Lai kļūtu par žūrijas ekspertu, Tev jāizlasa visas savas vecumgrupas grāmatas!

Klikšķini uz saites „Pārbaudīt pieejamību” un rezervē grāmatu, kuru vēlies lasīt!

Ja rodas jautājumi, droši jautā bibliotekārei!

Žūrijā kopā ar Tevi var piedalīties arī vecāki!

 

Vecumgrupa 5+

 

Māra Cielēna

„Mazais mākoņzaurs”

Pasaku grāmata, kas uzbur liriskas un reizē komiskas ainas. Mazulis, kas ganās debesīs kopā ar citu mākoņzauru lielo baru, grib uzzināt, kur pazūd cilvēki, kad viņiem uzgāž ūdeni. Sākas viņa ceļojums uz zemi un zemes iepazīšana. Par mākoņzauriņa ceļabiedriem kļūst veca baznīca un bērzu birztala. Trijotne saskaras gan ar ikdienišķām, gan ļoti neparastām situācijām: baznīca iesprūst šaurā ieliņā, birztalai grasās uzbrukt vīrs ar cirvi utt.

Pārbaudīt pieejamību

 

Ojārs Vācietis

„Astoņi kustoņi”

O. Vācieša dzejoļi stāsta par pelēko zvirbuli, kam pazuda māsa, par peļķi, kas pievelk mazo Jānīti kā magnēts un brīdina netraucēt sērkociņa dusu, jo no viņa ārā var izsprukt bēda. Dzejoļos pastāstīts, kur dzīvo ziema pa vasaru, kāpēc pagalmā ir jampadracis, kāpēc Jānim kabatā ir zobrati. Dzejoļu galvenie varoņi ir bērni, Rūķi, Ričuračio, Atamans, Šlopster-Klopsters, Mammuāss un Papuāss.

Pārbaudīt pieejamību

 

Juris Zvirgzdiņš

„Ahoi! Plūdi Daugavā!”

Grāmata adresēta pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem, un tajā krāsainās lielformāta ilustrācijās, kuras papildina atbilstošs teksts, atainots trīs bērniem tuvu varoņu – kaķa, suņa un gaiļa – ceļojums uz ledus gabala pa Daugavu cauri Rīgai, sākot no Doles salas līdz pat Rīgas ostai. Ceļojuma laikā lasītāji tiek iepazīstināti ar krastā redzamajiem nozīmīgajiem objektiem – jauno Dienvidu tiltu, dzelzceļa tiltu, televīzijas torni, Akmens un Vanšu tiltiem, topošo bibliotēku – Gaismas pili, atainots arī Rīgas kanāls ar tirgus paviljoniem, Vecrīgas panorāma, Prezidenta pils un Rīgas osta.

Pārbaudīt pieejamību

 

Karīne Lorēna, Stefānija Alastra

„Vistiņa iemīlējusies”

Brīnišķīga vistiņa Dūdiņa ir šuvēja vistu kūtī, kura slepus iemīlējusies balodī Volafonā. Dūdiņa ir ļoti kautrīga, viņai šķiet, ka ir pārāk maza un tukla. Kādu dienu viņai rodas ģeniāla doma, kā savaldzināt daiļo un pašapzinīgo balodi. Viņa sev uzšuj tērpu kā... ūbelei. Vai balodis atklās Dūdiņas viltību? Šī grāmata ir stāsts par patiesu mīlestību.

Pārbaudīt pieejamību

 

Robs Skotons

„Runcis Puncis”

R. Skotons ir radījis sirsnīgu stāstu sēriju par kaķu puiku Runci Punci. Latviešu valodā pirmā klajā nāk grāmatiņa par runcīša pirmo skolas dienu minču skolā. Puncis ir dikti satraucies, jo nevienu skolā nepazīst, tāpēc nolemj ņemt līdzi savu labāko draugu pelēnu Seimūru, kas tiek paslēpts kaķēna pusdienu kārbā. Kas notiks, kad Seimūrs izmuks no savas slēptuves? Vai Puncītis iemantos jaunus draugus? Ko jaunie skolasbiedri teiks par Punča mīļdraugu Seimūru? Par laimi skolā Punci sagaida skolotāja Pūkvaidzes kundze, kas izrādās liela palīdze un atbalstītāja kaķēna pirmajā trauksmainajā skolas dienā.

