Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2020. gada 1. februārī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvās 44 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

 

     Ilmāra Meža un Annas Stafeckas otrais latviešu uzvārdu grāmatu sējums (2 daļās) “Latviešu uzvārdi arhīvu materiālos: Kurzeme, Zemgale, Sēlija” iekļauj ziņas vismaz par 692 tūkstošiem iedzīvotāju. Sējumā ir gandrīz 9500 uzvārdu šķirkļu (un apmēram 20 000 uzvārdu pieraksta variantu). Latviešu uzvārdu kopums veido savdabīgu un neatkārtojamu sistēmu, kas raksturota gan valodniecības, gan ģeogrāfiskās un vēsturiskās izplatības aspektā.

 

     Savukārt Annas Kuzinas “Rūdolfa Blaumaņa valodas vārdnīcā” apkopoti rakstnieka literārajos darbos lietotie vārdi, personvārdi un vietvārdi, doti vārdu nozīmes skaidrojumi un piemēri.

 

     Angļu izcelsmes vēsturnieks Tonijs Džads vērienīgajā darbā “Pēc kara. Eiropas vēsture pēc 1945. gada” apraksta Eiropas vēsturi no 1945. līdz 2005. gadam. Tajā aplūkota ne tikai Eiropas atgūšanās no kara, komunisma uzvaras gājiens un krišana, bet arī Eiropas Savienības izveidošanās, Irākas karš, atkarība no pasaules lielvarām – ASV un Krievijas, Benedikta XVI ievēlēšana un vēl daudz kas cits. Šī ir gan tautu, gan cilvēku vēsture

 

      Daiļliteratūras jaunumu klāstā Imanta Sentlava grāmata “Mīlestības proficīts”, kura stāsta par skaistu mīlestību, kas piesātināta ar jūtām, kaisli un erotiku.

 

     Ingas Gailes jaunāko darbu “Skaistās” var uztvert kā savdabīgu romāna “Stikli” turpinājumu, jo tajā darbojas vienas un tās pašas galvenās personas. Arī Daces Judinas romāns “Dēls” ir turpinājums iepriekš izdotajam romānam “Ēnas spogulī”. Turpretī angļu rakstnieka Džo Aberkrombija romāns “Pats asmens” ir aizraujošās fantāzijas triloģijas “Pirmais likums” pirmā grāmata.

 

     Angļu rakstnieces Ketijas Kellijas grāmatā “Laimīgas laulības noslēpumi” caur smiekliem un asarām daudzi varēs ieraudzīt sevi un, kas zina, varbūt arī atrast savu laimīgas laulības noslēpumu.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 17. februārī.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – katru trešdienu.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti