Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Tuvojoties vasaras izskaņai, atliek vairāk laika lasīšanai, tāpēc aicinām izmantot šī laika iespējas un izlasīt kādu no bibliotēkas piedāvātajām jaunākajām grāmatām.

 

     2021. gada 3. septembrī Rēzeknes pilsētas 2. bibliotēkas abonementa krājums tiks papildināts ar 25 jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

 

     Daces Judinas jaunajā detektīvromānā “Nemodiniet mirušos” galvenās varones Annas Elizabetes klusās laimes baudīšanu tuvinieku un četrkājaino draugu lokā iztraucē ģenerāļa Bozes palīgā sauciens, un Anna Elizabete iesaistās izmeklēšanā. Agrā svētdienas rītā Egons Dambergs saņem zvanu – policijas ģenerāļa Bozes pagalmā atrasts līķis, bet viņa virtuve izdemolēta. Atgriežoties mājās no Austrijas, lidostā bez pēdām pazūd Annas Elizabetes vecmāmiņa. Kriminālromāna sižetā tiek šķetināti vairāku mīklainu slepkavību izmeklēšanas pavedieni, Smago noziegumu nodaļā  neveselīgu spriedzi rada aizdomas par ģenerāļa Bozes iespējamo negodprātību. Notikumu virkne mainās strauji un negaidīti, to starpā pavīd arī svarīgas atziņas par aktuālām sabiedrības problēmām.

 

     Laura Gundara grāmatā “Svešam  kļūt jeb Stāsts par Gunāru A.”, kas veltīta latviešu brīvības cīnītājam un ievērojamam PSRS okupācijas laika disidentam Gunāram Astram,  satiekas dokumentāls pētījums un autobiogrāfiski motīvi, izskan asas pārdomas par mūsdienām un laiku, kurā dzīvoja gan viņš pats, gan otrs galvenais grāmatas tēls – disidents Gunārs A. Ik lappuse pārsteidz ar literārās formas bagātību un godīgumu, ar kādu darbs ir uzrakstīts.

 

     Grāmata “Mēs visi esam gūstekņi” ir Stalag 347 padomju karagūstekņa dienasgrāmata vēsturnieka Kaspara Stroda redakcijā. Farmaceits Aleksandrs Orehovs 1941. gada 7. oktobrī kļuva par vienu no Rēzeknē izveidotās karagūstekņu nometnes ieslodzītajiem. Laika posmā no 1941. gada 21. jūnija līdz 1943. gada 8. maijam viņš rakstīja dienasgrāmatu, tajā atspoguļotas cīņas Austrumu frontē, nonākšana gūstā, ikdienas dzīve Rēzeknes karagūstekņu nometnē un darbs kādā vietējā zemnieku saimniecībā.

 

     Dinas Zoldneres fantāziju romāns “Sniegā” rāda vīziju par pasauli pēc katastrofas, tāpēc pilsētas  daļa tiek nosegta ar kupolu un no malas šķiet, ka dzīve šajā norobežotajā daļā atgādina sapni. 

 

     Māra Bērziņa romāns “Nākotnes kalējs” stāsta par rakstnieku Vili Lāci – daudzu romānu, stāstu un lugu autoru, Latvijas PSR Tautas komisāru padomes, Latvijas PSR Ministru Padomes, PSRS Augstākās Padomes Tautību padomes priekšsēdētāju, tolaik esošo padomju literatūras izkārtni un politikas marioneti. Romāna pirmais teikums tik tiešām ir citāts no Lāča dienasgrāmatas, taču viss tālāk uzrakstītais ir virknēts ar V. Lāča  grāmatu epizodēm, ar uzzināto, ar izdomāto, ar paša autora pārdzīvoto.

 

     Visu Lūsindas Railijas darbu pamatā ir brīnišķīgi, izdomas pilni stāsti. Arī romāns “Mīlestības vēstule” piedāvā lasītājiem iespēju doties aizraujošā ceļojumā un kopā ar daudziem lieliskiem varoņiem izdzīvot pārsteidzošus sižeta pavērsienus un līdzdarboties senu karalisko aprindu noslēpumu atklāšanā.

 

     Atgādinām , ka Rēzeknes 2. bibliotēkā jauno grāmatu diena ir katra mēneša pirmā piektdiena. Šomēnes – 3. septembris. Rudens garos vakarus pavadi kopā ar labu grāmatu, gaidām ciemos bibliotēkā!

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.