Foto: G. Janaitis, www.thebalticway.eu

     Šogad 23. augustā unikālajai un miermīlīgajai Baltijas ceļa masu demonstrācijai apritēs 25 gadi. 1989. gada 23. augustā vairāk nekā miljons cilvēku no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas sadevās rokās un izveidoja 600 km garu ķēdi, tādējādi paužot Baltijas valstu centienus pēc brīvības.

 

     Sagaidot Baltijas ceļa 25. gadadienu, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar partneriem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā ir nolēmusi apkopot iedzīvotāju atmiņas par Baltijas ceļa laiku un dalību tajā.

 

     Arī Rēzeknes Centrālā bibliotēka ir iesaistījusies projektā „Baltijas ceļa stāsti”. Šī projekta mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par Baltijas ceļa notikumiem caur dzīvo vēsturi – Baltijas valstu iedzīvotāju stāstiem. Līdz 2014. gada beigām šie stāsti tiks apkopoti kolekcijā, kas kā zīmīga vēsturiskā mantojuma daļa tiks nodota glabāšanai Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā.

 

     Īss katra stāsta kopsavilkums būs pieejams interneta platformā www.thebalticway.eu. 25 spilgtākie stāsti Latvijā, Lietuvā un Igaunijā tiks apkopoti Baltijas ceļa 25. gadadienai veltītā publikācijā.

 

     Ikviens šīs manifestācijas laikabiedrs tiek aicināts fiksēt savu Baltijas ceļa pieredzi un izstāstīt savu stāstu neatkarīgi no tā, kādā veidā viņš Baltijas ceļu ir pieredzējis – ir piedalījies, izlēmis nepiedalīties vai arī ir bijis dalībnieks kādā no atbalsta akcijām citur pasaulē.

 

     Ikviens, kuram ir savs Baltijas ceļa stāsts, tiek laipni aicināts iegriezties Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā, Atbrīvošanas alejā 81/5 (3. stāvā, lasītavā). Var arī rakstīt uz bibliotēkas e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.. vai zvanīt 64622061 (jautāt Anitu vai Rutu).