Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2017. gada 16. septembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 38 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Latvijas Universitātes Akadēmiskais apgāds izdevis profesora un mākslas zinātņu doktora Valda Muktupāvela pētījumu "Tautas mūzikas instrumenti Latvijā". Monogrāfijā apkopotas visdažādāko avotu ziņas. Izdevums papildināts ar 157 attēliem, nošu pielikumu un dažādiem rādītājiem.

 

     Grāmatas “Kā pilnvērtīgi ilgdzīvot: dzeramais ūdens” autors Romāns Ļasmanovičs ir profesionāls pārtikas tehnologs ar pieredzi. Darbā autors uzsver, ka ilgdzīvošanu nodrošina cilvēks ar savu dzīvesveidu un domāšanu, turklāt tam nebūt nav nepieciešami dārgi medikamenti vai ārstēšanās. Grāmatas pirmajā daļā autors raksta par vienu no būtiskākajiem faktoriem, kas ietekmē cilvēka veselību – dzeramo ūdeni. Grāmatas otrajā daļā autors aplūko dažādus nosacījumus kas veicina ilgdzīvošanu.

 

     Autore Jana Egle savā stāstu krājumā “Gaisma” pieskaras un raksta par cilvēka dabu – kaislīgo, spēcīgo, visu varošo sievieti, parasti kaut kur esošo vīrieti, abu kaisli, dziņām un katra noslēpumiem, instinktiem, zemapziņas dzīlēm. Stāstu varoņi ilgi dzīvo lasītāja prātā un sirdī. Grāmatas izdošanu finansiāli atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds.

 

     Margarita Krole ir ārste ar dzejnieces dzirksti, kura sevī atklājusi gan gleznu radīšanas, gan dzejas savērpšanas dotības. Dzejoļu krājuma “Ziedi dvēselei un tev…” centrā ir cilvēks... būtne ar brīžiem trauslu, brīžiem liesmojošu dvēseli, kas mudina patieso vērtību meklējumos. Cilvēciskās kvalitātes izteiktas gan tiešā, gan simboliskā valodā, dzejā ienākot tēliem no dabas pasaules. Dzejā nozīmīga ir klusuma tēma. Ievērojamu iespaidu uz M. Kroles dzeju atstājuši darba kolēģi un pacienti.

 

     Scenārista, režisora un tulkotāja Pāvela Sanajeva autobiogrāfiskais darbs “Apglabājiet mani aiz grīdlīstes” ir viens no spožākajiem krievu mūsdienu romāniem, kurš burtiski uzreiz ieguva kulta statusu. Darba autobiogrāfiskais raksturs un autora atklātība ir sajūsminājusi vai šokējusi daudzus. Grāmata ir nominēta Bukera prēmijai. No krievu valodas tulkojis Ilmārs Zvirgzds.

 

     Tas ir stāsts par astoņgadīgu puisīti Sašu, kurš dzīvo kopā ar vecmāmiņu un vectētiņu, jo māte nodevusies jaunām attiecībām ar zēna patēvu. Notikumi brīžiem ir dramatiski, taču galvenais varonis uz dzīvi skatās apcerīgi un ar gaišu humoru. Citi darbā iekļautie galvenie varoņi ir Krievijā un bijušajā Padomju Savienībā populāri aktieri.

 

     Raimonda Auškāpa tulkojumā iznākusi angļu klasiķa Viljama Šekspīra traģēdija “Romeo un Džuljeta”. Lugas notikumi risinās 15. gs. Itālijā. Tā stāsta par diviem mīlētājiem, kuri nāk no savstarpēji naidīgām dzimtām. Darba ievaddaļā lasāmi šādi vārdi: “Nav cita stāsta, skumjāka par šo — Tas stāsts par Džuljetu un viņas Romeo.”

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

 

     Grāmatu jaunumi Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā tiek publicēti divas reizes mēnesī! Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 2. oktobrī.