Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     9. maijā, atzīmējot Eiropas dienu, Eiropas Savienības iestādes un pārstāvniecības visā pasaulē katru gadu organizē izglītojošus, informatīvus un izklaidējošus pasākumus, kas dod iespēju labāk apzināt ES vērtības un mērķus, izcelt ES vienotību, solidaritāti un centienus veicināt demokrātiju, mieru un drošību.

 

     Rēzeknes Centrālā bibliotēka 2023. gada Eiropas nedēļas laikā saviem apmeklētājiem piedāvāja vairākas aktivitātes.

 

     8. maija pēcpusdienā lieli un mazi tika aicināti uz galda spēles “40 minūtēs apkārt Eiropai” turnīru. Spēles laikā dalībnieki atsvaidzināja esošās zināšanas un papildināja tās arī ar jaunu informāciju par Eiropas Savienības vēsturi, ievērojamiem cilvēkiem, kultūru un ģeogrāfiju. 40 minūtes paskrēja nemanot, jo bija jautri un aizraujoši!

 

 

     Atbalstot Eiropas zaļo kursu, 9. maijā ikviens interesents varēja piedalīties projekta “Europe Direct Austrumlatgale” pasākumā “Bioloģiskā daudzveidība manā pilsētā”. Dabas aizsardzības pārvaldes Dabas izglītības centra vadītāja Regīna Indriķe bija sagatavojusi prezentāciju par bioloģisko daudzveidību pilsētvidē. Pasākuma dalībnieki uzzināja, kā saglabāt un veidot sugām bagātus zālājus, kas ir dabisko zālāju indikatori, kā pareizi būvēt putnu būrīšus un sikspārņu mītnes, kā ierobežot invazīvos augus.

 

     Pēc lekcijas visi tika aicināti doties nelielā ekskursijā. Mērojot ceļu no bibliotēkas līdz Kovšu ezeram, bija iespēja pārliecināties par augu, kukaiņu, putnu un citu dzīvu radību lielo daudzveidību. Pie Rēzeknes upes, baudot ievziedu smaržu, dalībnieki noklausījās audioierakstu ar dažādu Latvijas putnu balsīm. Pie Kovšu ezera tika baudīts dzimšanas dienas kliņģeris, notika dalīšanās iespaidos un pārdomās par redzēto. Paldies Regīnai Indriķei par sagatavoto stāstījumu un kopā būšanu šajā saulainajā 9. maija pēcpusdienā!

 

 

     12. maijā bibliotēkas Eiropas Informācijas punkts (ESIP) rīkoja stāstu pēcpusdienu “Kā es braucu Eiropu lūkoties”. Tajā ikviens varēja dalīties savā pieredzes stāstā par pirmo ceļojumu uz kādu no Eiropas Savienības valstīm. Un nebija nozīmes tam, kad šī pirmā iepazīšanās ar Eiropu ir notikusi un cik tāls vai tuvs ir bijis brauciens! Svarīgas emocijas, iespaidi un pārdomas, kas radās un ko gribējās izstāstīt citiem. Dzirdētie stāsti apliecināja to, ka katra ES dalībvalsts ir unikāla, bet, iepazīstot dažādas kultūras un tradīcijas, cilvēks var tikai iegūt un bagātināties. Paldies visiem pasākuma dalībniekiem par atsaucību, emocionālajiem stāstiem, sagatavotajām prezentācijām un atnestajām fotogrāfijām!

 

   Eiropas dienas aktivitātes Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā atbalstīja “Europe Direct Austrumlatgale” un LR Ārlietu ministrija.