pielagota literatura

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Ja lasīšana sagādā grūtības, Jums ir nepieciešama pielāgota literatūra,  kuru Jūs varat saņemt Rēzeknes Pielāgotās literatūras bibliotēkā-informācijas centrā - Rēzeknes Centrālās bibliotēkas filiālē. Bibliotēka atrodas Rēzeknē, Bukmuižas ielā 20. Bibliotekāres sniegs visu nepieciešamo informāciju pa tālruni 64605281 vai atbildēs uz elektronisku vēstuli e-pastā Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..


Kas ir pielāgotā literatūra?

Ja redzes, uztveres, kustību vai citu traucējumu dēļ cilvēks nevar lasīt grāmatas parastā drukā, pastāv lieliska iespēja izmantot pielāgotu literatūru.

Audio jeb klausāmā formātā

Viens no pieprasītākajiem pielāgotās literatūras veidiem ir audiogrāmatas. Bibliotēka piedāvā plašu audiogrāmatu klāstu gan pieaugušiem lasītājiem, gan bērniem, gan daiļliteratūru, gan dažādu nozaru literatūru, gan latviešu, gan krievu valodās. Ir nepieciešama vien grāmatu atskaņošanas ierīce. Grāmatas var saņemt gan kompaktdisku CD MP3 formātā, gan ielādētas lasītāja USB datu nesējā (zibatmiņā jeb flešā). Digitālās audiogrāmatas iespējams ielādēt arī elektroniski, neizejot no mājām, ja vien ir tehniskas iespējas (internets, dators vai telefons). Attālinātai audiogrāmatu lejupielādei nepieciešami pieejas dati (lietotājvārds, parole). Tos lietotājs saņem e- pasta vēstulē, kad ir par lasītāju reģistrējies Rēzeknes Pielāgotās literatūras bibliotēkā-informācijas centrā.  

Bērniem ar lasīšanas  grūtībām pieejama arī pielāgota mācību literatūra – audio formātā ieskaņotas mācību grāmatas, kuras iespējams ielādēt attālināti.

Klausāmajā formātā tiek piedāvāts arī audiožurnāls “Doma”, kurš iznāk 1 reizi mēnesī un  sastāv no aktuālu Latvijas preses izdevumu publikācijām par dažādām tēmām.

Palielinātā drukā

Otrs populārākais pielāgotās literatūras veids ir grāmatas palielinātā drukā. Tās iepriecinās ikvienu lasītāju, kuram veselības problēmu vai vecuma dēļ redze kļuvusi vājāka, kļuvis grūtāk lasīt parastās drukas grāmatas. Arī šo grāmatu piedāvājums ir gan pieaugušajiem, gan bērniem, gan oriģinālliteratūra, gan ārzemju autoru grāmatas. Grāmatas palielinātā drukā bibliotēkā ir latviešu valodā.

Vieglajā valodā

Pielāgotās literatūras klāstu papildina grāmatas vieglajā valodā. Vieglā valoda ir sazināšanās veids, kurā informācija tiek vienkāršota, padarīta vieglāk saprotama. Vieglā valoda palīdz saprast informāciju cilvēkiem, kuriem tā var šķist grūti uztverama uztveres traucējumu vai sliktu valodas zināšanu dēļ. Grāmatas vieglajā valodā ir latviešu valodā.  

Braila rakstā

Bibliotēka piedāvā arī pielāgotu literatūru Braila jeb neredzīgo rakstā. Grāmatas Braila rakstā lasa ar taustes palīdzību.

Kas var izmantot pielāgotās literatūras pakalpojumu?

Pielāgotās literatūras pakalpojumu var izmantot cilvēki, kas nevar lasīt vai kam sagādā grūtības lasīt parastu tekstu:  personas ar redzes traucējumiem, ar uztveres, ar kustību traucējumiem vai ar citām lasīšanas grūtībām (Autortiesību likuma 22.1 pants). Ja uzskatāt, ka Jums vai kādam, ko pazīstat, būtu nepieciešama pielāgotā literatūra, sazinieties ar mūsu bibliotēku vai griezieties Jūsu dzīvesvietai tuvākajā bibliotēkā.

Ekskursijas vai nodarbības skolēniem, studentiem

Bibliotēka aicina pieteikties ekskursijām “Iepazīsti pielāgotās literatūras bibliotēku-informācijas centru!” vai  bibliotekārajām stundām “Kas ir pielāgotā literatūra?”. Ekskursijās iepazīstinām arī ar citiem pielāgotiem bibliotēkas pakalpojumiem.

Laipni aicināti gan jauni lasītāji, gan citi apmeklētāji!