Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv       

     2014. gada 16. jūlijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 57 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Nacionālā botāniskā dārza speciālistes I. Neretas grāmata „Visu gadu ziedošs dārzs” sniedz idejas ikvienam piemājas dārza īpašniekam, kā veidot savu dārzu tā, lai tas ziedētu un priecētu ar puķu košumu no agra pavasara līdz vēlam rudenim. Autore apraksta sīpolpuķes un ziemcietes, dārzam piemērotas puķes podos, piedāvā toņu un krāsu dažādību, kā arī sniedz vērtīgus padomus puķu kopšanā un dārza āra darbu kalendāru vēlam rudenim un ziemas mēnešiem.

 

     N. Daņilovas grāmatā „Diabēts” aprakstītas izplatītākās problēmas, kas saistītas ar cukura diabētu, doti padomi, kā rīkoties, lai novērstu slimības izraisītos akūtos un hroniskos stāvokļus, komplikāciju rašanos, izskaidrota pareiza uztura un fizisko aktivitāšu nepieciešamība. Šī informācija būs noderīga gan tiem, kuriem ir 1. vai 2. tipa diabēts, gan viņu tuviniekiem, gan arī ar diabētu slimo bērnu vecākiem.

 

     Leģendārā ASV uzņēmēja, starptautiski atzītā biznesa konsultanta un lektora un vairāku pasaules bestselleru autora H. Makeja ievērojamākajā darbā „Izdzīvot starp haizivīm”, kas tulkots vairāk nekā 35 valodās, asprātīgā un kodolīgā formā apkopotas dzīves mācības, kādas autors guvis, pats saviem spēkiem no nulles izveidojot savu 100 miljonu vērto starptautisko kompāniju. Uzņēmējiem šī grāmata sniegs idejas un ierosmes, kā izveidot un attīstīt veiksmīgas kompānijas, vadīt pārrunas un slēgt darījumus, vadītājiem – kā atlasīt, pieņemt darbā un motivēt darbiniekus un organizēt viņu darbu, ikvienam, kas vēlas sasniegt virsotnes savā jomā vai specialitātē, – kā neatlaidīgi koncentrēties uz mērķi, savukārt vecākiem – kā paaugstināt savu bērnu izredzes dzīvē gūt panākumus.

 

     Pasaulē ievērojamākā mārketinga speciālista S. Godina grāmata „Violetā govs” aicina apzināties, ka mūsdienās vienīgā nozīmīgu panākumu ķīla ir atrast veidu, kā kļūt ievērojamam vienmuļajā un garlaicīgajā vairākumā. Tieši ar šo grāmatu S. Godins kļuva slavens visā pasaulē. 2002. gadā, kad tā iznāca pirmoreiz, Godins apgrieza mārketinga pasauli kājām gaisā, pavaicājot it kā pavisam vienkāršu jautājumu: „Kas ir tādām kompānijām kā Starbucks vai Apple, bet kā nav Jums?” „Violetā govs” mūsdienās jau ir kļuvusi par klasiku – rokasgrāmatu, kas ir ikviena uzņēmēja un mārketinga speciālista obligāto grāmatu plauktā.

 

     Vēsturnieka U. Neiburga grāmata „Dievs, Tava zeme deg!”, kā pats autors raksta, „ir vēstīmums par mūsu valsts un tautas kara laika pieredzi, kad Latvija zaudēja savu faktisko suverenitāti un piedzīvoja divu svešu totalitāru lielvaru – Padomju Savienības un Vācijas – okupācijas klātbūtni. Tās nosaukumā apzināti ir izmantotas rindas no komponistes L. Garūtas un dzejnieka A. Eglīša kantātes, kas visdramatiskāk un emocionālāk atspoguļo šo laiku. Katrā Latvijas ģimenē par šiem notikumiem ir savi stāsti – gan ļoti līdzīgi, gan atšķirīgi no tiem Otrā pasaules kara stāstiem, kas ietverti grāmatā. Tomēr tie visi kopā ir savdabīgs paaudžu mantojums, kurā sakņojas mūsu vēstures apziņa un ir meklējams spēks, veidojot savas valsts un tautas nākotni.”

 

     A. Vilka grāmata „Politiskā pūļa latvietis” skar jautājumu par mums raksturīgo politiskā pūļa psiholoģiju saistībā ar latvieša dvēseli un tās ietekmi uz indivīda garīgo dzīvi. Grāmatā dominē atziņa, ka politiskā pūļa psiholoģija ir bijusi, eksistē tagad un arī nākotnē būs nozīmīgs mūsu sabiedrības garīgās dzīves elements. No tā ietekmes spēj izvairīties vienīgi izcili, ar augstu pašapziņu un imunitāti pret sociāli politisko spiedienu apveltīti indivīdi. It īpaši šodien – postmodernajā fundamentālu patiesību nolieguma, populisma un vienlaikus zibenīgu komunikācijas iespēju laikmetā.

 

     Daiļliteratūras klāstā Dž. Fellonas romāns „Kā tikt vaļā no Metjū”, kurš sākumā risinās pēc ierastiem romantiskā žanra noteikumiem: galvenās varones sapņu princis (viņas priekšnieks un precējies mīļākais vienā personā) pēc daudzu gadu gaidīšanas beidzot neticamā kārtā tomēr stāv ar koferiem viņas dzīvokļa durvīs… taču šeit pasaka beidzas. Helēna nu ierauga sevi reālajā pasaulē, kur, izniekodama vairākus gadus šīm attiecībām, ir zaudējusi ne tikai draugus, bet arī pēdējās karjeras iespējas, pasaulē, kurā šarmantais mīļākais pārvērties par kaitinošu un visai parastu pirmspensijas vecuma vīrieti filca čībās, pasaulē, kurā nu jau biedējoši reāli mīt arī Metjū pamestā sieva un meitas, un Helēnai nav citas iespējas glābt savu atlikušo dzīvi, kā vien tiekot vaļā no Metjū. Rodas jautājums, kā?

 

     R. Korhonena „Ārstu romāna” darbība risinās tveicīgā 2003. gada vasaras nogalē. Rietumi ir atbrīvojuši Irāku un apsolījuši vest tās tautu pa demokrātijas un tirgus ekonomikas veselīgo ceļu, bet tālu no cīņām trīsdesmitgadīgs mākslas zinātnieks Niklass apreibinās ar alkoholu, narkotikām un seksu un raksta garstāstu par irākiešu kara bāreņa Alī ārstiem no Londonas, netiekot galā pats ar savu dzīvi… Grāmata saņēmusi prestižo Kalevi Jenti balvu, bet 2010. gadā – Eiropas Savienības Literatūras balvu.

 

     Un šoreiz jaunumos arī apsveikuma pantiņu guru K. Apškrūmas grāmata „Labi vārdi mūža gadiem”.

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

     Uzmanību, 1. augustā jauno grāmatu nebūs! Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. augustā.

 

Līdzīgi raksti