Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2023. gada 1. martā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiks papildināts ar 26 jaunām grāmatām. Turpinājumā – ieskats jaunumos.

 

     Latvijas preses vēsture Dr. phil. Aināra Dimanta monogrāfijā „Latvijas prese 200 gados” atklājas kā aizraujošs stāsts, kas pilns intriģējošām detaļām un negaidītiem pavērsiena punktiem. Monogrāfija ir rezultāts nopietnam un pamatīgam darbam, ko raksturo autora erudīcija, prasme veidot izklāstu saistošā valodā, plašas zināšanas par norisēm medijos un sabiedrībā. Preses vēsture tajā attēlota ciešā sasaistē ar Latvijas vēsturisko procesu, politiskajiem un ekonomiskajiem notikumiem, ne tikai aprakstot procesus, bet arī formulējot problēmas.

 

     Benedikta Kalnača monogrāfija „Pavērsiens” ir novatorisks pētījums par Rūdolfa Blaumaņa daiļradi 19. un 20. gadsimta mijas latviešu un Eiropas rakstniecības ietvarā. Darbā aplūkoti tie Blaumaņa daiļrades aspekti, kas līdzšinējā rakstnieka daiļrades analīzē palikuši nenovērtēti un kuru izcēlums ļauj no cita rakursa novērtēt un uzsvērt viņa literārās darbības novatorismu. Pētījuma piecās nodaļās Blaumaņa darbība analizēta vācbaltiešu sabiedrības un kultūras procesu kontekstā; aplūkota saikne starp Blaumaņa darbiem un populāro literatūru; iztirzāts latviešu literāro tradīciju tālākveidojums rakstnieka daiļradē, skaidrota mijiedarbe ar viņa laikabiedriem glezniecībā un mūzikā; Blaumaņa prozas poētika aplūkota kontekstā ar 19. gadsimta Eiropas romāna un noveles māksliniecisko veidojumu; risināts jautājums par Blaumaņa attiecībām ar sava laikmeta jaunajiem latviešu intelektuāļiem.

 

      Daiļliteratūras jaunieguvumos amerikāņu rakstnieku Duglasa Prestona un Linkolna Čailda izklaidējošs, spriedzes un noslēpumiem caurvīts piedzīvojumu romāns „Ledus robeža”.  Netālu no Čīles uz neapdzīvotas salas tiek atrasts līdz šim lielākais meteorīts, kas miljoniem gadu gulējis dziļi zemē. Vērtīgais atradums sver vairāk par četriem tūkstošiem tonnu un šķietami nav pārvietojams. Tomēr Ņujorkas miljardieris Palmers Loids šo sensacionālo dārgumu vēlas iegūt savam jaunajam muzejam un noorganizē ekspedīciju, apvienojot gudrākos zinātniekus un inženierus. Notiek neparedzamais – tuvojoties meteorītam, cilvēki zaudē dzīvību, un atklājas biedējoša patiesība: ne jau cilvēki šo seno, noslēpumaino objektu kaut kur nogādās. Tas aizvedīs viņus...

 

     Ilonas Balodes grāmatā „Ielu muzikantu piezīmes” skaidri nolasāmi divi laiki viņas dzīvē: „pirms” un „pēc”. Pirms nelaimes gadījuma ar dzīvesbiedru Rolandu un pēc tā. Abi šie laiki autores un viņas līdzgaitnieku dzīvēs pamīšus atspoguļoti, savijoties jau pazīstamajai ceļotāju bezrūpībai, vieglam dzīves tvērumam, mākslinieciskam, neparastam skatījumam uz pasauli un norisēm tajā, ar skaudru, eksistenciāli dziļu cilvēka būtības un sūtības analīzi. No zemeņu un zeķu zagšanas, bohēmiska trakuma līdz nopietnām pārdomām par cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, par sāpēm un nāvi. „Ielu muzikantu piezīmes” ir gan viegla, gan smaga grāmata: personiska, pat intīma Ilonas Balodes autobiogrāfija un vienlaikus neprātīgi krāsaina, vispārcilvēciska odiseja, kas liek uzdot sev daudz jautājumu, domāt un meklēt.

 

     Amerikāņu rakstnieces Kārenas Vaitas romānā  „Antikvariāts Rojālstrītā” Nola Trenholma, par spīti grūtajiem pusaudzes gadiem, ir gatava sākt pieaugušas sievietes dzīvi. Kas gan var būt labāks sākums par mājas iegādi? Tomēr izrādās, ka Nolas sapņu māju nemaz nav tik viegli iegūt – pirmkārt, īpašnieks to nemaz nevēlas pārdot. Un, otrkārt, šajā vecajā ēkā joprojām mīt pagātnes rēgi. Lai tiktu pie sava mitekļa, Nolai nāksies atrisināt noslēpumu, kas glabāts gadiem ilgi. Turklāt palīgos vajadzēs aicināt cilvēku, kuru viņa vismazāk vēlētos satikt, – pievilcīgo, bet valdonīgo studiju biedru Bo Raienu.

 

     Amerikāņu rakstnieces Keitas Vaitas izklaidējošajā romānā „Leikdžordžas slepkava” saulainā septembra rītā Šenona Bleina dodas savā ierastajā skrējienā, bet mājās vairs neatgriežas… Sievietes pazušana visus šokē. Vai Šenona gluži vienkārši aizbēgusi, jo ir nogurusi būt perfekta sieva un māte? Vai viņu nolaupījis kāds svešinieks? Vai noziegumā ir vainojams viņas vīrs? Par šo lietu ieinteresējas arī žurnāliste Beilija Veginsa. Diezgan ātri kļūst skaidrs, ka viss ir sarežģītāk, nekā sākumā licies. Beilija sastopas ar sarūgtinātu māsu, neuzticīgu svaini, izvairīgu draudzes vecāko un biedējošu moteļa īpašnieku, turklāt sāk saņemt anonīmus draudu zvanus. Beilija apņemas atklāt, kurš ir nogalinājis jauno sievieti un uzglūn arī citām, tostarp viņai pašai.       

 

     Laipni gaidām bibliotēkā!

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. martā.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti