augusta jaunumi BB 2024

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

Tuvojoties jaunajam skolas gadam, vēl var pagūt ieskriet bibliotēkā un izlasīt kādu grāmatu. Pašķirsim dažu jauno grāmatu lappuses!

Vasara ir nometņu laiks, kad tiek iegūti jauni draugi un piedzīvoti traki notikumi. Ilzes Meisteres grāmata “Baseina pārvaldnieks medī pīles” ir stāsts par kādu bērnu vasaras nometni, kurā bērniem gadās pārēsties asu mērci, pazust zoodārzā, gluži nejauši ielaist baseinā pīles, piedalīties šausminošā garu izsaukšanā, sastrīdēties un salabt. Un ko darīt ar nometnes skolotāju, kurai nepatīk bērni?

Sanitas Reinsones grāmata “Draugi un kaimiņi”  ir delverīgs pieaugšanas stāsts, kura darbība norisinās kādā Latvijas mazpilsētā 20. gadsimta deviņdesmito gadu sākumā. Labākās draudzenes, gadus desmit vienpadsmit vecas meitenes, brīvo laiku pavada pļavas nostūrī zem lielā vītola zariem – Džungļos. Bet pilsētas vadība ir iecerējusi Džungļu vietā uzbūvēt fabriku. Lai izglābtu savu rotaļu vietu, meitenēm ir jāsavāc paraksti no visiem kaimiņiem par Džungļu saglabāšanu. Glābšanas misija izvēršas mazliet negaidīti, tomēr tas palīdz meitenēm labāk iepazīt sevi un uzzināt aizraujošas lietas par kaimiņiem.

“Stāsti vieglajā valodā” ir pirmā grāmata Latvijas grāmatniecības vēsturē ar latviešu oriģinālliteratūru vieglajā valodā. Tajā ir publicēti Latvijas Universitātes Latviešu valodas institūta un Vieglās valodas aģentūras rīkotā konkursa “Viegli lasīt” iesniegtie darbi. Tie ir iepriekš nepublicēti piecu autoru daiļdarbi – gan īsti gadījumi no dzīves, gan pilnīgi izdomāti atgadījumi –, kas ļauj iepazīties ne vien ar grāmatas varoņu piedzīvojumiem, bet arī ar vieglās valodas burvību. Vieglā valoda dod iespēju lasīt stāstus par sarežģītām eksistenciālām tēmām. Grāmatas mērķauditorija ir ikviens lasītājs neatkarīgi no vecuma grupas - diasporas latviešiem, mazākumtautību pārstāvjiem, kuri apgūst latviešu valodu, mazajiem lasītājiem, senioriem un citām mērķgrupām. Grāmatā ir iekļauts arī viens stāsts bērniem.

Olgas Tokarčukas grāmata “Pazudusī dvēsele” rosina padomāt par ikdienas steigu un dvēseles pazaudēšanu un to, kas jādara, lai dvēseli atrastu. Neparasta bilžu grāmata, kura piesaistīs bērnus, bet vairāk apburs pieaugušos.

Dziļi saviļņojoša ir arī Evelīnas Dacjūtes grāmata “Bedre”, kas vēsta par sērošanas procesu un skumjām, atvadoties no tuviem cilvēkiem. Grāmata var palīdzēt sarunā ar bērniem, kas nesen ir zaudējuši kādu tuvinieku, apliecināt, ka mūsu dzīves ceļš sastāv gan no mīlestības, gan zaudējumiem, tomēr vienmēr paliek atmiņas.

Makss ir mazpilsētiņas puika, kurš viendien no veco ļaužu pansionāta nolaupa savu vectētiņu, lai aizvestu uz saulainu, ziedošu pļavu, un kopā ar viņiem izbēg arī dullā Šneideres jaunkundze. Vācu rakstnieka Andreasa Šteinhēfela stāsts “Ja mans mēness būtu tava saule” ir par atmiņu, kas negaidot mēdz izgaist, un vectēva un mazdēla tuvību, kas paliek uz mūžu.

Kas vēl ir atrodams jauno grāmatu plauktā? Nāc to izpētīt uz bibliotēku!