Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Galda spēles attīsta bērnu stratēģisko un abstrakto domāšanu, reakcijas ātrumu un uzmanību, palīdz apgūt pašas galvenās dzīvē nepieciešamās sociālās prasmes, komunikācijas iemaņas un prasmi ne tikai uzvarēt, bet arī zaudēt. Kopā spēlētas spēles ir arī kvalitatīvi pavadīts laiks ar bērnu.

 

     Jaunais gads Bērnu bibliotēkā ir atnācis ar jaunām galda spēlēm. 2020. gada 21. janvāra pēcpusdienā Bērnu bibliotēkas lasītavā notika iepazīšanās ar jaunajām spēlēm un spēles „IceCool” turnīrs.

 

     Aktīvā galda spēle „Ice Cool” 2017. gadā tika atzīta par labāko galda spēli pasaulē un ieguva prestižo galda spēļu balvu „Spiel des Jahres”. Varam lepoties ar to, ka šī spēle ir radīta Latvijā, tās ilustrators ir Reinis Pētersons un autori – četri puiši, kas kopā darbojas ar pseidonīmu Brian Gomez. Spēle ir tulkota vairāk nekā 20 valodās un pieejama 40 valstīs, nu arī Rēzeknes Bērnu bibliotēkas lasītavā. „Ice Cool” ir galda spēle 2–4 spēlētājiem no 6 gadu vecuma, bet droši var spēlēt arī jaunāki bērni. Spēles mērķis – noķert pingvīnus, kuri ķer zivis. Interesantākais spēles moments ir figūriņu pārvietošana, sitot pa tām ar knipjiem.

 

     Paši mazākie lasītavas apmeklētāji var iepazīt burtus un ciparus, spēlējoties ar magnētisko un zīmējamo tāfeli, kā arī pilnveidot savas matemātikas zināšanas, iejūtoties šofera lomā galda spēlē „Bus Stop”.

 

     Bērniem ir raksturīgi izdomāt pašiem savas šifrētās valodas, lai viņus nesaprastu vecāki. Viena no šādām bērnu valodām ir pupiņu valoda, kas izdomāta jau pirms daudziem gadiem. No mūsdienu bērniem un jauniešiem šo valodu prot retais, lai arī viņu vecākiem un vecvecākiem pupiņu valoda ir labi pazīstama. Dzejniekam Uldim Auseklim ir pupiņu valodā rakstīti dzejoļi bērniem. Kāršu spēle „Jautrā prāta spēle pupiņu valodā” ir īsts izaicinājums tiem, kas vēlas šo rotaļu valodu iepazīt. Spēlē ir doti 100 vārdi, kuri jāpārveido pupiņu valodā. Vai tu to spēsi?

 

     „Planet” ir telpiska galda spēle, kuras mērķis – izveidot savu planētu un nomitināt tajā dzīvniekus. Spēles īpašā pievilcība – planēta tiek būvēta, to turot rokās un izmantojot magnētiskus lauciņus. Spēle ir radīta 2018. gadā, un tās autori ir lietuvieši.

 

     Bērnu bibliotēkas lasītavā ir pieejamas arī daudzas citas interesantas spēles, tāpēc nāciet ciemos!