Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2023. gada 1. februārī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiks papildināts ar 44 jaunām grāmatām. Turpinājumā – ieskats jaunumos.

      

     Zanes Eniņas trešā grāmata “Santjago ceļš” vēsta par Zanes pieredzi, kājām mērojot piecus Santjago ceļa maršrutus – Francijā, Spānijā, Portugālē un nesen izveidoto posmu Latvijā. Autore atklāj, kā ceļš liek iepazīt sevi dažādos līmeņos – fiziski, emocionāli un garīgi. Grāmata sniedz atbildes ikvienam, kas vēl domā par došanos Santjago ceļā. Tā ir labs iedvesmas avots, lai beigtu domāt par iešanu, bet patiesi to izdarītu.

 

     “Atrastā Latvija.The Discovered Latvia” ir grāmata, kura noslēdz LR Kultūras ministrijas informatīvo kampaņu par Eiropas Savienības fondu ieguldījumu 66 Latvijas kultūras un dabas mantojuma objektos. Investējot 68 miljonus eiro, atjaunotas un nākamajām paaudzēm saglabātas 40 pašvaldībās atrodamas vēsturiskās vērtības – gan muižas un pilis, baznīcas, katedrāles un muzeji, gan dabas takas, dārzi, estrādes, torņi, tilti, promenādes, pludmales un citi objekti. Krāšņais izdevums modina interesi klātienē apmeklēt atjaunotās un no jauna izveidotās kultūras un dabas mantojuma vietas visā Latvijā, kā arī izmantot tajās radītos kultūras un tūrisma pakalpojumus.

 

     Dženas Andersones otrajā grāmatā “Sainis” iekļautie skarbie, neparastie stāsti vēsta par cilvēka identitātes, sava “es” meklējumiem saistībā ar vainas apziņu, pienākumu slogu un katra indivīda lomu sabiedrībā. Sainis – tā ir nasta, ko cilvēks nes līdzi visu savu dzīvi, bieži vien pats neapzinoties, kas viņam to uzlicis, kāpēc un uz kurieni viņš to stiepj.

 

     Edītes Husares grāmatā “Trusīni vessim reitā pi puiša” apkopoti šveiciešu mākslinieka Latgales iedvesmoti zīmējumi un tiem veltītie stāsti par Latgali, uzdodot jautājumu, kas reģionā ir tas, kas piesaista cittautiešu uzmanību, bet vietējiem liek aizdomāties, kas no šī laika paliks turpmākajam. Grāmatā lasāmie stāsti publicēti trīs valodās – latgaliski ar tulkojumiem angliski un vāciski. 

 

     Latgaliešu valodā šoreiz jaunumos vēl divas grāmatas – “Atver Satversmi” (paralēli latviešu un latgliešu valodā) un Antoņinas Masiļūnes “Povuoru gruomota”.

 

     Gundegas Repšes dzejas krājums “Ekstāzes un metastāzes” tiek vērtēts kā spēcīgu domformu eksplozija pēc 2022. gada 24. februāra. “(..) šis ir tas mans asiņu biķeris. Citi ada zeķes un fantastiski palīdz ar mašīnām, ārsti un katrs dara, kā viņš to prot un māk. Tad mans pienesums tam ir šī mazā dzeju grāmatiņa, jo es ticu domformām. Es tiešām tām ticu. Un tāpēc es arī to raidu, vienlaikus kā nākotnes Ukrainai un vienlaikus kā Latvijai, jo tur puse no grāmatas īstenībā ir vērsums uz Latviju. Uz Latvijas pagātni un tagadni,” saka Gundega Repše.

 

     Gunta Tālera vakara romānā “Grēksūdzes noslēpums” Adventes laikā, braucot pēc eglītes, jaunaudzē lauž kāju un nosalst aktīva vietējās katoļu draudzes locekle Paula Jonava. Viņas vīrs Evarts pēc sievas nāves pievēršas alkoholam un kļūst nelīdzsvarots – periodiski žēlojas gan mācītājam Leonam Horstam, gan kaimiņiem, ka redz Paulas spoku. Vai Evarts būtu vainojams sievas nāvē, un viņa tagad no viņsaules cenšas vīram atriebties? Bet varbūt kādam ir ļauni nodomi pret pašu Evartu?

 

    Katrīnas Kronbergas fantāzijas un fantastikas romānā “Tuksnešu bridēji” pēc globālas katastrofas pasaule pārvērtusies tuksnešu klaidos, kuros patvērumu daudzviet radušas ļoti atšķirīgas kopienas. Viena no tām – Silmale, Ofēlijas Dūkas mājas, kas vēl aizvien glabā atmiņas par veco pasauli. Kādu dienu Silmalē ierodas ceļotājs, un Ofēlijas dzīve sagriežas kājām gaisā. Ir pamodušies meitenes instinkti – gan urdoša vēlme atrast sevi pieaugušo pasaulē, gan ilgas pēc Ceras – vietas, kurā varētu tikt apmierinātas visas cerības un gaidas un kura sniegtu pilnīgu drošību. Tuksneša smilšu un vēju melodijas pavadīta, Ofēlija dodas tālā ceļā, un viņai uzrodas biedrs – Hanss, kurš, iespējams, nepavisam nav tas, par ko uzdodas…

 

     Vācu rakstnieka Jana Filipa Zendkera “Dumpiniece un zaglis” ir universāls stāsts par diviem mīlētājiem, kuri nāk no dažādām pasaulēm un kuri saprot, kas, sastopoties ar postu, ir svarīgākais: drosme pretoties, vēlme pēc pārmaiņām un savstarpēja uzticēšanās bez nosacījumiem. Astoņpadsmitgadīgajam Niri, viņa vecākiem un mazajai māsai ir pieticīga, taču nodrošināta eksistence kā kalpotājiem bagātas ģimenes villā. Kad sākas pandēmija, Niri ģimene zaudē darbu un nonāk dziļā nabadzībā. Niri, līdz šim kārtīgais klostera skolas audzēknis, nevēlas gaidīt žēlsirdību no vienaldzīgās valdības un pieaugošajā postā saceļas pret sava tēva padevību liktenim. Neraugoties uz nakts patruļām un aizliegumu uzturēties ielās, viņš zogas cauri pilsētai atpakaļ uz villu ar nolūku paņemt to, kas nepieciešams ģimenei, lai izdzīvotu. Mērija, bagātās ģimenes meita un Niri bērnības draudzene, viņu ierauga savas ģimenes pārtikas krājumu pagrabā. Taču, tā vietā, lai viņu nodotu, viņa apgādā Niri ar pārtiku un kļūst par viņa sabiedroto. Jau drīz runa vairs nav tikai par to, kā glābt no bada Niri ģimeni – abiem rodas lielāks plāns, kas uz visiem laikiem izmainīs pilsētas un abu jauniešu dzīvi.

      

     Laipni gaidām bibliotēkā!

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. februārī.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti