Foto: A. Romanovska

     Ik gadu 20. martā atzīmējam Starptautisko laimes dienu, ko ir ieviesusi ANO Ģenerālā asambleja. Ideju par šādas dienas ieviešanu ierosinājusi Butānas karaliste, un to vienbalsīgi atbalstījušas visas 193 ANO dalībvalstis.

 

     Daudzu valstu valdības, vērtējot labklājības līmeni, pēdējā laikā sākušas ņemt vērā arī tādu faktoru kā laimes līmenis, jo objektīvu vērtējumu nevar panākt, izmantojot  tikai un vienīgi ekonomiskos rādītājus.

 

     Visi vēlas būt laimīgi, bet ne visiem tas izdodas: „Tiekšanās pēc laimes ir cilvēka vēlmju pamatā. Cilvēki tiecas pēc laimes, kurā nejutīs bailes un trūkumu un būs harmonijā ar sevi un dabu. Sekmējot kopējo labklājību, mēs paši kļūstam bagātāki. Līdzcietība veicina laimi un palīdzēs uzcelt tādu nākotni, kādu mēs vēlamies.” (ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns.)

 

     Pētnieki ir atklājuši, ka cilvēki, kas uz dzīvi raugās pozitīvi, ir optimisti, kuriem glāze ir pa pusei pilna, nevis pustukša, ir laimīgi, līdz ar ko var cerēt uz ilgāku mūžu.

 

     Ilinoisas universitātes zinātnieki izpētījuši, ka pozitīvas emocijas samazina ar stresu saistītu hormonu daudzumu un nostiprina imūnsistēmu, laimes sajūta palīdz ātrāk atkopties no fiziska noguruma.

 

     Pētnieku grupas vadītājs Eds Dīners saka: „Lielais vairākums pētījumu apstiprina, ka dzīves kvalitāte un mūža ilgums ir tieši atkarīgs no tā, cik pozitīvi cilvēks uztver dzīvi.” Pēc E. Dīnera teiktā, varbūt ir pienācis laiks centieniem apkarot kaitīgos ieradumus pievienot arī mērķi samazināt depresiju, dusmas un veicināt apmierinātības sajūtas izplatību.

 

     Skatot pasaules laimes indeksu,  tiek ņemti vērā visdažādākie rādītāji, piemēram, dažādas brīvības, sociālās saites, korupcijas izplatība, materiālā nodrošinātībā, kā arī dažādie personīgie faktori – garīgā un fiziskā veselība, attiecību statuss, ģimene, darba drošība u. c.

 

     Izpētīts, ka vislaimīgākie cilvēki jūtas šādās pasaules valstīs: Dānijā, Somijā, Norvēģijā, Nīderlandē, Kanādā, Šveicē, Zviedrijā, Jaunzēlandē, Austrālijā, Īrijā, ASV, Kostarikā, Austrijā, Izraēlā, Beļģijā, Luksemburgā, Apvienotajos Arābu Emirātos, Lielbritānijā, Venecuēlā un Īslandē. Starp pasaulē nelaimīgākajām valstīm ir Āfrikas valstis.

 

     No Latvijas iedzīvotājiem laimīgi jūtas divas trešdaļas jeb teju 70%, savukārt tikai 24% jeb aptuveni katrs ceturtais ir nelaimīgs, liecina 2013. gadā pētījumu kompānijas SKDS veiktais pētījums. „Tas patīkami ir pretrunā ar citiem dažādiem indikatoriem, kas liecina par iedzīvotāju noskaņojumu – nemīlam valsti, nepatīk politiķi, neesam apmierināti ar saviem ienākumiem. Bet nē, kad jautājam – vai esat laimīgi, lielākā daļa atbild, ka jā,” norāda SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

 

     Līdz mēneša beigām Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītava aicina aplūkot laimes tematikai veltītu izstādi, kā arī laimes izjūtu latviešu un vispasaules gaumē „pameklēt” šādās lasītavas fonda grāmatās:

* E. Brastiņš „Latvju Dievadziesmas”
* Š. Činmojs „Laimes pavedieni: meditācija un sevis izzināšana”
* „Domu zibšņi”
* V. Dzervinīks „Laimeigu īsadūmōt”.

 

     Aicinām ielūkoties arī virtuālajā izstādē „Citāti par laimi”. Visas grāmatas no šīs izstādes pieejamas līdzņemšanai uz mājām.