Pārbaudīt pieejamību

 

Vecumgrupa 9+

 

Uldis Auseklis

„Man ir runcis Francis”

Krājumā apkopoti labākie dzejoļi par bērniem tik pazīstamo runci Franci. Grāmata rosina bērnu iztēli, aizraujot līdzi runča Franča gaitām gan tepat Latvijā, gan tālāk Parīzē, un, lai ceļš būtu interesantāks – runcis Francis aicina uz kopīgām spēlēm, atliek vien ļauties piedzīvojumam!

Pārbaudīt pieejamību

 

Luīze Pastore

„Maskačkas stāsts”

Šis ir stāsts par visiem zināmo, taču līdz galam neiepazīto Rīgas rajonu – Maskavas forštati jeb tautā kareivīgi dēvēto Maskačku. Mazais Jēkabs Putns, dzīvodams smalkā Brīvības ielas dzīvoklī, aiz gara laika gandrīz nogremdē Rīgu Daugavas dibenā. Tētis nolemj mazo nelaimes putnu aizsūtīt pie radiem uz Maskačku. Tur puisēns satiek īstu jūrnieku Ērgli, pavisam neciešamu meiteni Mimmi un sadraudzējas ar pašu Maskačkas bosu – runājošu suni! Vai kopā viņi izglābs Maskačku – bērnu un klaiņojošu suņu republiku – no negantā Dižkuņģa Mantrauša? Uzzini, kas patiesībā notiek Maskačkā, un iepazīsties ar varoņiem, kas patiešām dzīvo tepat mums blakus – visnoslēpumainākajā Rīgas rajonā!

Pārbaudīt pieejamību

 

Āgneša Bālinta

„Vējainā ģimene”

„Mēs ar Rado sarunājām rakstīt dienasgrāmatu, kad būsim veci, mēs gūsim no tās prieku,” tā savu dienasgrāmatu sāk divpadsmit gadus vecais Laci. Laci ticami stāsta par mazā dzīvoklīša iemītnieku, Farago trīs bērnu ģimenes, notikumiem bagāto ikdienu un uzņemas savu darbības daļu, lai šī ikdiena būtu pēc iespējas rosības pilna. Lasītāji, kuriem, par laimi, nebūs jāgaida līdz vecumdienām, lai gūtu prieku no Laci dienasgrāmatas, droši vien iemīļos šo jautro, vējaino ģimeni, kas savā mazliet pārblīvētā dzīvoklī ar prieku pieņem jebkuru jaunatnācēju – zelta kāmi, vaboli vai zaglīšķirbi.

Pārbaudīt pieejamību

 

Kriss Ridels

„Ada un peles rēgs”

Viena no tām grāmatām, kuru lasot smiesies visu paaudžu lasītāji – gan bērni, gan pieaugušie, taču dažādu iemeslu dēļ. Bērnus sajūsminās stāsts par baiso, gotisko Drūmasu pili, tajā mītošo noslēpumaino lordu Gotu un viņa meitiņu Adu, kura (līdzīgi kā klasiskajās filmās par Adamsu ģimeni) ikdienā sadzīvo ar dažādiem rēgainiem radījumiem, atrodas pastāvīgā guvernanšu uzraudzībā un par visu vairāk ilgojas pēc drauga.

 

Savukārt pieaugušie, it īpaši tie, kuri kaut nedaudz pārzina pasaules literatūras klasiku un Anglijas kultūras vēsturi, lasot būs sajūsmināti par to, kā rakstnieks ievij tekstā neskaitāmas atsauces, mājienus un zobgalības par visdažādākajiem literatūras klasikas darbiem, vēstures faktiem un kurioziem, kā arī populārām leģendām.

Pārbaudīt pieejamību

 

Eduards Uspenskis

„Tēvocis Fjodors, suns un kaķis”

Kādā pilsētā kopā ar māmiņu un tēti dzīvo ļoti nopietns sešgadīgs puisēns, kuru vecāki sauc par Tēvoci Fjodoru. Tēvocim Fjodoram ļoti patīk dzīvnieki, un reiz viņš atnes mājās strīpainu runci. Māmiņai runcis nepatīk, un viņa pieprasa dzīvnieku aizvākt, liekot vīram un dēlam izvēlēties: viņa vai runcis! Tēvocim Fjodoram šāda izvēle liekas pārlieku grūta, un viņš kopā ar jauniegūto draugu runci Matroskinu dodas uz laukiem.

