Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2013. gada 24. maijā Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā notika Latvijas Tautas frontes kustībai un Trešajai atmodai veltīta stāstu pēcpusdiena*, kurā, ielūkojoties 25 gadus tālā pagātnē, tika stāstīti stāsti par laiku, kad Latvijas valsts neatkarību vajadzēja izcīnīt trešoreiz.

 

     Pasākumā savās atmiņās dalījās Latvijas Tautas frontes dalībnieki, kuri šinī laikā darbojās Rēzeknē un Rēzeknes novadā. Pasākumu apmeklēja arī iedzīvotāji, kuriem Trešās atmodas laiks palicis spilgtā atmiņā un kuri tiešā vai netiešā veidā bijuši klāt šajos notikumos.

 

     Stāstu vakara pirmajā daļā Latgales Kultūrvērstures muzeja speciāliste Inese Ločmele aicināja ielūkoties muzeja krājumā esošo fotogrāfiju prezentācijā par Trešās atmodas laiku un rosināja atcerēties spilgtākos notikumus Rēzeknē. Katrs stāsts, kas tika izstāstīts šajā vakarā, ir dzīva vēstures liecība: ar savu attieksmi, tā laika sajūtām un emocijām.

 

 

     Pateicamies stāstu pēcpusdienas dalībniekiem Aleksejam Avotam, Andrim Eriņam, Jurim Vidiņam, Inārai Šindarjovai, Osvaldam Salmanim, Ilmāram Ostrovskim, Pēterim Prikulim, Broņislavam Kravalim un Annai Saukai par stāstiem, kas bija interesanti, aizkustinoši, laikmetu spilgti raksturojoši un atmiņu institūciju krājumos tiks saglabāti nākamajām paaudzēm.

 

     28. augustā plkst. 16.00 notiks vēl viena Latvijas Tautas frontes kustībai un Trešajai atmodai veltīta stāstu pēcpusdiena. Aicinām atsaukties un piedalīties Latvijas Tautas frontes dalībniekus un iedzīvotājus, kuri bijuši klāt Trešās atmodas notikumos un ir gatavi dalīties savās atmiņās! Pieteikt savu dalību stāstu pēcpusdienā un iegūt sīkāku informāciju iespējams pa tālruni 64622061 un pa e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

 

    * Latgales Kultūrvēstures muzejs un tā sadarbības partneri – Rēzeknes pilsētas Izglītības pārvalde, Rēzeknes novada Izglītības pārvalde, Rēzeknes zonālais valsts arhīvs, Rēzeknes pilsētas Centrālā bibliotēka – no 2013. gada aprīļa līdz 2013. gada novembrim realizē LR Kultūras ministrijas rīkotajā konkursā „Par Tautas frontes 25 gadu jubilejas pasākumu organizēšanu” atbalstītu projektu „Laipu liekot. Latvijas Tautas frontei – 25”.

 

     Projekts aktualizē Latvijas Tautas frontes darbību un Trešās atmodas laiku Rēzeknes pilsētā un Rēzeknes novadā, nepieciešamību dokumentēt un saglabāt kultūrvēsturisko, dokumentāro un mutvārdu mantojumu, novērtēt tā lietderības un pēctecības nozīmību mūsdienās. Projektā paredzēts īstenot vairākas aktivitātes: izveidot izstādi, video stāstu, vākt atmiņas un liecības u. c. Trešās atmodas dokumentētās liecības nonāks muzeja, bibliotēkas un arhīva krājumā, bet atsevišķi stāstu fragmenti tiks izmantoti skolēniem paredzēta video stāsta veidošanā.