010822

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2022. gada 1. augustā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiks papildināts ar 23 jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

     Izdevumā Ir tādi cilvēki apkopoti rēzeknieša Arno Eversa dziesmu teksti ar notīm. Grāmatas redaktore Bernadeta Everse priekšvārdā raksta: ”Šeit nebūt nav visas Arno dziesmas – atradu vairākus dziesmu tekstu uzmetumus rokrakstā, kurus kādreiz dzirdēju, to autoram spēlējot un dziedot pie klavierēm vai ģitāras pavadījumā. Arī draugi neskaidri atceras dažas dziesmas, kas dungotas ģitāras pavadījumā, bet ir jau piemirstas. Tās viņš paņēmis līdzi, lai kopā ar bundzinieku Andri Boļševiču, basģitāristu Antonu Lucijanovu, bijušo kursabiedru un trombonistu Juri Rutkovski un tik daudziem viņa mūziķiem un viņa korišiem muzicētu tur – augšā…”

 

     Sērijā "Es esmu…" klajā nācis Arno Jundzes romāns "Es nemiršu nekad" par latviešu dzejnieku, tulkotāju un publicistu Eduardu Veidenbaumu. Romāns dokumentē Veidenbauma dzīves pēdējo pusotru mēnesi, bet aptver visu mūžu. Tā ir rakstnieka versija par notikumiem, kas risinājušies pirms nepilna pusotra gadsimta.

 

     Tukumnieka Gunta Tālera (īstajā vārdā Guntis Zariņš) debijas detektīvromānā Pēdējais klients, kad Irma Valdovska piekrīt vēlīnā vakara stundā savā kabinetā tikties ar kādu vīrieti, viņa nenojauš, ka tas būs viņas pēdējais klients… Un ka drīz vien bojā ies arī vairāki citi ar viņas darījumiem saistīti cilvēki. Kas ir noslēpumainais slepkava, kurš gan apveltīts ar mežonīgu, pat mistisku fizisku spēku, gan apguvis tādas īpašas metodes, kas viņa upuriem neatstāj cerības uz izdzīvošanu? To noskaidrot cenšas jaunais privātdetektīvs Zintis Endijs Neibergs kopā ar saviem kolēģiem. Iesaistoties izmeklēšanā, viņi pievērš sev slepkavas uzmanību, un tagad arī viņu dzīvības ir apdraudētas...

 

     Amerikāņu rakstniece Laura Morelli romānā Mona Liza. Florencietes smaids vēsta par divām sievietēm, kuras nekad nesatikās, bet paveica brīnumu – nosargāja Leonardo da Vinči šedevru “Mona Liza”.

Florence, 1479. gads. Kalpone Bellīna Sardi ar savu tikko precējušos kundzi Lizu Gerardīni dodas uz saimnieces jaunajām mājām. Lizas vīrs ir bagāts zīda tirgotājs, ciešās attiecībās ar ietekmīgo Mediči dzimtu. Meistaram Leonardo da Vinči tiek pasūtināts Lizas portrets, un Bellīna nonāk situācijā, kad ir spiesta glabāt kādu noslēpumu…

Francija, 1939. gads. Otrā pasaules kara priekšvakarā Luvras muzeja arhīviste Anna Gišāra tiek nosūtīta uz Šamboras pili, kurp jau aizvestas vērtīgākās gleznas, tostarp “Mona Liza”. Viņas uzdevums ir pārvietot mākslas darbus uz citu vietu, lai vācieši tos nedabūtu savās rokās…

 

     Lietuviešu izcelsmes amerikāņu rakstniece Rūta Šepetis jaunajā romānā Klusējošās strūklakas izgaismo vienu no vēstures drūmākajām lappusēm un vēsta par identitātes meklējumiem, neaizmirstamu mīlestību, kara atbalsīm un neredzamo ļaunumu, ko nodara klusēšana.

Madride, 1957. gads. Diktatora ģenerāļa Franko pārvaldītā Spānija glabā kādu tumšu noslēpumu. Tomēr turp dodas Amerikas darījumu cilvēki. Astoņpadsmitgadīgais Daniels Metsons, ASV naftas magnāta dēls, kopā ar vecākiem ir ieradies Madridē, cerēdams caur fotokameras lēcu labāk iepazīt mātes dzimteni. Fotografēšana un liktenis saved Danielu kopā ar Anu, un viņas ģimenes piedzīvotais atklāj Spānijas Pilsoņu kara postošās sekas un sniedz stindzinošu atklāsmi par nolemtību un bailēm. Daniels nonāk smagas izvēles priekšā, viņam jāizlemj, kā pasargāt tos, kurus mīl. Lūst sirdis, saduras pasaules, atklājot saulainās Spānijas neticami tumšo pusi.

 

     Čehu rakstnieces Alenas Mornštainovas romānā Klusie gadi Bohdana ir noslēgta meitene, kas dzīvo kopā ar nīgro tēvu un labsirdīgo, taču pakļāvīgo Belu. Viņu nomoka spriedze ģimenē un noslēpums, kas nemitīgi urda viņas domas: Kāpēc smagi slimā vecmāmiņa pēdējā ciemošanās reizē slimnīcā bija uzrunājusi viņu par Blanku? Līdzās tiek atklāts Svatopluka Žāka stāsts, viņš ir iesīkstējis komunists, kas visu savu dzīvi veltījis sociālisma celtniecībai, mīlestībai uz sievu un meitu, kuras nākotnei vajadzēja būt tikpat spožai kā zvaigznei sarkanajā karogā. Taču mēdz sacīt: Ja gribat sasmīdināt Dievu, izstāstiet viņam par saviem plāniem. Tā nu vienā brīdī abi stāsti saplūst vienā un izrādās, ka nekas nav tāds, kā līdz šim šķitis, un nepavisam ne tāds, kādam vajadzēja būt. Šis romāns atšķiras no rakstnieces iepriekšējiem darbiem. “Klusie gadi” ir intīma ģimenes drāma, kur galvenā loma nav lielajai vēsturei, bet gan nejaušībām un cilvēku raksturiem. Tas atklāj ģimenes noslēpumu, strīdu, kas izcēlās pagājušā gadsimta 70. gados.

          Laipni gaidām bibliotēkā!

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

 

Līdzīgi raksti