Tops

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Rēzeknes Centrālā bibliotēka apkopojusi aizvadītajā gadā lasītāko grāmatu TOP sarakstu.

     Populārākais bija Daces Rukšānes romāns "Džikī”, kura centrā ir mīlestība, kaislības, cilvēkiem bieži vien tik raksturīgā tieksme pēc neatļautā, aizliegtā augļa, kas tieši tāpēc šķiet tik salds un iekārojams. Būtībā tas ir romāna “Krieva āda” turpinājums, jo tā galvenā varone Meldra ir iepriekšējā romāna galvenā tēla Emīlijas meita. “Džikī” darbības laiks ir 20. gadsimta 70. un 80. gadi. 

 

     Otrajā vietā ir angļu rakstnieces Lūsijas Folijas romāns Divi portreti, kurā Keitas Dārlingas ģimenes vēsture vienmēr bijusi noslēpumā tīta – zināms vien tas, ka viņas māte, pasaulslavena balerīna, pēc piedzimšanas tika atstāta bērnunamā. Kad traģiskā negadījumā Keita zaudē savu māti, jaunās sievietes pasaule sabrūk. Par cerību staru kļūst kāda maza glezniņa, kurā atainotā svešiniece ārkārtīgi līdzinās Keitas mātei… un viņai pašai. Turklāt šo portretu gleznojis leģendārais mākslinieks Tomass Stafords. Keita dodas uz Korsiku pie savrupā kunga, lai uzzinātu stāstu, kas, iespējams, mainīs visu viņas dzīvi.

 

     Trešajā vietā ir Noras Ikstenas romāns Mātes piens, kurš aptver laika posmu no Otrā pasaules kara beigām un vēsta par triju paaudžu sieviešu likteņiem, bet vēstījuma centrā ir 20. gadsimta 70. un 80. gadi. Visu romāna tekstu caurauž atteikšanās – no vīra un tēva, no sapņiem un iecerēm, no darba un uzskatiem, no draugiem un tiem, kurus mīlam. Šajā visu paaudžu sieviešu sāpju ceļā ļoti spēcīgs ir piedošanas motīvs. 

 

     Ceturtajā vietā Gunitas Lagzdiņas romāns Pareizs laiks, kurā pēc padsmit gadu laimes meklējumiem ārzemēs Terēze atgriežas Latvijā, lai kārtējo reizi visu sāktu no sākuma. Arī viņas jaunākajai māsai Gundegai dzīvē nav gājis viegli, bet nu beidzot viss šķiet nokārtojies – ir lielisks vīrs, pārtikusi dzīve un gaidāms pirmdzimtais. Arī Terēze sapņo par normālu ģimeni, taču karmas grābeklis nemitīgi piespēlē nepareizos vīriešus. Vai šoreiz viss izdosies vai arī sagaida kārtējais belziens pa pieri? Un kas ir labāk – turēties pie saviem principiem līdz galam un būt vienai un vientuļai vai nodot tos un samierināties ar laimes druskām no citu galda?

 

     Piektajā vietā ar vienādu izsniegumu skaitu ir trīs romāni. Viens no tiem ir amerikāņu rakstnieces Elisones Pataki vēsturiskais romāns Spožās dzīves aizkulises, kurš vēsta par Mārdžoriju Poustu. Viņa bija izcila namamāte, talantīga uzņēmēja, veikla politisko sarunu vedēja, kaislīga mīļotā un krāšņa sieviete. Mārdžorija nopelnīja miljonus, vēl būdama pavisam jauna, vadīja biznesa impēriju, pirka dārglietas pie Kartjē, atvēra zupas virtuves... Jebkas, kam viņa ķērās klāt, tika darīts ar degošu sirdi. Apjūsmota un neieredzēta, pieņemta un noraidīta – spītējot visām vētrām, Mārdžorija vadīja aizrautīgu dzīvi, kurā netrūka ne laimes, ne ciešanu. Nākamais piektās vietas ieguvējs ir amerikāņu rakstnieces Kārenas Vaitas romānsAntikvariāts Rojālstrītā, kurā Nola Trenholma, par spīti grūtajiem pusaudzes gadiem, ir gatava sākt pieaugušas sievietes dzīvi. Kas gan var būt labāks sākums par mājas iegādi? Tomēr izrādās, ka Nolas sapņu māju nemaz nav tik viegli iegūt – pirmkārt, īpašnieks to nemaz nevēlas pārdot. Un, otrkārt, šajā vecajā ēkā joprojām mīt pagātnes rēgi. Lai tiktu pie sava mitekļa, Nolai nāksies atrisināt noslēpumu, kas glabāts gadiem ilgi. Turklāt palīgos vajadzēs aicināt cilvēku, kuru viņa vismazāk vēlētos satikt, – pievilcīgo, bet valdonīgo studiju biedru Bo Raienu. Trešais piektās vietas ieguvējs ir Daces Judinas romāns Medaljons, kurš turpina triloģijas pirmajā romānā “Vēstule” aizsākto vēstījumu par četriem galvenajiem varoņiem – režisori, reklāmas un dizaina aģentūras RiKa īpašnieci Ritu Kadiķi, skarbo advokātu Marku Boldinu alias Buldogu, dzīvē daudz rūgtuma piedzīvojušo vientuļo divu bērnu māmiņu Ditu Stropu un lādzīgo bārdaini Mārču Ziediņu, Latgales kokamatnieku un svētbilžu gleznotāju.

 

     Laipni gaidīti bibliotēkā!