 

Skābpienciemā, kur abi ierodas, ir daudz tukšu māju, un viņi atrod pašu labāko. Te raibo kompāniju papildina suns Šariks, kovārnēns Grābslis un govs Murka. Draugi atrod apslēptu mantu, iegādājas traktoru, vārdā tr-tr Mitja, kurš pārtiek no zupas un kartupeļiem, bet kaķim Matroskinam pazīstami zinātnieki atsūta Tēvocim Fjodoram nelielu istabas sauli. Nu mājiņā ir silti un ērti, un viņi dzīvotu, bēdu nepazīdami, ja vien nejaukais pastnieks Pečkins nesadomātu tikt pie jauna divriteņa...

Pārbaudīt pieejamību

 

Vecumgrupa 11+

 

Māris Rungulis

„Lapsu kalniņa mīklas”

Šī ir pirmā grāmata latviešu bērnu literatūrā, kas stāsta par nacionālo partizānu cīņām pēc Otrā pasaules kara. M. Runguļa grāmatas darbība risinās 1961. gadā Kurzemē. Liepājas puikas, kas pavasara brīvdienas pavada lauku mājās, kļūst par detektīviem, meklējot pieradināto stirnu buciņu, kurš pazudis ugunsgrēka laikā. Taču meklējumi noved viņus pie citiem atklājumiem – pie noslēpumaina bunkura purva salā un sarežģītiem vēstures notikumiem.

 

Pamazām sāk stāstīt arī omamma un opaps, kas bijuši tajos cieši iesaistīti. Taču „ārpus šā leņķa”, kā saka omamma, par to runāt nedrīkst. Izrādās, ka daudzi kaimiņi turpina dzīvot līdzās, viens par otra pagātni zinādami visai sāpīgas lietas. Vēl vairāk, ir noslēpumi, kas var maksāt dzīvību. Zēniem pieaugušo rīcību grūti saprast, grūti attaisnot... Palēnām viņiem rodas apjēga, ka pagātnē nekas nav vienkāršs un melnbalts. Taču līdz mūsu laikam, kad par to varam runāt atklāti, vēl tālu. Rakstnieks izmantojis daudz dokumentāla materiāla, arī precīzu mežabrāļu bunkura uzbūves aprakstu un citas ar izdzīvošanu saistītas zināšanas.

Pārbaudīt pieejamību

 

Viks

„Kenijas pasaciņas”

Savā jaunākajā stāstu un pasaku grāmatā Viks uzbur krāsainu, sajūtām bagātu džungļu vidi, kurā darbojas jau atpazīstami un vēl nezināmi autora tēli. Pasakas katra par sevi ir kā atsevišķas pērles, kurās autors pauž nostāju pret pasaules kārtību un cilvēka dabu. Grāmata gan mazajam lasītājam, gan pieaugušajam jeb ne-bērnam raisīs vēlmi un gribēšanu saskatīt pasauli un uzdot neparastus jautājumus. Pats galvenais, grāmata caur savdabīgu pasaules un valodas izjūtu, paradoksiem, ironiju, vieglu humoru un zemtekstiem sniedz arī atbildes!

Pārbaudīt pieejamību

 

Maritana Dimsone

„Rozā kvarca brālība”

Vai zināt, kas tāds īpašs ir rozā kvarcā? Un kas ir kūlainīte? Kā var nokļūt Zemzemē un kā iespējams izsaukt pulksteņvīrus? Kā var noķert spoku, un kas, jūsuprāt, ir baigāk: Burvju Tiesa vai ome, bijusī skolas direktore, kura jau pēc acīm spēj pateikt, kad bērni melo? Janci jaunajā mācību gadā sestajā klasē līdz ar gluži parastiem un tomēr drusku dīvainiem jauniem klasesbiedriem, dvīņiem Robertu un Izabellu, sagaida piedzīvojumi, kādos labprāt mestos jebkurš. Protams, ja būtu pietiekami godīgs, labestīgs un arī drosmīgs, tāds, kas spētu jebkuram parādīt HA!, kā teiktu zugū Undīne.

Pārbaudīt pieejamību

 

Lēlo Tungala

„Daudzpusīgais ronis”

„Ja tev garšo saldējums un sieriņš „Kārums”, ja tev patīk iet uz teātri, ja interesē, kādus ēdienus gatavo spāņi vai japāņi, ja cieni asprātību un jokus – tad jālasa šie dzejoļi,” saka atdzejotājs Guntars Godiņš. „Bērniem domātā dzeja palīdz saglabāt dzimtās valodas krāsainās nianses. Bērniem patīk spēles ar atskaņām un vārdiem,” uzskata L. Tungala. Šīs igauņu valodas spēles atdzejotājs pārvērš par latviešu valodas spēlēm. L. Tungalas daiļradi raksturo optimisms, dzīvesprieks un tiešums. Viņas dzejā ir atjautība un humors, negaidītas situācijas un no aizspriedumiem brīva attieksme pret valodu.

