Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2023. gada 16. maijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiks papildināts ar 40 jaunām grāmatām. Turpinājumā – ieskats jaunumos.

 

     Hedvigas Montgomerijas grāmata “Pusaudžu gadi” noderēs pusaudžu vecākiem, jo šis bērnu vecumposms viņiem var sagādāt izmisuma pilnus brīžus. Attiecībās ar bērnu viss iet šķērsām. Rodas sajūta, ka bērns ir kļuvis par svešinieku. Dēls caurām dienām sēž pie datora, meita vēlu vakarā nenāk mājās un neatbild uz īsziņām... Pusaudža gados bērns it kā pagriež vecākiem muguru. Tu vairs neesi tas, pie kura viņš nāk meklēt padomu, tavs viedoklis vairs netiek augstu vērtēts. Un tā tam arī jābūt. Bērnam šajā dzīves posmā ir svarīgs uzdevums – meklēt sevi. Lai to paveiktu, ir nepieciešama zināma distance. Taču vecāku klātbūtne ir tikpat būtiska kā agrāk. Bērns vēl nespēj pieņemt svarīgus lēmumus viens pats.

 

     Mūsdienu pētījumi pierāda, ka kustībām un treniņiem ir prātam neaptverama ietekme uz smadzenēm – fiziskās aktivitātes šo orgānu ietekmē visvairāk. Turklāt tas attiecas gan uz bērniem, gan pieaugušajiem, jā, pat uz vecākiem cilvēkiem! Grāmatā “Smadzeņu spēks” ārsts Anderss Hansens atklāj, kā un kāpēc kustības ir ārkārtīgi nozīmīgas smadzeņu darbībai. Viņš sniedz arī konkrētus padomus par to, kā sākt kustēties vairāk.

 

     Tālivalža Margēviča grāmata “Dzīves melnā montāža” ietver autora dzīves notikumus, kuri, pēc viņa domām, varētu ieinteresēt lasītājus. Tie nav visaptveroši memuāri, bet gan stāstu un eseju kopums, un to varoņi ir ļaudis, kas ietekmējuši autora personības veidošanos. Starp viņiem ir LOK atjaunotājs un prezidents Vilnis Baltiņš, rakstniece Regīna Ezera un Egons Līvs, aktieri Vija Artmane un Gunārs Cilinskis, kinorežisors Gunārs Piesis, politiķi Jānis Jurkāns un Sandra Kalniete, kinooperators Ivars Seleckis, mākslinieks Ilmārs Blumbergs, akadēmiķis Jānis Stradiņš un daudzi citi. Stāstījums ir cieši saistīts ar vēsturiskajiem notikumiem laika posmā no Otrā pasaules kara beigām līdz 2022. gada rudenim.

 

     Vēsturnieces, žurnālistes un portāla Lakuga.lv redaktores Lauras Melnes un ilustratores Viviannas Marias Stanislavskas komiksu grāmata bērniem “Sunāns breiveibā” ir stāsts par kādu suni vārdā Sunāns, kurš ar saviem saimniekiem, jaunu pāri, dzīvo Rīgā, bet viņiem nākas pārcelties uz dzīvi Latgales laukos.

 

     Tabeas Bahas romāns “Zīda villa” stāsta par Andželu, kura pēc smaga likteņa trieciena pieņem krustmātes ielūgumu apciemot viņu Asenzā Itālijā. Iecerētās brīvdienas izvēršas citādas, saņemot ziņu par Zīda villas – senas vietējās zīda aušanas darbnīcas – slēgšanu. Andžela vēlas to novērst un iegūt villu savā īpašumā. Tās īpašnieks ir ar mieru pārdot austuvi Andželai, tomēr ir daži nosacījumi. Un Andžela vēl satiek vīrieti, kurā iemīlas no pirmā acu skatiena... Bet vai viņa ir gatava jaunai dzīvei Itālijā un jaunai mīlestībai, par to lasiet romānā.

 

     “Kas ir cilvēks? Kas var būt cilvēks? Kur velkamas cilvēka un cilvēcības robežas? Ne tikai daiļliteratūrai ierastā filozofiskā un psiholoģiskā tvērumā, bet arī eksakti: matemātiski, fizikāli, ķīmiski, bioloģiski, ekoloģiski utt. Ja dzīvojat pārgalvīgā vīzijā, ka literatūrā visu esat jau piedzīvojuši, tad ko šādu tomēr vēl nebūsiet sastapuši un, ja pietiks uzcītības, pacietības un atvērtības izlasīt, nekad arī neaizmirsīsiet,” tā tiek raksturota Margaritas Perveņeckas grāmata, psiholoģiskais romāns “Aspirantūra”. Varbūt tiešām jāizlasa?

 

   Laipni gaidām bibliotēkā!

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. jūnijā.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti