010824 LVFoto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2024. gada 1. augustā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums papildināts ar 36 jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

     Grāmatu sērijai “Es esmu…” nācis klāt jauns izdevums Es stāstu visu. Tā ir Ivandes Kaijas dienasgrāmata ar izvērstiem Gundegas Grīnumas komentāriem. Tāds risinājums izvēlēts tādēļ, ka šī dienasgrāmata ir patiešām ļoti īpaša un personiska pašas rakstnieces liecība par savu un sava laikmeta dzīvi, viņas iekšējiem pārdzīvojumiem un radošajiem meklējumiem. Tā aptver laika posmu no 1911. gada līdz 1921. gada aprīlim, kad Ivandi viņu piemeklēja ļoti smagas veselības problēmas. Ivande Kaija zināma ne tikai kā rakstniece, bet arī kā ļoti aktīva sabiedriskā darbiniece un dedzīga sieviešu tiesību aktīviste, kas viņas laikā bija ļoti liela uzdrošināšanās. Tas ļoti spilgti izpaužas arī dienasgrāmatā.

 

      Amerikāņu rakstnieks Ešlijs Venss grāmatā Īlons Masks: Tesla, SpaceX un ceļš uz gaišāku nākotni piedāvā izsmeļošu ieskatu tehnoloģiju novatora Īlona Maska dzīves līkločos no bērnības Dienvidāfrikā līdz laikam, kad Īlons strādāja ASV pie “Zip2”, “PayPal”, un vēlāk pie “SpaceX”, “Tesla” un “SolarCity”.

 

     Jūlijā sērijā “Vakara romāns” tika izdots Sanitas Strautnieces romāns Kvēlojošie. Kopš Toma pieņemšanas ģimenē viņš Maijai bijis kā dadzis acī, un, šķiet, arī Tomam viņa. Sabojājušās Maijas attiecības ar tēvu, uz vecāku mājām jaunā sieviete brauc reti. Taču nu, lai saņemtu savu mantojuma daļu, viņai būs jāpavada Vārpiņās visa vasara, strādājot plecu pie pleca ar Tomu. Vai viņai izdosies pārvarēt kaismīgo naidu? Un, ja nu tas slēpj kādas pavisam pretējas jūtas?

 

     Sabiedriskās darbinieces, diplomātes un politiķes, vairāku grāmatu autores Sandras Kalnietes jaunākais romāns Māte sieva. Sieva māte. Meita sieva stāsta par dramatiskām pagātnes traumām, kuras kā neredzami taustekļi sagandē dzīvi vairākām dzimtas paaudzēm. Likteņstāstos atklāti dažādu cilvēku dzīvesstāsti un viņu izdzīvotais laikmets. Tautas liktenis te atspoguļots daudzpusīgi un emocionāli. Galvenā varone Ilzīte neapzinās, ka viņas liktenis ir sācies ilgi pirms piedzimšanas, kad karš un padomju okupācija sagrieza šķērsām mātesmātes Irmas un tēvamātes Jadvigas dzīvi. Abu piedzīvotie traģiskie notikumi ir atstājuši smagu nospiedumu meitenes mātes Ināras un tēva Ziga personībās. Šo ēnu ēnas klājas arī pār Ilzīti…

 

     Amerikāņu rakstnieces Kristīnas Dodas romānā Gandrīz iemīlējusies Džekija Portere nejauši kļūst par slepkavības liecinieci. Situācija ir tik sarežģīta, ka par vainīgo var tikt noturēta viņa. Tādēļ Džekijai nākas bēgt – atstājot savu veiksmīgo biznesu un… identitāti, jo patiesībā viņas vārds nemaz nav Džekija, un visa viņas dzīve ir bijis viens liels noslēpums. Pēc deviņu gadu prombūtnes viņa atgriežas vienīgajā vietā, kur jebkad ir jutusies drošībā. Bet tur viss ir mainījies. Atskaitot vienu – vīrieti, kuru viņa reiz ir mīlējusi un ienīdusi. Vai Džekijai izdosies atmaskot īsto slepkavu un salabot pagātnes kļūdas?

 

     Iepazīt dzīvi citās pasaules valstīs var arī caur grāmatām. Šoreiz ceļosim pa Āfriku, uz kuru mūs ved slovēņu rakstnieks Ēvalds Flisars. Romānā Zelta krastādēls meklē noslēpumaini pazudušo tēvu, divi pāri risina attiecību problēmas un meklē ceļu viens pie otra, bet vēl kāds trešais neredzami saista viņus visus. Ir daudz jautājumu, uz kuriem tiek meklētas atbildes. Kas noticis ar pazīstamo rakstnieku Igoru Hladniku, pa kura nepabeigtās grāmatas pēdām viņi ceļo? Kas ir cilvēki, kurus ceļotāji sastop un kā tie ir saistīti savā starpā? Kas ir Āfrika un ko tā nozīmē eiropiešiem? Kur beidzas īstenība un sākas iztēle un izdomājumi? Visi jautājumi un noslēpumi atrisinās tikai pašās beigās un šķietami nesaistīti fragmenti savienojas vienā veselumā.

 

     Franču rakstnieces un aktrises Annes Berestes romānā Pastkarte 2003. gada janvārī Annes ģimene saņem noslēpumainu pastkarti bez paraksta. Tās vienā pusē ir Garnjē operas fotogrāfija, bet otrā – cits zem cita uzrakstīti četri vārdi: Efraims, Emma, Noēmija un  Žaks. Tie ir četru radinieki, kuri gāja bojā Aušvicā. Pēc vairākiem gadiem Anne nolemj noskaidrot pastkartes noslēpumu. Viņai nākas atgriezties simt gadu senā pagātnē, uzzināt par ģimenes senču bēgšanu no Krievijas pēc tur notikušās revolūcijas, par viņu ceļojumu uz Latviju, Palestīnu un Parīzi, dzīvi kara laikā un pēc tā. Pamazām veidojas aizraujošs stāsts, kas balstīts reālos notikumos un maina Annes līdzšinējo priekšstatu par viņas ģimeni, viņas valsti un viņu pašu.

 

     Vācu rakstnieces Romijas Felkas detektīvromānā Nolemtieklusajā Elbas salas pludmalē atpūtnieki uziet baisu atradumu – galvaskausu. Izmeklētājai Frīdai Paulsenai ar komandu jāķeras pie darba. Tiek atrakts viss skelets, un noskaidrojas, ka tā plaukstas sasietas ar virvi. Drīz vien blakus salā tiek atrasts miris viens no bagātākajiem, taču nīstākajiem Hamburgas uzņēmējiem, kas arī ir ierakts smiltīs ar sasietām plaukstām. Rodas aizdomas, ka šīs abas slepkavības varētu būt saistītas, kaut gan saikni starp abiem upuriem nav vēl izdevies atrast. Negaidīti Frīda uztausta pavedienu, kurš izmeklētājus aizved pagātnē – uz laiku pirms Berlīnes mūra krišanas, kad nežēlīgā zēnu pāraudzināšanas iestādē par izdzīvošanu cīnījās četri kameras biedri...

 

      Laipni gaidām bibliotēkā!

 

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

Līdzīgi raksti