Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2017. gada 16. decembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 39 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     „Nenošauj suni!” ir unikāla grāmata, kas spēj ievērojami uzlabot attiecības ar jebkuru cilvēku, dzīvnieku un pat ar sevi pašu. Karena Priora piedāvā pozitīvā pastiprinājuma metodiku, kas ir visdrošākais un visiedarbīgākais paņēmiens citu cilvēku, dzīvnieku un pat savas uzvedības pārveidošanai.

 

     Saktu darināšanai Latvijā ir sena vēsture, un līdz ar tautas tērpu gadsimtu gaitā tā ir piedzīvojusi daudzas pārmaiņas. Rotas redzamā daļa ir funkcionālā nozīme un priekšmeta dekorējums, kamēr neredzamā aspekta nozīme guļ paslēpta formas un ornamenta jēgā, kuras saknes sniedzas mitoloģiskajos priekšstatos. Bagātīgi ilustrētajā izdevumā aprakstīti visdažādākie saktu paraugi, ko mūsu senči valkājuši gan dažādos godos, gan ikdienā. Vairāk lasiet Raimondas Strodes darbā „Latviešu rotas; Saktas: no senatnes līdz mūsdienām”.

 

     „Klusums nav mēmums” ir Imanta Auziņa pēdējais paša sastādītais krājums. Tā variantu, kurš nu savā ziņā ir kļuvis par dzejnieka lirisko testamentu, autors akceptēja tikai dažas dienas pirms aiziešanas mūžībā 2013. gada augustā. Neizbēgamības klātbūtne dzejoļos inspirē dzīvesgudrību un viedu lakonismu, kas neapšaubāmi valdzina ar filozofisku dziļumu un rāmu, maigu vīrišķību. Cilvēciskas jūtas – mīlestība, skumjas – pārtop smeldzīgā poētiskā refleksijā par piedzīvoto un to, kam laika nebūs, par vērtībām un to relativitāti.

 

     Ingunas Baueres romāna „Dieva riekšavā” galvenie notikumi risinās 19. gadsimta sākumā Priekuļos, Drustos un Gatartā. Notikumu centrālā ass ir Sārumu saimnieces Annas, godprātīga Mārča, muižas jaunkundzes Elizabetes un Gatartas barona Augusta fon Hagemeistera mīlas meklējumi.

 

     20. gadsimta 40. gadu sākums. Vācu laika Rīgā nejauši sastopas divi atšķirīgi cilvēki – augsts SS virsnieks Ernsts fon Vofenbors un latviešu virēja Inese Levinstone. Viņš aizstāv vācu intereses, bet viņa – īsta Latvijas patriote – iesaistās latviešu pagrīdes cīņā un nokļūst bīstamās situācijās. Abus vieno kāds noslēpums, kam ir dzīvības cena. Kā tiek pārbaudīti šo cilvēku raksturi un pārliecības, lasiet Gintas Orinskas-Spirģes romānā „Ienaidnieki”.

 

     Jāņa Jaunsudrabiņa „Vēja ziedi” nav tradicionāls divdesmitā gadsimta sākuma stāsts. Galvenā varone Rasma ir bagātu saimnieku meita. Viņas tēvs gan pirms laika miris. Savos sešpadsmit gados, atšķirībā no citām, Rasma nav nolemta vergošanai saimniecībā. Tāpēc viņa nododas sentimentālām apcerēm un klejojumiem pa kapsētu. Tomēr viņas mazliet gotiskam sapnim līdzīgo dzīvi izmaina Spodris – kaimiņa Valga dēls. Sešpadsmitgadniece neprātīgi iemīlas jaunajā vīrieti un katru nakti pavada kapsētā, mežā vai pļavā, cerībā satikt savu iemīļoto. Kad meitene smagi saslimst, Rasma atklāj, ka viņā iemīlējies arī kalps Jānis.

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

 

     Grāmatu jaunumi Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā tiek publicēti divas reizes mēnesī. Nākamā jauno grāmatu diena abonementā būs 2. janvārī.