Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2013. gada 2. aprīlī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 88 jaunas grāmatas (tostarp 1 audiogrāmata mp3 formātā). Šoreiz jaunieguvumu plauktā nonāk arī vērtīgais izdevniecībā „Lietišķās informācijas dienests” izdoto grāmatu dāvinājums, kuru bibliotēka saņēma no SEB bankas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     D. Kārkliņas un I. Muižnieka grāmata „Jaunā pārtika un ģenētiski modificētie organismi” izskaidro funkcionālās pārtikas rašanās vēsturi un definīciju, ģenētiski modificētās pārtikas veidus, modificētos augus pārtikā, šādas pārtikas izmantošanas riskus, kā arī ģenētiski modificētas pārtikas un lopbarības aprites tiesisko regulāciju.

 

     M. Kārlenda un R. Lupofa „Ceļvedis atmiņas trenēšanā” sniedz praktiskus padomus, kas palīdz izstrādāt režīmu cilvēka atmiņas uzlabošanai. Šajā ceļvedī atrodami ātri apgūstami un viegli paņēmieni, kā atcerēties cilvēku vārdus, telefona numurus un adreses, praktiski padomi, kā atcerēties, kur noliktas dažādas lietas, lietderīgi padomi, kā iegaumēt runu, prezentāciju vai scenāriju, ekspertu padomi, lai zinātu, kādus uztura bagātinātājus izvēlēties savas atmiņas uzlabošanai.

 

     Dž. Jāgeres grāmata „Draudzības māksla” īpaši detalizēti pievēršas draudzības samezglojumiem un sniedz atbildi uz jautājumu, ko darīt, ja draugi nodod, pamet un ievaino. Autore, zinātņu doktore, socioloģe, kuras grāmatas tulkotas 16 valodās, uzsver draudzības pieaugošo nozīmi mūsdienās, kad tradicionālas ģimenes modelis ir kļuvis nestabils, kā arī daudzkārt palielinājusies dažādos sociālajos tīklos atrasto draugu loma cilvēku dzīvē.

 

     H. Karpa „Vislaimīgākā mazuļa rokasgrāmata lieliskam miegam” informē par dažādiem medicīniskiem aspektiem, ārstniecību un procedūrām un palīdz vecākiem kļūt zinošākiem un orientēties veselības aprūpē. Grāmatā tiek piedāvātas mūsdienīgas un inovatīvas idejas, kā veidot mazuļa dienas režīmu, lai mazinātu diendusu un uzlabotu nakts miegu jau pirmajās dzīves nedēļās, un kā nakts raudāšanu pārvērst ilgstošā, spirdzinošā miegā. Tiek sniegti vērtīgi ieteikumi, kā samazināt zīdaiņa pēkšņas nāves sindroma un pēcdzemdību depresijas risku, kā atradināt bērnu no knupīša un kā piedabūt nevaldāmu divgadnieku uzklausīt vecākus un rosināt viņā vēlmi sadarboties.

 

     Viena no SEB bankas dāvinātajām grāmatām, „Sadarbība uzņēmumā”, apskata astoņus veidus, kā veicināt darbinieku sadarbību komandā, sadarbības likumus, skaidro, kā pieņemt un aktīvi risināt konfliktu, kā dinamiski vadīt struktūrvienības, kā sekot solījumam fokusēties uz klientu vajadzībām, veidot grupu emocionālo intelektu u. c.

 

     Krāslavas pirmsskolas izglītības iestādes pedagogu A. Ruseckas, V. Gončarovas un J. Vorošilovas pirmsskolas svētku scenāriju grāmatā „Sanākam svētkus svinēt!” atrodami četri svētku oriģinālscenāriji, kurus veido atpazīstami pasaku tēli, dzejoļi, tautasdziesmas, mīklas un tautas ticējumi, dziesmas un rotaļas. Grāmatu papildina norādes un uzskates materiāls, kā vienkārši un ātri izveidot interesantus tērpus. Scenāriji palīdzēs veidot jautrus un saistošus svētkus ikvienā pirmsskolas izglītības iestādē un skolā.

 

     Daiļliteratūras klāstā A. Manfeldes jaunākais romāns „Dzimtenīte”, kas ir mecenāta Raimonda Gerkena un Latvijas Rakstnieku savienības 2011. gada latviešu oriģinālo romānu konkursa laureāts. Pati autore par grāmatu saka: „Romāns nav par kandžu, bet gan par dzimtenes zaudēšanu. Sievietes pusmūžā atstāj savus bērnus, pašas sen vīru atstātas, dodas peļņā un nonāk Skotijā. Kā viņas iztur vai neiztur, zivju fabrikā apsaldētām rokām un olnīcām. Kas tad ir „Dzimtenīte”? Mīļvārdiņš? Līdz pat niecībai un pīslim pamazināmā forma, varbūt spirtots, dvēseles sāpēm paredzēts dzēriens, vai tomēr – Dzimtene, no vārda – dzimt, izaugt un palikt…”

 

     V. Kacenas latviešu kara stāsti „Balle beidzās pusnaktī” vēsta par Otro pasaules karu izgājušajiem latviešu sarkanarmiešiem pēckara laikā. Dzīvajiem turpinās dzīve arī pēc kara. Šajā romānā autore turpina grāmatā „Kājāmgājējs karā” aizsākto. Viņa liek no kara pārnākušajiem 130. latviešu strēlnieku korpusa karavīriem satikties vēlreiz – 20. gadsimta 60. gados Jūrmalā, restorānā „Jūras pērle”. Rakstniece stāsta par kādu rudens nakti, kurā ar skaudru asumu atdzimst pieredzētais karā, tajā izveidojušās cilvēku attiecības – biedriskums, draudzība, cieņa, savstarpējā palīdzība, arī – bailes, gļēvulība, savtīgums. Un izrādās, ka jau gluži komfortablajā sešdesmito gadu pēckara dzīvē godīguma un nelietības pretmets ir vēl izteiktāks nekā frontē vai tās tuvumā.

 

     F. Sagānas romāns „Brīnišķie mākoņi” ir viens no emocionālākajiem, izjustākajiem un skaistākajiem 20. gadsimta stāstiem par mīlestību, laulāto attiecībām un lielo egocentriskumu, kas valda starp viņiem. Tas ir romantisks stāsts par bagātu amerikāni Alānu un šarmantu parīzieti Žozē – par skaistām un neticami kaismīgām jūtām, ko viņi jūt viens pret otru, bet kuras arī dzen izmisumā... Divas dažādas pasaules, katrai sava patiesība, taču pāri visam mīlestība...

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. aprīlī.

 

Līdzīgi raksti