20240418 104007

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

Aprīlis ir joku pilns un mainīgs mēnesis, kad daba mostas no ziemas miega, viss apkārt zaļo un zied, tomēr siltas un saulainas dienas mijas ar sniegputeņiem. Kad laukā plosās nejauks laiks, ir īstais brīdis kādai labai grāmatai. Ieskatīsimies Rēzeknes Bērnu bibliotēkas jaunumu plauktā!

Pavasaris mēdz atnākt arī ar saaukstēšanos un puņķiem. Visi zina, ka iesnas parasti pāriet nedēļas vai septiņu dienu laikā. Tomēr vai var saaukstēties, ejot laukā ar slapjiem matiem? Ko darīt, ja ir augsta temperatūra? Kā cīnīties ar garlaicību slimošanas laikā? Vai dzīvnieki arī šķauda? Katalāņu rakstnieka Žaumes Kuponsa grāmata “Superpuņķis : nedēļa vai arī septiņas dienas” pastāstīs visu vai gandrīz visu, kas  ir jāzina par saaukstēšanos un iesnām.

Barbaras Kantīni grāmatu “Mortīna” un “Mortīna un briesmīgais brālēns” galvenā varone ir zombijmeitene, kura dzīvo Drupu muižā, kopā ar savu tanti Nelaiķi, un ļoti vēlas iedraudzēties ar ciema bērniem. Vai Mortīnai tas izdosies? Un kas notiks pēc tam, kad Drupu muižas siltumnīcā izpletīsies Pļāpīgā efeja un pazudīs tante Nelaiķe? Mazliet baisīgie stāsti patiks tiem, kuri vēlas pabaidīties.

Par Bailēm var lasīt  Tīnas Oževičas grāmatā “Kas jūtām patīk?”. Vēl šai grāmatā dzīvo Ziņkārība, Miers, Nostaļģija, Veselais saprāts un daudzas citas jūtas un emocijas, ar kurām saskaramies ikdienā. Grāmata nesteidzīgai lasīšanai un pārdomām.

Luīzes Gulbes grāmata “Lille meklē Laimi” vēsta par elfu meitēnu Lilli un viņas draugu zeltlācīti Laimi, kuri dzīvo uz pavisam baltas salas. Viņi vada dienas saskaņā un priekā, bet tad salā uzrodas ciemiņš, kas visu sagriež ar kājām gaisā. Laimis pazūd, un Lille dodas viņu meklēt. Dodoties līdzi Lillei, jaunie lasītāji var iemācīties no cita skatpunkta paraudzīties paši uz savām emocijām. Jo bailes, bēdas un dusmas nav kaut kas slikts vai apkaunojošs, bet daļa no reizēm pagalam nepatīkama, taču ļoti vērtīga iekšējā ceļojuma, kurā satikt sevi.

Nila Geimena “Koralīna” jau ir lasītājiem zināms stāsts, kuru mākslinieks P. Kreigs Rasels ir adaptējis un uzzīmējis kā grafisko romānu. Ieejot pa kādām durvīm ģimenes jaunajā dzīvesvietā, Koralīna nonāk citā mājoklī, kas ir apbrīnojami līdzīgs viņu pašu dzīvoklim (tikai labāks). Taču tur meitene sastop citu māti un citu tēvu, kuri vēlas, lai Koralīna paliek pie viņiem kā viņu mazā meitiņa. Viņi grib Koralīnu pārveidot un nekad vairs nelaist projām. Rasels savos tēlos izceļ to reālismu, vienlaikus saglabājot varoņu cilvēcību un kāpinot šausminošo atmosfēru.

Rakstnieces Žilijas Bijē stāstu “Katrīnas karš” kā grafisko romānu ir adaptējusi un ilustrējusi māksliniece Klēra Fovela. Vecāki uztic Rašeli Sevras Bērnu mājai – skolai, kas nav gluži tāda kā citas. Tieši tur viņa atklāj savu aizraušanos ar fotogrāfiju. Bet ir sācies Otrais pasaules karš un ebreju meitenei nākas mainīt vārdu un bēgt. Ar Pretošanās kustības atbalstu viņa šķērso Franciju, dodamās no vietas uz vietu, ar savu fotoaparātu vienmēr pa tvērienam.

Vai esi domājis, kādu mājdzīvnieku iegādāties? “Mana kaķu un kaķēnu grāmata” iepazīstina ar daudzveidīgo un brīnumaino kaķu pasauli - ar garspalvaino Angoras kaķi, "runātīgo" Serengeti kaķi, mīlīgo sniegkurpju kaķi, britu īsspalvaino kaķi, miermīlīgo meinkūnu un daudziem citiem. Savukārt “Mana suņu un kucēnu grāmata” patiks suņu mīļotājiem, jo atklās daudz ko par daudzveidīgo un interesanto suņu pasauli: aktīvo Džeka Rasela terjeru, draudzīgo zeltaino retrīveru, mīlīgo vācu dogu, dzīvespriecīgo mopsi, uzticīgo sanbernāru, mazajiem suņukiem - čivavu, šicū, punduršpicu un daudziem citiem. Abās grāmatās ir informācija par mājas mīluļu kažoku, tā kopšanu, ķermeņa valodu, instinktiem un rakstura iezīmēm.

Ļaujies lasītpriekam un nāc uz bibliotēku izpētīt, kādas grāmatas vēl ir jaunumu plauktā!