Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv      

     2018. gada 17. septembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvās 40 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

      V. Purēna grāmatā “Kā attīstīt kompetenci” apkopotas teorijas un metodiskie ieteikumi, kas varētu noderēt skolotājiem, ieviešot uz kompetences veidošanu balstītos mācību standartus. Grāmatas centrā ir caurviju prasmju attīstīšanas iespējas. Autors izmantojis gan Latvijas, gan ārvalstu pieredzi, kā mūsdienu, tā vēsturisko mantojumu. Izdevuma satura rādītāju skatieties šeit.

 

     A. Grīna grāmata “Klusums dzīves ritmā” aspektu “būt vienam” aicina apskatīt no vientulībai pretējās puses, apzinoties to kā priekšrocību, nevis žēlojoties un sērojot. Neaizmirsīsim, ka katram no mums ir dots laiks, lai varētu būt viens ar sevi pašu un izmantotu šo laiku savas dzīves sakārtošanai. Grāmatas satura rādītājs pieejams šeit.

 

     P. Raudoņa grāmata “Elles ķēķa aizdurvē” veltīta rūgtajām Latvijas vēstures lappusēm – Partizānu kara laikam Kurzemē, priekšplānā izvirzot mežabrāļa Andža un mežamāsas Rūtas, latvieša un lietuvietes, izglābšanās stāstu.

 

     Daiļliteratūras klāstā K. Onodibio romāns “Ticēt brīnumainajam”, tas stāsta par vīrieti vārdā Cēzars, kurš ir nolēmis darīt savai dzīvei galu. Taču pie viņa durvīm piezvana jauna sieviete un izjauc šo plānu. Arhitektūras studente, grieķiete, viņa apgalvo, ka esot kaimiņiene, kaut arī viņš nekad to šeit nav manījis. Tomēr meitenes seja šķiet redzēta... Kas ir šī noslēpumainā svešiniece? Kāpēc viņa tik ļoti interesējas par Cēzara antīko autoru bibliotēku? Kāpēc ir tik laipna un uzmanīga pret četrdesmitgadnieku, kurš nespēj samierināties ar mīļotās sievas Pasas nāvi? Varbūt šī tikšanās ir pagrieziena punkts, varbūt viņš vēl spēs atgriezties dzīvē, just, iekārot, mīlēt…

 

     Jaunumos arī pēc apgāda “Grāmatu Draugs” (ASV) 1970. gada izdevuma sagatavotais A. Eglīša romāns “Cilvēks mežā”. “Grāmatu Drauga” izdevumā tas ir bijis iecerēts kā triloģijas otrā daļa (pirmā no tām romāns “Nav tak dzimtene”, bet trešā – “Vai zini zemi, citronas kur zied?”). Romānā “Cilvēks mežā” autors galvenā varoņa rakstnieka Roderika Turaida personā tēlo cilvēku, kurš ir apmaldījies un maldās savā dzīvē kā mežā. Roderiks ir pilnīgi oriģināls Eglīša radīts tēls, kas pārsātināts ar dižmanību un lielības garu, kas arī ir sava veida meža biezoknis, kurā viņš iestidzis un nevar izkļūt ārā. Grāmatu bagātina V. Hausmaņa pēcvārds un komentāri.

 

     Vēsturisko mīlas romānu cienītājus aizraus I. Krecas darbs “Snoushilas muižas mantinieki”, kurš lasītāju aizved uz 19. gadsimta Angliju. Godātā sera Sačmora meita Katrīna ir iemīlējusies dārznieka dēlā Pērsijā. Tas vecākiem nav pieņemams, tāpēc meitene tiek nosūtīta uz Snoushilas muižu par untumainās lēdijas Martas Derabontas kompanjoni. Katrīna piedalās augstākās sabiedrības dzīvē, tomēr izdevīga precinieka atrašana nav viņas prātā. Ar vērīgumu apveltītā meitene drīz vien atskārš, ka Derabontu ģimene glabā kādu noslēpumu. Kas ir skaistā sieviete gleznā? Kur pazudis zēns, kas senāk dzīvojis Snoushilas muižā? Katrīnas dabiskums un ziņkāre apslāpē sociālos ierobežojumus, un viņa nolemj noslēpumu atklāt, bet pagātnes notikumu meklējumi aizved Katrīnu pie īstās mīlestības.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. oktobrī.

 

Līdzīgi raksti