Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     No 2017. gada septembra visā Latvijā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra iniciatīvu pirmo reizi tiek uzsāktas 5.–6. klašu audzēkņu Skaļās lasīšanas sacensības, kurās iesaistījušās arī Rēzeknes pilsētas un novada skolas un bibliotēkas.

 

     Lasīšanas sacensības tiek rīkotas, lai veicinātu bērnu interesi par lasīšanu un grāmatām, un tās norisināsies 3 kārtās – vietējā skolas (bibliotēkas) līmenī, reģiona pusfinālā un nacionālajā finālā.

 

     Labākais Rēzeknes pilsētas un novada lasītājs, mūsu reģiona skaļās lasīšanas čempions, un viņa atbalstītāji 2018. gada maijā dosies uz Rīgu, lai piedalītos nacionālajā Skaļās lasīšanas finālā, kura uzvarētājs iegūs skolai ceļojošo kausu un Nacionālās bibliotēkas Bērnu direktora titulu.

 

     2017. gada 29. novembrī Rēzeknes internātpamatskolas-attīstības centra aktu zālē norisinājās 5. un 6. klašu Skaļās lasīšanas sacensība starp 17 skolēniem. Klausījās, skatījās, priecājās un vērtēja Anna Deksne, Aiva Litavniece un Zenta Ruskule.

 

     Nevarēja nepamanīt, ka skolēni bija gatavojušies, skaisti saģērbušies un mazliet uztraukušies. Lasīšanai tika izmantota dažāda literatūra, bet galvenokārt dažādu gadu Bērnu žūrijas grāmatas. Kopā tika izlasītas 18 grāmatas.

 

     Iesaistoties šajā projektā, katrs dalībnieks ir ieguvējs, jo, lai piedalītos Skaļās lasīšanas sacensībās, katram skolēnam bija jāizvēlas sava grāmata, kurā atrast fragmentu, kuru citiem nolasīt. Tā tiek pilnveidotas skolēna prasmes izvēlēties piemērotu un interesantu literatūru skaļajai lasīšanai, priecējot sacensību dalībniekus ar brīnišķīgajiem fragmentiem no dažādām grāmatām, kurus izvēlējušies viņu vienaudži.

 

     Atšķirībā no skatuves runas konkursiem, šajās sacensībās teksts no galvas nav jāmācās. Tas mazina bērnu stresu un pārdzīvojumus aizmirstu vārdu brīžos. Sacensībās jaunais lasītājs var stāvēt vai sēdēt un lasīt to grāmatu, kura ir viņam visinteresantākā un aizraujošākā.

 

     Vadoties pēc Skaļās lasīšanas vērtējuma kritērijiem, uz nākamo kārtu tika izvirzīti trīs sacensību dalībnieki.

 

     Par emocionālu lasīšanu un uzdrīkstēšanos – 2. vieta Mārim Tadeuševam (6. klase); lasītā grāmata: Marija Parra “Vafeļu sirdis”.

 

     Par vislabāko lasīšanu – 1. vieta Viesturam Puriškevičam (5. klase) par pašpārliecību, prasmi strādāt ar publiku un interesanta fragmenta izvēli; lasītā grāmata: Enida Blaitone “Gulētejamie stāsti”.

 

     Par vislabāko lasīšanu – 1. vieta Agritai Bērziņai (6. klase) par veiksmīgu fragmenta izvēli; lasītā grāmata: Māris Rungulis “Pastaiga mirušo pilsētā”.

 

     Paldies Inetai Urtānei par atraktīvo un skanīgo muzikālo priekšnesumu un visiem skolēniem par uzdrošināšanos, centību un emocionālo lasīšanu.

 

     Tiksimies marta beigās reģionālajā Skaļās lasīšanas čempionātā.