Pārbaudīt pieejamību

 

Ingvars Ambjērnsens

„Samsons un Roberto”

Norvēģu rakstnieks I. Ambjērnsens sarakstījis trīs stāstus par suni Samsonu un kaķi Roberto, kuri saimnieko Fjordglētas pansijā. Tur sākumā ir mazliet neomulīgi, jo naktīs klejo spoks, taču cits pēc cita viņiem palīgā nāk draudzīgi kaimiņi. Un drīz vien sarodas arī viesi – pat slavena kraukļu pankroka grupa un tuncis miljonārs! Taču ik pa laikam pansijas iemītniekiem jābūt gan asprātīgiem izgudrotājiem, gan īstiem detektīviem, lai atklātu noslēpumus un izvairītos no nepatikšanām...

Pārbaudīt pieejamību

 

Vecumgrupa 15+

 

Vivo

„Noljāras kristāli”

Fantāzijas romānā darbība norit uz Zemes, Jaunajā pasaulē 43. gadsimtā. Karu vairs nav, valda vispārēja kontrole, stabilitāte, pārliecība par rītdienu. Taču cilvēki savu mērķu sasniegšanai gatavi likt lietā no aizlaikiem saglabātas maģijas mākslas. Tostarp piecus senatnē no Noljāras kristāliem izgatavotus zobenus. Tam, kuram piederēs visi pieci zobeni, piederēs arī absolūtā vara.

Pārbaudīt pieejamību

 

Henrika Andersone

„Emma Glorija un sarkanā ilgu grāmata”

Emmai ir četrpadsmit gadu, un dzīve ir pilna ilgu un nedrošības. Kā lai uzdrošinās pastāstīt visu? Uz kuru var paļauties? Sarkanajā Ilgu grāmatā Emma ieraksta to, ko nespēj pateikt skaļi.

Pārbaudīt pieejamību

 

Rafaels Alberti

„Jūrnieks uz sauszemes

Jūras dzejoļi – skaisti un romantiski, skumji un vētraini. Spāņu dzejnieks R. Alberti (1902–1999) tos rakstīja, kad viņam vēl bija tikai septiņpadsmit, un tajos mājo visa viņa bērnība. Dzimis pie Atlantijas okeāna Kadisas līča – tur, kur reiz Kolumbs kāpa uz kuģa klāja un devās uz Ameriku, šis zēns auga kopā ar jūru, un jūra dzīvoja viņa dzejā visu mūžu.

Pārbaudīt pieejamību

 

Rensoms Rigss

„Mis Peregrīnes nams brīnumbērniem”

Noslēpumaina sala. Pamests bāreņu nams. Savāda fotoattēlu kolekcija. To visu sastapsim šajā neaizmirstamā romānā, kurā teksts savijas ar fotogrāfiju, padarot lasīšanu par satraucošu piedzīvojumu. Stāsta iesākumā baisa traģēdija ģimenē liek sešpadsmit gadus vecajam Džeikobam doties uz nomaļu salu Velsas piekrastē, kur puisis atklāj mis Peregrīnes bāreņu nama drupas. Izpētot pamestās telpas, Džeikobs secina, ka šī nama iemītnieki ir bijuši ļoti neparasti – varbūt pat bīstami. Un iespējams – lai cik neticami tas arī šķistu, – ka šie bērni vēl arvien ir dzīvi.

Pārbaudīt pieejamību

 

Braiens Selzniks

„Hugo Kabrē izgudrojums”

B. Selzniks, amerikāņu stāstnieks un mākslinieks, ir radījis neparastu un aizkustinošu stāstu par divpadsmitgadīgo bāreni Hugo. Stāsta notikumi risinās Parīzē 20. gadsimta 30. gados. Kādu dienu Hugo atrod savādu ierīci – mehānisko cilvēku –, un sākas elpu aizraujoši piedzīvojumi... Zēnam jārod atbildes, kā salabot šo ierīci, kur pazudusi tēva piezīmju grāmatiņa ar vērtīgajiem ierakstiem par mehāniskā cilvēka darbību un kas patiesībā ir dzelzceļa stacijas rotaļlietu veikala pārdevējs.

