismo arī praktiskus padomus, teorētiskas nostādnes un filozofiskas pārdomas. Krājumā iekļautas Andra Akmentiņa, Gunta Bereļa, Māra Bērziņa, Ingas Gailes, Noras Ikstenas, Ilzes Jansones, Arno Jundzes, Laimas Kotas, Andras Manfeldes, Gundegas Repšes, Daces Rukšānes, Kristīnes Ulbergas, Osvalda Zebra, Andra Zeibota un Ingas Žoludes esejas.

 

     Stress, krīze un izdegšana ir parādības, kuru biedējošās izpausmes pazīstamas gandrīz visiem. Stresa avoti var būt gan šķiršanās, gan slimība, gan neveiksmes darbā u. c. Daudzu grūtību virkne var radīt hronisku stresu, kas cilvēka smadzenes noved līdz krīzei. Grāmatas “Pieci soļi hroniska stresa pārvarēšanai” autoriem Dženiferai Lovai un Kjellam Torem Hovikam ir liela pieredze smadzeņu darbības traucējumu ārstēšanā. Izdevumā atklāts, kā smadzenes sadarbojas ar ķermeņa dabisko reakcijas sistēmu, kā vides un emocionālie signāli var izraisīt visdažādākās fiziskās reakcijas: krampjus, sāpes, dzimumtieksmes samazināšanos, apātiju u. c. Autori izstrādājuši Piecu soļu metodi, kas ļauj ne tikai pamanīt krīzes izpausmes, bet arī krīzi pārvarēt, pat gūstot tā saucamo pēctraumatisko izaugsmi.

 

     “Valoda un vara” ir 1. zinātnisko rakstu sējums, kurā aplūkoti jautājumi par okupāciju varu ideoloģiju izpausmēm presē, izglītības metodikā un mācību grāmatās, oriģinālliteratūrā un tulkojumos, pilsētainavā un arī tuvās ārzemēs – šoreiz Polijā. Krājumā analizēta Latvijas sovetizācija, latviešu valodas politiskās diskriminācijas jautājumi un pretestība rusifikācijai pēckara gados, kad tika pieņemti lēmumi par latviešu valodas lomas stiprināšanu, taču tie netika pildīti, izglītības sovetizācijas izpausmes latviešu valodas mācību saturā un ideoloģija latviešu valodas mācību līdzekļos, varas ietekme uz padomju un vācu okupācijas preses valodu, tulkojumu joma staļinisma laikā, kā arī varas ietekme uz Rīgas valodas vidi – ielu nosaukumu maiņu un veidošanu.

 

     Ukraiņu žurnālista, publicista un politikas analītiķa Serhija Rudenko grāmata “Zelenskis” tapusi, autoram pašam vēloties uzzināt pēc iespējas vairāk par 6. Ukrainas prezidentu. "Es vācu dosjē par Zelenski. Un kādā brīdī sapratu, ka tas viss varētu būt interesanti arī citiem. Tā radās ideja izdot grāmatu par prezidentu," saka S. Rudenko.

 

     Jauno daiļliteratūras grāmatu klāstā Daces Rukšānes romāns “Džikī”, kura centrā ir mīlestība, kaislības, cilvēkiem bieži vien tik raksturīgā tieksme pēc neatļautā, aizliegtā augļa, kas tieši tāpēc šķiet tik salds un iekārojams. Būtībā tas ir romāna “Krieva āda” turpinājums, jo tā galvenā varone Meldra ir iepriekšējā romāna galvenā tēla Emīlijas meita. “Džikī” darbības laiks ir 20. gadsimta 70. un 80. gadi, bieži vien ar ļoti smalkām tā laika detaļām un vietu aprakstiem, piemēram, ar Meldru kopā lasītājs var paceļot pa tā laika Rīgas kafejnīcām “Turaida”, “Zilais putns” u. c., pabūt Poligrāfiķu kluba diskotēkā un citās tajā laikā slavenās vietās.

 

     Daiņa Markovska grāmata “Manas Melburnas meitenes” stāsta par latviešu sievietēm, kurām bija lemts piedzimt pagājušā gadsimta sākumā un pēc Otrā pasaules kara un bēgļu gaitām savu turpmāko dzīvi pavadīt Austrālijā. Katrai no viņām bija jāiziet cauri daudzām grūtībām, pārbaudījumiem, sāpēm, zaudējumiem, tomēr viņas spēja saglabāt sevī dzīves gudrību, dzīves garšu, gara spēku un būt vēl par svētību citiem. Katrai no viņām ir savs raksturs, dažādi talanti, piedzīvojumi, bēdas un prieki, bet visas viņas vieno ticība Dievam, Tēvzemes mīlestība, latviešu valoda, dziesma un latvietība – vislabākajā šī vārda nozīmē.

 

     Zanes Nuts romāna “Mums vajadzētu šķirties” varoņi Laura un Edgars ir veiksmīgs juristu pāris, kuru dzīvē un laulībā šķietami nekā netrūkst. Tomēr palēnām abu attiecībās iezadzies savāds svešums. Pieņemot lēmumu šķirties, abi nemaz nenojauš, ka tikai tagad sāksies viņu ceļš ne tikai pretī sev un savām patiesajām vēlmēm, bet arī vienam pie otra...

 

   Ingas Gailes jaunā romāna “Jaukumiņš” galvenajai varonei ir zīdāms bērniņš un vēl viens, kas vēl neiet skolā. Viņa vēlas darīt visu un pat neiespējamo, lai saglābtu savu laulību. Viņi ies pie pāru terapeita. Taču vīrs nav noskaņots klausīties kaut kādās muļķībās. Viņš aizskrien, ielec mašīnā un, kaucot bremzēm, aizbrauc. Sarma ir izmisusi, taču kāda iekšēja balss mudina nepadoties…

 

     Amerikāņu rakstnieču Džūdas Devero un Tāras Šītsas romāns “Līdzi paņemt mīlestību” parāda, ka mīlestība var ceļot laikā. Līemam ir doti 3 mēneši, lai panāktu, ka viņa mīļotā Kora iemīlētos kādā citā. Tikai tā ir iespējams mainīt sievietes traģisko likteni un ļaut viņai nodzīvot garu, laimīgu mūžu. Tomēr šis uzdevums ir ārkārtīgi grūts – gan tādēļ, ka Līemam nākas apvaldīt savu sirdi, gan tādēļ, ka pati Kora tiecas pēc viņa…

 

     Amerikāņu rakstnieka Maikla Konelija romāna “Cita atvadu puse” varonis Harijs Boss ir kļuvis par privātdetektīvu. Viņš nereklamējas, viņam nav sava biroja, un viņš rūpīgi atlasa klientus. Kādudien pie Harija pēc palīdzības vēršas viens no Kalifornijas bagātākajiem uzņēmējiem. Nesabiedriskais miljardieris mūža nogalē ir apņēmies atrisināt noslēpumu, kas viņam nedod mieru jau ilgus gadus. Agrā jaunībā viņam ir bijušas attiecības ar meksikāņu meiteni, mūža lielo mīlestību. Taču meitene ir pazudusi no jaunekļa dzīves drīz pēc tam, kad pavēstījusi, ka gaida bērnu...

    

   Laipni gaidām bibliotēkā!

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 17. aprīlī.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

Līdzīgi raksti