Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

    Līdz 2023. gada 28. februārim Rēzeknes Centrālās bibliotēkas (RCB) abonementā skatāmas divas radošo darbu izstādes.

 

     Intas Terentjevas sakrālās mākslas darbu izstāde saucas “Ceļš uz Gaismu…”. Inta Terentjeva ir skolotāja un māksliniece no Ludzas. Absolvējusi Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiāli, grafikas apakšnozari.  No 1991. gada strādā par skolotāju J. Soikāna Ludzas mākslas skolā. Nodarbojas ar sakrālo mākslu, pārsvarā grafiku, un ar saviem darbiem periodiski piedalās izstādēs.

 

     Izstāde “Ceļš uz Gaismu…” ir veltījums Mīlestībai, Radītājam, Eņģeļiem… Tā atspoguļo dievišķo pasauli, palīdz pietuvoties dievišķajam, patiesi skaistajam, kas nāk no sirds, dzīves patiesās dziļākās būtības apjaušanai.

 

     Darbi veikti uz papīra ar tušu un asgala spalvu punktiņu tehnikā. “Kā mūzikā – notiņa pie notiņas, un rodas skaņdarbs, tā manos darbos, manas sirds mūzika – punktiņš pie punktiņa, un rodas zīmējums… Katram punktiņam, kā neskaitāmajām zvaigznēm debesu izplatījumā, ir sava vieta… Rodas idejas un atklāsmes, kas nāk caur sirdi…”

 

     Izstādē eksponēta tikai daļa no mākslinieces veidotajiem sakrālajiem darbiem punktiņu tehnikā. Bija periods, kad māksliniece pievērsās arī portretu zīmēšanai ar grafīta zīmuli. Viņa ir garīga satura grāmatu, dzejas krājumu un lūgšanu grāmatu ilustrāciju autore. Gleznojusi svētbildes Latgales baznīcām. Patīk fotografēt un tamborēt dekoratīvas, smalkas lietas (eņģeļus, sedziņas). Vēl Intai ir skaista eņģeļu figūriņu kolekcija, jau ap 500. Starp tiem ir arī daiļamata meistaru darinājumi. Eņģeļi ir no dažāda materiāla, no dažādām pasaules valstīm.

 

Lai tevi pārklāj eņģelis ar spārnu,

Lai labajam tas tevī vienmēr sargs;

Lai dvēsele kā skaidrs avots vērta

Ikvienam, kas grib spēka malku rast.

 

 

     Līdz februāra beigām RCB abonementā skatāma arī J. Soikāna Ludzas mākslas skolas audzēkņu darbu izstāde “Labo domu vēstījums pasaulei…”. Tā ir ceļojošā izstāde, kas veidota 2022. gada martā  skolotājas Intas Terentjevas vadībā.

 

     Aktuālā  miera  tēma tika apcerēta stundās, sūtot pasaulei gaišās domas kā neskaitāmus baltos miera baložus, lai ienāk miers un mīlestība katrā sirdī… lai aptver visu pasauli…

 

“Gods Dievam augstībā, un miers virs zemes, un cilvēkiem labs prāts.” (Lūk. 2:14)

 

     Esat laipni gaidīti apskatīt izstādes!