 

Hugo atklātie noslēpumi ir saistīti ar franču kino leģendu režisoru Žoržu Meljesu (1861–1938). Stāsts atklāj viņa filmas „Ceļojums uz Mēnesi” pasauli un kino maģijas burvību. Zēna trauksmainās dzīves aprakstu lasītājam palīdz uztvert izteiksmīgas autora ilustrācijas un citu mākslinieku komiksi, filmu skiču un kadru fragmenti.

Pārbaudīt pieejamību

 

Vecumgrupa „Vecāki”

 

Laima Kota

„Matilde un Terēze jeb Kā būt Te, Tur un Citur”

Grāmatas darbība notiek parastā lauku mājā, bet ikdienišķās lietas un norises aizved līdz neparastiem notikumiem un piedzīvojumiem. Atliek tikai iemērkt roku akvārijā, un var sākties ceļojums uz zemūdens pasauli. Pa puķuzirņa stīgām var nokļūt vēju valstībā, bet tomātu sienamās šņores pārtop par ķirzakām un kļūst par ierosmi lidojumam ar paklāju.

 

Te, Tur un Citur ir vietas, kur sastopami prinči un princeses, nāras, fejas un dūkņas, kur mīt olektgari vīriņi un zemzemes sieviņas tāšu baltos lakatiņos, bet kur nav vietas visu bērnu biedam – garlaicībai. Dzīvespriecīgais stāsts par abām māsām, viņu vecmāmiņu Nonnu un kaķeni Boniju apliecina – viss no pasakām ir dzīve.

Pārbaudīt pieejamību

 

Mikolajs Ložiņskis

„Grāmata”

„Grāmata” ir piesātināts, blīvs un koncentrēts trīs paaudžu ģimenes attiecību romāns, kura darbība risinās notikumiem pārbagātajā 20. gadsimtā, galvenokārt Polijā. Šis darbs ir autora izdevies mēģinājums caur dažādu laiku epizodēm un ikdienas norisēm ieskatīties vissarežģītākajā – savu tēvu, vectēvu un paša domās, attieksmēs un arī atbildības izpratnē pret to vēstures nogriezni, kas mērojams dzīves laikā.

 

Grāmatas nodaļas nosauktas visparastāko priekšmetu vārdos – citā gadu simtenī to vietā varbūt būtu greznas relikvijas, bet aizgājušais gadsimts ļāvis saglabāt tikai visvienkāršākās lietas, ar kuru palīdzību izstāstīt vairāku paaudžu stāstus. „Grāmata” rāda, ka, iespējams, vienīgais, ko mēs spējam mantot un dot tālāk, ir saprašanās vēlme un nepieciešamība izlasīt sava tuvākā dzīves „grāmatu”, lai cik pretrunīgs un varbūt pat stāstītājam neizdevīgs būtu tās vēstījums.

Pārbaudīt pieejamību

 

Māra Zālīte

„Pieci pirksti”

M. Zālītes romāns ir autobiogrāfiska bērnības atmiņu grāmata, kurā autore tēlo atgriešanos kopā ar ģimeni mājās no Sibīrijas 20. gadsimta 50. gadu otrajā pusē un dzīvi Latvijā 50. – 60. gadu mijā. Grāmatas centrālā ass ir piecgadīgās Lauras un viņas vecāku – 1941. gada jūnijā izsūtīto bērnu – traumatiskā pieredze, kas tik daudzus gadu desmitus ģimenes iekšienē glabāta un klusēta. Ar bērna acīm skaudrums ir vēl satriecošāks – nepārejošas bailes no bada, bailes no vēlreizējas izsūtīšanas.

Pārbaudīt pieejamību

 

Daniels Penaks

„Cilvēkēdāju paradīze”

Romāns iesāk sāgu par Malosēnu ģimeni un viņu Belvilas draugiem. Šajos romānos izpaužas viena no franču rakstnieka D. Penaka talanta spožākajām šķautnēm – humors un asprātība. Romāna nosaukums atgādina Emīla Zolā darbu, kas aizved lasītāju lielveikala pasaulē. Galvenais varonis Benžamēns Malosēns ir grēkāzis – viņš ir tehniskais kontrolieris veikalā, kuram jāuzņemas vaina par pārdoto preču slikto kvalitāti. Viņa mierīgo dzīvi Belvilā izjauc savādu notikumu virkne – veikalā sāk sprāgt bumbas tur, kur viņš iet garām, piesaistot aizdomu pilnus policistu un darba kolēģu skatienus. Benžamēnam kļūst ļoti svarīgi saprast, kāpēc un kā tas notiek un, galvenais, kurš viņu tik ļoti ienīst.

Pārbaudīt pieejamību