Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2019. gada 16. jūlijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 47 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

 

     M. Montesori “Absorbējošais prāts” koncentrētā veidā izklāsta autores izglītības teoriju, kas balstās novērojumos, daudzu gadu garumā ikdienā strādājot ar bērniem. Lai gan daļa Montesori atziņu balstīta tā laika zināšanās par bioloģiju, neiroloģiju un psiholoģiju, kas jau zināmā mērā novecojušas, pāri laikam un modei dzīvo Montesori galvenā ideja: bērnā slēpjas milzu potenciāls, un pedagogu uzdevums ir to atraisīt un gudri pilnveidot. Grāmatas satura rādītāju skatieties šeit.

 

     N. Olera starptautiskais bestsellers “Totālais skurbums: Narkotikas Trešajā Reihā” atklāj, ka viss Trešais Reihs ir bijis narkotiku caurvīts: kokaīnu, heroīnu, morfiju un metamfetamīnu izmantojuši visi, sākot no rūpnīcu strādniekiem, beidzot ar mājsaimniecēm. Narkotikas bijušas atrodamas pat veikalā nopērkamajās šokolādes konfektēs, jo tautai bija jābūt eiforijā…

 

     L. Pogas grāmatā “Tūristu gida – grupas vadītāja profesionālās prasmes un atbildība” atrodami daudzi praktiski piemēri, situācijas, tūristu vērtējumi, ieteikumi un vingrinājumi, kas sakārtoti tā, lai tie kalpotu kā mācību materiāls topošajiem tūristu gidiem un papildinātu arī pieredzējušo darbinieku zināšanas par darba specifiku.

 

     Daiļliteratūras jaunumu klāstā S. Žadana romāns “Mezopotāmija”, kurš veltīts Harkivai, modernajai Mezopotāmijai, to veido stāsti par vienkāršiem šīs pilsētas puišiem, kas mīl, cieš, cer un meklē laimi. Stāsti un likteņi nemanāmi saplūst kopā un pārvēršas dzejā.

 

     L. Brīdakas romāns “Mūža noslēpums” stāsta par Santu – sievieti, kura, daudzus gadus tiekdamās pēc sava sapņa un to nesasniegusi, kādā brīdī izdara noziegumu. Taču situācija nav tik viennozīmīga – varbūt tas nav noziegums, varbūt Santa rīkojas cēlsirdīgi, kaut pirmajā mirklī šķiet egoistisku jūtu vadīta. Daudzus gadus Santai nākas melot, bēguļot un izlikties, lai noslēpums nekad netiktu atklāts. Un jau atkal jautājums: pašas dēļ vai mīļā cilvēka dēļ. Galvenā varone pati nespēj atbildēt uz jautājumu – turpināt klusēt vai tomēr atklāt patiesību.

 

     V. Liniņa grāmata “Līdumnieks jautrajā ciematā” ir autora atmiņu vēstījums, kas apkopo viņa mūžā pieredzēto, uz varas raksturu palūkojoties no līdumnieka pozīcijām. Grāmata sarakstīta neparastā literatūras žanrā – patiesi kriminālstāsti.

 

     K. Solteres romāns “Loras spēle” savukārt ir klasisks amerikāņu detektīvs. Tā galvenā varone Andrea par savu māti Loru zina visu. Jaunā sieviete zina, ka mamma visu mūžu pavadījusi klusā pilsētiņā, ir labi ieredzēta runas terapeite un viņai nav itin neviena noslēpuma. Viss mainās, kad kāda sestdienas pēcpusdiena kafejnīcā izvēršas traģiskā incidentā, kas Loru parāda pavisam citā gaismā.

 

     Amerikā dzīvojošās latviešu rakstnieces A. Nesaules, kura lasītājiem visspilgtāk pazīstama ar romānu "Sieviete dzintarā“, jaunākais romāns “Zudušie saulgrieži” vēsta par trimdu un draudzību. Vairāk par romānu var uzzināt tā prezentācijas ierakstā šeit.

 

     Jaunumos šoreiz arī vairākas grāmatas latgaliski, tostarp E. Kancānes bērnu piedzīvojumu stāstu grāmata “Syltuo mola”, kurā apkopoti daļēji autobiogrāfiski stāsti par notikumiem Vārkavas pusē laika posmā no 1989. līdz 1990. gadam, kā arī I. Atpiles-Juganes dzejoļu grāmata bērniem “Lobuo i nalobuo”, kas tapusi kopā ar meitu Agnetu Jugani, kura ilustrējusi dzejoļus. Dzejoļu ilustrācijas ir meitenes interpretējums par "lobuos i nalobuos" tēmu jeb labo un ļauno.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. augustā.

 

Līdzīgi raksti