Pec zinasanam uz biblioteku

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

Mācīties, lasot un pētot aizraujošas grāmatas, ir interesanti! Oktobrī bibliotēkas plauktos arī vairākas izzinošās grāmatas. Pašķirsim to lappuses!

Selemona Paltanaviča grāmata “Vāverēna gads” ir izglītojoša dabas "enciklopēdija" - pasaka par vāverēnu, kas izdzīvo dažādus gadalaikus mežā. Tajā bērni uzzinās, kā putni vij ligzdas pavasarī, kā mācās mazuļi, kā zvēri gatavo ziemas krājumus un paslēpjas no sliktiem laikapstākļiem, kā veidojas lāstekas un sniegpārslas, kāpēc rudenī krīt lapas, kāpēc vasarā ir tik īsas naktis un daudzus citus aizraujošus faktus.

 

Par norisēm mežā var lasīt arī Minnas Leisijas grāmatā “Ieskaties mežā!”. Paver lodziņus, lai atklātu, kas slēpjas koku biezoknī! Paskaties zem lapām un ielūkojies koku stumbros, lai iepazītu aizraujošo meža dzīvnieku pasauli! Sērijā “Dzīves cikli dabā” divas Leslijas Simsas grāmatas. Grāmatā “Viena maza vardīte” bērns atklās vardes iznērsto ikru neticamās pārvērtības no sīkām želejveida oliņām līdz lēkājošām un kurkstošām vardēm. Savukārt grāmatā “Viens mazs ozoliņš” bērns, ceļojot caur gadalaikiem un gadiem, noskaidros, kā no mazas zīles izaug varens ozols. Tekstu abās grāmatās palīdz uztvert dzīvespriecīgas ilustrācijas un rotaļīgi dizaina elementi.

 

Mazajiem pētniekiem divas cietlapu grāmatas sērijā “Es izzinu”, ar vairāk nekā 50 atlokiem. Grāmatā “Kosmosā” var doties neaizmirstamā kosmosa ceļojumā un atklāt aizraujošus faktus par dzīvi kosmosā, savukārt grāmata “Būvlaukumā” mazo pētnieku aizved uz būvlaukumu un iepazīstina ar drošību, brūvlaukumā nepieciešamajām mašīnām un būvniecībā strādājošajiem.

 

Ilis grāmatas “BB stāsti. Stāsti un pasakas, stāstītas Benediktam un Bernadetai vienas nedēļas garumā” stāsti izklaidē, aizrauj, iepriecina, smīdina, aizkustina. Bet raugiet vien - tie var arī nemanot piečukstēt jums pilnu galvu visvisādu zinību – tā, ka pēkšņi kļūsiet daudz gudrāki. Kad grāmata būs izlasīta, jūs mācēsiet nosaukt visus gadalaikus un nedēļas dienas, atšķirsiet Arktiku no Antarktīdas, tālbraucējus no tuvbraucējiem, degunradžus no vienradžiem un, iespējams, pat būsiet apguvuši Morzes ābeci!

 

Maika Barfīlda grāmata “Viena diena dzīvē” ir jautrs ceļvedis par dzīvi uz Zemes (un dažos gadījumos arī ārpus tās)! Grāmatai ir trīs nodaļas: cilvēka ķermenis, dzīvnieku valsts, kā arī Zeme un zinātne. Saistošie komiksi ļaus ielūkoties dažādu būtņu ikdienas dzīvē un procesu norisēs. Bila Braisona grāmata “Patiešām īsti stāsti gandrīz par visu” ved ceļojumā no pasaules pirmsākumiem līdz mūsdienām, atklāj laika, telpas un dzīvības noslēpumus uz Zemes. Tajā ir izteiksmīgas ilustrācijas, kuras rosinās iztēli par dinozauriem, zemestrīcēm, atomiem un daudz ko citu.

 

Vai zināji, ka bērni, kas gribēja brālīti vai māsiņu, senāk gāja ķert vardes? Vai zini, ka bēbīši raud savā dzimtajā valodā? Vai zini, ka grūtniecības laikā sievietes mēdz izjust kāri pēc dīvainām lietām – piemēram, ziepēm, zobu pastas, smiltīm vai krīta? Flortje Zvigtmanes grāmata “Dzīvības grāmata” veltīta lielākajiem no esības brīnumiem – bērniņa gaidīšanai un dzimšanai. Tā ir bagāta ar pārsteidzošiem faktiem, seniem ticējumiem, nostāstiem un anekdotēm no visām pasaules malām.

 

Nāc uz bibliotēku un mācies aizraujoši!