160124lFoto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2024. gada 16. janvārī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums papildināts ar 41 jaunu grāmatu. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

     Norvēģu publicista un ceļotāja Riharda Beruga grāmatā Vara un ticība. Ceļojums uz skaistākajām baznīcām un klosteriem Eiropas austrumos iekļautas 80 svētvietas. Maršruts no Jeruzālemes līdz Norvēģijas ziemeļiem šķērso 20 valstis, sniedzot ieskatu kristīgo konfesiju daudzveidībā, to vēstures niansēs un mūsdienu problemātikā. Tā ir šodiena – dzīvi cilvēki, individuāli likteņi un globālas tendences.

 

     Lizas Foslīnas un Mollijas Vestas Dafijas veidotais kopizdevums Vēsā mierā: emocijas darba vidē (un kā tās palīdz gūt panākumus) ir nozīmīgs pētījums, kurš kliedē vispārpieņemto stereotipu, ka emocijas darba vidē nav iederīgas, un liek paraudzīties uz tām no cita skatu leņķa: vieglāk, pozitīvāk, tajā pašā laikā lietderīgāk un radošāk. Neatkarīgi no apstākļiem, cilvēki pēc savas būtības ir emocionālas būtnes. Svarīgi izpētīt savas emocijas, izprast to cēloņus un kopsakarības. Šo izdevumu var novērtēt kā nozīmīgu grāmatu darba un organizāciju psiholoģijā, emociju psiholoģijā, stresa un motivācijas psiholoģijā, kura būs noderīga attiecīgās nozares pētniekiem, praktiķiem un ikvienam interesantam un, iespējams, mainīs domas par emociju lomu darba vidē.

 

     Franču esejistes un daudzu dzīvesstila grāmatu autores Dominikas Loro izdevumā Māksla ēst mazuzzināsiet, kā pielāgot diētu savai personībai un dzīvesstilam, lai saglabātu vai atgūtu veselību un labu augumu. Katram cilvēkam ir atšķirīga ķermeņa uzbūve, temperaments, vecums, fiziskās, profesionālās un sabiedriskās aktivitātes, garšas izjūta, iekšējais pulkstenis, pagātne, kultūra un arī sava – veģetāra, gaļas, bezglutēna, ierobežojoša, izsmalcināta vai junk food – “diēta”.

 

     Ramonas Indriksones romāns Es vedīšu tevi mājās ir gan slāpētas kaisles pilns, divbalsīgs tango, gan dzimtas stāsts, gan mazliet detektīvs, gan arī darbs, kurā skaudrā šķērsgriezumā atklātas dažas sociālo problēmu šķautnes. Autore romāna tēlus saudzīgi, taču bez jelkāda atkāpšanās ceļa un kompromisiem liek zem savas Radītājas lupas, rādot cilvēka dzīvi visā tās bieži vien sāpīgajā skaistumā.

 

     Populārā norvēģu kriminālromānu autora Jū Nesbē jaunākajā romānā Asinsmēness Oslo pazudušas divas jaunas sievietes. Savstarpēji viņas nav pazīstamas, bet abas pēdējo reizi manītas vienā ballītē. Kad tiek atrasts pirmais līķis, kļūst skaidrs, ka darīšana būs ar sērijslepkavu. Lai atrastu šādu slepkavu, ir nepieciešams neordinārs detektīvs. Tikai Harijs Hols spēj apturēt šādus psihopātus. Bet Harijs nav pieejams, viņš devies uz Losandželosu ar vienu vienīgu mērķi: nodzerties līdz nāvei. Šķiet, nekas nevarētu piespiest viņu atgriezties Oslo, ja vien... netiek apdraudēts kāds, kas viņam kļuvis ļoti svarīgs. Lieta ir daudz sarežģītāka, nekā tā šķiet pirmajā brīdī. Pulkstenis nepielūdzami tikšķ, un pāri Oslo virzās asinsmēness...

 

     Zviedru rakstnieces Kārinas Smirnofas romānā Meitene jūras ērgļa nagosturpinās Stīga Lārsona aizsāktā Millennium sērija, kurā vēl neizmantotie dabas resursi Zviedrijas ziemeļos aizsākuši zelta drudzi, un kriminālie grupējumi ir starp pirmajiem, kuri steidz tos apgūt. Tomēr Līsbetu uz mazo Gaskasas pilsētu atved ne jau kāre pēc bagātības. Viņas brāļa meitas māte ir kārtējā sieviete, kas šajā reģionā pazudusi, neatstājot pēdas. Ļoti ātri noskaidrojas divas patiesības: Svāla ir ļoti apdāvināta pusaudze, un viņa tiek novērota... Arī žurnālists Mīkaels Blumkvists dodas uz ziemeļiem. Tiek drukāts žurnāla Millennium pēdējais numurs, un viņa attiecības ar meitu ir saspringtas. Visu pasliktina arī nelāgās baumas, kas klīst par meitas topošo vīru. Kad čukstus vēstītais pārtop par reālu vardarbību, par Mīkaela pēdējo cerību kļūst Līsbeta…

 

     Angļu rakstnieces Maevas Haranas romānā Vasarlaiks Džordžīnas Grīnhilsas laulība irst, un gaidītais atvaļinājums tiek atcelts. Taču viņai palaimējas izbaudīt negaidītas brīvdienas nelielā piekrastes pilsētiņā Sautdaunsu kalnu pakājē, kur viņa uzaugusi. Džordžīnai jāmēģina atšķetināt noslēpumu, kas saistīts ar vērtīgu senlietu nozušanu no muižas savrupnama. Palīgā viņa aicina bērnības draudzenes. Spožās vasaras vidū viņas peldas, sauļojas un izgaršo kokteiļus, un Džīna aptver, ka patiesībā ir ļoti ilgojusies pēc tā visa un ka šī atgriešanās vasarā dara viņu laimīgu. Turklāt viņa saskrienas ar Denjelu Neipjēru, kurš pusaudža gados bija bikls un savāds, bet tagad ir izveidojies par pievilcīgu vīrieti. Diemžēl problēmas sagādā viņa kaitinošā draudzene...

     Laipni gaidām bibliotēkā!

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti