Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2021. gada 16. septembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements tiks papildināts ar 25 jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

  

     Dzidras Ritenbergas memuāru grāmata “Es atradu laimi” jeb atmiņu pieraksti tapuši ilgākā laika posmā, vairāk nekā 10 gadu garumā. Tie vēsta par bērnību dzimtajā Kurzemē, darbu teātros un kino, kā arī par personīgās dzīves priecīgajiem un skumjajiem līkločiem.

 

     Vācu vēsturnieka Franca Krukovska grāmata “Nāves katls Kurzemē” apraksta kaujas Kurzemes cietoksnī no tā izveidošanas brīža līdz pat pēdējo karavīru nonākšanai padomju gūstā. Kauju spīvums, abu pušu apņēmība un karavīru traģēdijas padara kaujas Kurzemē par vienu no spilgtākajām 2. Pasaules kara beigu lappusēm…

 

     Priestera Jāņa Svilāna “Latvijas Romas-katoļu baznīcas” ir grāmatas 2. labotais un papildinātais variants. Materiāli grāmatai savulaik savākti ne bez grūtībām. “Lai patiesais neietu zudumā, aizmirstībā, to glabā šī grāmata,” saka autors.

 

     Daiļliteratūras jaunumu klāstā Svena Kuzmina romāns “Dizažio”, kurš veltīts mākslas cilvēkiem, to iekšējām pasaulēm un ikdienas dzīvēm. Darbība risinās Hohmā – fiktīvā Latvijas kūrortpilsētā. Tas ir personisks stāsts par vietas vēsturi, mītiem, idejām un tradīcijām, kā arī par vidi, kurā, ja pacenšas, var atrast jebko, izņemot garlaicīgu biogrāfiju.

 

     Arnolda Auziņa romāns “Čau, vecās miesas!”, kā raksta autors, “nav tikai par to, kā skaisti novecot, bet galvenais, kā saglabāt cilvēcību un kopā sadzīvot vairākām paaudzēm. Vai mūsdienās pavisam pazudis tāds jēdziens kā “godbijība”? Visiem jau apnikusi pandēmija, bet literatūrā vēl neesam ar to sastapušies.”

 

     Jevgēņijas Ņekrasovas “Katja un Kikimora” romāns stāsta par desmitgadnieci Katju, kura kopā ar vecākiem, kas katru dienu dodas darba gaitās uz lielpilsētu, mitinās mazā pilsētiņā, parastas daudzdzīvokļu paneļu mājas 11. stāvā. Apkārtējai pasaulei Katja nav vajadzīga: "neizaugušie" viņu izsmej, "izaugušajiem" neatliek meitenei ne laika, ne spēka. Vienaldzība skolā, vienaldzība mājās. Un Katja atrod izeju. Bet pēkšņi visā iejaucas Kikimora, kas dzīvo virtuvē aiz plīts. Viņas abas dodas bīstamā ceļojumā un negribot pārspēj cietsirdībā tos, kas līdz šim kropļojuši viņu dzīvi.

 

     Džūdas Devero romāna “No mīļotajiem nešķirieties…” darbība norisinās 1972. gadā. Meisonas mazpilsētiņā māsas Ekstones klusi lolo katra savu sapni. Vera alkst apceļot pasauli un palīdzēt cilvēkiem, tomēr ir spiesta palikt mājās, lai parūpētos par māti un jaunāko māsu. Kellija grasās apprecēties ar savu bērnības gadu draugu, kaut gan viņas sirds nekvēlo mīlestībā. Neviena no māsām nav pilnīgi laimīga par ceļu, kas katrai ejams. Kā rīkoties – vai piepildīt citu gaidas vai arī sekot savai sirdsbalsij?

 

     Džīnas Hanfas Korelicas psiholoģiskās spriedzes romāns “Sižets. Nozagtā dzīve” vēsta par Džeiku Finču-Boneru, caurkritušu literātu, kurš pasniedz radošo rakstniecību universitātē. Studenti pārsvarā ir centīgi, tomēr neapdāvināti entuziasti. Izņemot Evanu, ārkārtīgi talantīgu jaunekli, kurš ir pārliecināts, ka viņa topošais romāns kļūs par kulta grāmatu. Tomēr darbs tā arī netiek izdots. Evans iet bojā, un izcilais sižets nogrimst aizmirstībā... līdz brīdim, kad Džeiks nolemj to uzrakstīt. Grāmatas panākumi ir žilbinoši. Džeiks iegūst naudu, slavu, prestižu. Tikai ne sirdsmieru. Jo kāds zina, ko viņš ir izdarījis. Un šis cilvēks negrasās klusēt…

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. oktobrī.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – katru trešdienu.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti