Publicitātes foto

     27. oktobrī Ārlietu ministrijā norisinājās ikgadējais Eiropas Savienības (ES) Informācijas sniedzēju forums, kas ik gadu pulcē ES informācijas sniedzējus no visas Latvijas. Rēzeknes ESIP (Eiropas Savienības informācijas punkts) forumā pārstāvēja RCB lasītavas vadītāja un ESIP koordinatore Anita Gaidule.

 

     Citu dalībnieku vidū bija – valsts un pašvaldību ES informācijas kontaktpersonas, ES Informācijas punktu (ESIP) un Europe Direct Informācijas centru pārstāvji (EDIC), ES informācijas tīklu vadītāji, Eiropas klubu skolās, mediju, NVO, kā arī privātā sektora pārstāvji. Forums šogad notika jau 10 reizi un šoreiz bija viskuplāk apmeklēts (121 dalībnieks), to rīkoja Eiropas kustība Latvijā sadarbībā ar Ārlietu ministriju, Eiropas Parlamenta Informācijas biroju Latvijā un Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā.

 

     ES informācijas sniedzēju forumu atklāja  Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Z. Kalniņa-Lukaševica. Viņa atzīmēja, ka Latvijas sabiedrības skatījums uz ES pēdējos gados ir pozitīvi mainījies. Parlamentārā sekretāre uzsvēra: “Atbalsts ES iet roku rokā ar izpratni un zināšanām par ES, tādēļ ES informācijas sniedzēju darbs ir ļoti nozīmīgs, un sabiedrības vairākuma pozitīvais vērtējums par ES atspoguļo arī informācijas sniedzēju darba rezultātus.”

 

     Sabiedriskās domas aptaujas šobrīd apliecina to, ka optimistiski noskaņoto iedzīvotāju skaits ir vairākumā pār tiem, kas apšauba ES nākotni un vērtības.

 

     Atbalsts ES kopējai politikai Latvijā ir augsts, piemēram, eiro Latvijā atbalsta 76%, bet kopējo aizsardzības un drošības politiku – 83% aptaujāto. Latvijas iedzīvotāji ir gatavi atbalstīt ES lielāku iejaukšanos tādās dzīves sfērās kā veselības aprūpe, cīņa pret terorismu, bezdarbu un krāpšanos nodokļu jomā.

 

     Domājot par ES nākotni, Z. Kalniņa-Lukaševica sacīja: “Šobrīd viens no lielākajiem draudiem ES vienotībai ir populisma, eiroskepticisma un radikālā nacionālisma viļņi Eiropā. Tam iespējams pretoties, pirmkārt, attīstot mūsu kritiskās domāšanas un medijpratības prasmes jau no skolas sola, otrkārt, ar konkrētiem darbiem stiprinot drošību, taisnīgumu, vienlīdzību un labklājību Eiropas Savienībā. Atbilstoši sabiedriskās domas pētījumiem tieši tie ir jautājumi, kas primāri rūp cilvēkiem.”

 

     Foruma dalībniekus uzrunāja arī Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka un Eiropas Parlamenta (EP) Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele. Foruma darbu vadīja biedrības “Eiropas Kustības Latvijā” prezidents Andris Gobiņš.

 

     Diskusiju dalībnieku vidū bija eksprezidents Valdis Zatlers, Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle, valsts sekretāra vietniece Eiropas lietās Solveiga Silkalna, Latvijas Universitātes profesors Ivars Ījabs un citi nozaru eksperti.

 

     Rakstā izmantota LR ĀM sniegtā informācija.