Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv      

     2018. gada 16. janvārī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 36 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     M. Vikinga “Mazā hygge grāmata” mēģina izskaidrot, kāpēc dāņi jūtas vislaimīgākie cilvēki pasaulē. Grāmatas autors, kurš ir arī Kopenhāgenas Laimes pētniecības institūta vadītājs, mēģina strukturēt šīs emocionālās pārliecības sastāvdaļas un sniedz padomus, kā arī ikvienam no mums veicināt laimes sajūtu.

 

     M. Šnepa-Šneppes grāmata “Latviešu strēlnieki” stāsta par profesora Kārļa Baloža dzīvi un viņa darbiem, par to, kā pasaule ir mainījusies pēdējo simts gadu laikā, kopš viņš sapņoja par nākotnes valsti. Autors nevairās runāt par taisnības cīnītājiem, notikumiem un varoņiem, par kuriem citi šodien daudz nestāsta.

 

     Grāmata vēsta par to, kā latviešu strēlnieki Rīgā 1917. gada maijā veica mierīgo proletariāta revolūciju un pēc tam aizstāvēja Lielo Oktobra revolūciju. Autors iedziļinās latviešu strēlnieku fenomenā, atklājot viņu saknes – to, no  kurienes mūsu strēlnieki parādījās uz vēstures skatuves.

 

     Mākslinieka A. Vilipsōna un rakstnieces N. Ikstenas grāmata “Ārprātija piedzīvojumi” stāsta mākslinieka tapšanas stāstu, sākot jau ar dziļu bērnību tūlīt pēc piedzimšanas, kad viņa izskats vēl nemaz “neliecināja, ka reiz viņam būs panākumi pie sievietēm”. Izdevumu vizuāli bagātina A. Vīlipsōna mākslas darbi.

 

     Ē. Kūļa īsprozas izlasē “Nelūdz, sudrabkaija” sakopoti darbi, kuri sarakstīti dažādos laikposmos. Lasītājs varēs atpazīt gan padomijas norieta pieticīgās sadzīves detaļas un paradoksus, gan jaunlaiku ambiciozos solījumus un ilūzijas, stāstiem un novelēm valdzinot gan ar vēstījumu stilistisko daudzveidību, gan krāsainību saturā un valodā.

 

     I. Freimanes romāna “Magones laiks” galvenā varone ir Magdalēna, četrdesmit piecus gadus veca sieviete, viena no tām, kas laulībā jūtas dziļi nelaimīga, lai gan pēc vispārpieņemtiem standartiem viss it kā ir labākajā kārtībā. Tikai sirdī nez kāpēc tukšums un skatienā vilšanās... Vai Magdalēnai izdosies piepildīt savas ilgas un kļūt kaut nedaudz līdzīgai magonei – krāšņai, brīvai un laimīgai, lasiet grāmatā!

 

     M. Sepas romāns “Migrēna”, nemedicīniskā valodas stilā runājot, palīdzēs saprast šo slimību un migrēnas skarto cilvēku dzīvi. Grāmata parāda hroniska migrēnas slimnieka ikdienu un nemanāmi sniedz arī vērtīgus padomus, kā cilvēks, kurš sirgst ar šo kaiti, var pats sev palīdzēt.Galvassāpju ārste D. Jēgere iesaka šo grāmatu arī migrēnas skarto cilvēku tuviniekiem, draugiem, kolēģiem un priekšniekeim, jo tā palīdzēs dziļāk izprast šīs slimības psiholoģiskos aspektus.

 

     K. Kaboni romāns “Smaržu noslēpums” stāsta par Elenu, kuru vecāmāte jau kopš bērnības ir apmācījusi parfimēres amatā, taču viņa smaržu vilinājumam ir ilgi pretojusies. Pēc šķiršanās no drauga Elena, draudzenes Monikas pierunāta, pamet dzimto Florenci un pārceļas uz Parīzi, lai atdzimtu jaunai dzīvei un sāktu darbu vissmalkākajā parfimērijas veikalā, kur smaržas tiek ne tikai pārdotas, bet arī radītas.

 

     Parīzes šarms, ziedošie dārzi, noslēpumainais, bet pievilcīgais kaimiņš ļauj Elenai aizmirst senos pārdzīvojumus un pārvarēt ikdienas grūtības, un viņa izbauda ziedu, augu un garšvielu burvību... Elena rod prieku un drosmi ļauties iedzimtajam talantam, viņai pakļaujas smaržu esences, un ikviens klients iegūst neatkārtojamu un pārsteidzošu aromātu, kurā sajūtamas viņa paša dvēseles ilgas. Elena atklāj arī savu parfīmu un saprot, kāda sieviete vēlas būt...

 

     Savukārt K. Vaitas romāns “Vēja čuksti stikla lauskās” vēsta par Meritu Heivordu, pēc viņas vīra Kela nāves ir pagājuši divi gadi, un piepeši viņa saņem negaidītu vēsti par to, ka ir mantojusi Kela ģimenes māju Bofortā Dienvidkarolīnas štatā, kur dienas nošķirtībā bija vadījusi Kela vecmāmiņa.

 

     Merita dodas uz uz Bofortu, kur viņu sagaida nams, par kuru viņai iepriekš nekas nebija zināms, un satraucoši vīra agrākās dzīves noslēpumi. Jau drīz vēl svešajā mājā Merita ir spiesta atklāt Heivordu ģimenes sarežģītos pagātnes vijumus un ieskatīties acīs pati savām bailēm...

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. februārī.

 

Līdzīgi raksti