Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Vaļasprieki un aizraušanās mēdz būt dažādi, un laikam nekļūdīgi var teikt, ka katrs no mums kādā savas dzīves posmā ir bijis vairāk vai mazāk aizrautīgs „kolekcionārs”. Viens sācis kaut ko vākt, būdams pavisam mazs bērns, otrs – skolas gados, kāds cits – jau apzinīgā vecumā un turpina to darīt visu mūžu.

 

     Un ko tik cilvēki nekrāj! Uzskaitīt un nosaukt šīs lietas un priekšmetus nav iespējams. Krāt var visu! Kādam kolekcionāram pieder atziņa, ka krāšana ir kā neārstējama slimība, no kuras nevar un negribas izārstēties.

 

     Ārī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas (RCB) darbinieces savā laikā ir kaut ko krājušas un šīs kolekcijas saglabājušas līdz pat mūsdienām. Tuvojoties Bibliotēku nedēļai, daudzas ir ielūkojušās „tālākos” plauktos un „dziļākās” atvilktnēs, lai izceltu dienas gaismā aizgājušo laiku liecības – nozīmītes, kalendārīšus, keramikas medaļas, iemīļoto aktieru foto, ielūgumus, suvenīrus.

 

     Katrai no šīm lietām ir savs stāsts un vēsture, lielākoties saistīts ar bērnību vai jaunību, tāpēc lasītavā aplūkojamās izstādes eksponāti izraisa gan sirsnīgu smaidu, gan mazliet nostalģiskas noskaņas…  Lūk, ko par savām kolekcijām stāsta dažas no bibliotekārēm.

 

     Sveta (RCB lasītava): „Jau pamatskolā mācoties, visi kaut ko krāja. Meitenēm vienmēr ir patikuši skaisti aktieri, man arī. Fotogrāfijas pirku kioskos un līmēju speciālā albumā. Nu jau tas ir gandrīz pusgadsimtu vecs…”

 

     Zita (RCB abonements): „Mana krustmāte strādāja „Latvijas keramikas” cehā, tāpēc mūsu radi dzīves svarīgos un svinīgajos brīžos (kāzās, jubilejās) dāvanā saņēma speciāli izgatavotas medaļas. Vecākā medaļa tapusi 70. gados.”

 

     Ruta (RCB MBDN): „Ielūgums ir rakstiska laikmeta liecība. Tas stāsta par vietu, laiku, tēmu un attieksmi pret uzaicināto personu. Tas ir bagāts ideju materiāls.”

 

     Anita (RCB lasītava): „Kalendārīšus sāku krāt 6. klasē. Visus šos gadu desmitus kalendārīšus glabāju kastītē, un tas ir bijis labs laika kavēklis radu un draugu bērniem, kad tie nāca ciemos.”

 

     Izstāde RCB lasītavā apskatāma Bibliotēku nedēļas laikā no 20. līdz 25. aprīlim. Mums pašām tā patīk. Nāciet un aplūkojiet arī jūs!