Jaunieu rija 15

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

Jauniešu žūrijas kolekcijas vecumposma 15+ grāmatas liek domāt un paskatīties uz pasauli plašāk. Nedaudz pašķirsim to lappuses.

MelndzelmjiAnika atgriežas savā dzimtajā pilsētiņā un sastopas ar savām bērnības atmiņām – nesaskaņām ģimenē, ņirgāšanos skolā. Ārēji meitene ir pārvērtusies, viņu neviens vairs neatpazīst. Anika nu ir Ana, un šķiet, ka dzīve skolā arī ir uzlabojusies, jo meitene var sākt visu no jauna, tomēr negaidīta traģēdija atkal pārvērš Anas dzīvi par murgu. Ignes Zarambaites grāmata „Melndzelmji” ir stāsts par grūto pusaudžu vecumposmu un pieaugšanu.


Mru dmaSilēnas Edgāras grāmata „Mūru dāma” lasītāju ieved mazliet mistiskā stāstā. Mūru dāma, latviešu izcelsmes operdziedātāja Māra Galanta, ir ne tikai brīvdomīga, bagāta skatuves dīva, bet arī vecāmāte – nevērīga, viegli aizkaitināma un ārkārtīgi vientuļa. Emma, viņas mazmeita, ir impulsīva, ar mākslinieciski jūtīgu dvēseli apveltīta pusaudze, kas līdzinās savai vecmāmiņai vairāk, nekā abas to gatavas atzīt. Vēloties izdibināt ko vairāk par vecāsmātes mīklaino pagātni un dzimtas vēstures līkločiem, četrpadsmitgadīgā jauniete lūdz, lai viņu aizved uz Latviju – tā aizsākas ceļojums ne tikai telpā, bet arī laikā. Kāda noslēpumaina Rīgas kundze un liegs maģijas pieskāriens atmodina daudzas – gan smeldzīgas, gan skaistas – atmiņas...


Mana kolosl dzveDzīve ir kolosāla, kad tu esi populārs un visi par tevi runā – tā tas šķiet no sākuma. Bet patiesībā, lai labi justos, ir nepieciešams viens īsts draugs. Jennijas Jēgerfeldes grāmatas „Mana kolosālā dzīve” varonis Sige ir nolēmis izmainīt savu dzīvi un kļūt par jaunu cilvēku, lai jaunajā skolā būtu populārs. Tomēr vasaras laikā, iekuļoties dažādos piedzīvojumos, Sige nonāk pie secinājuma, ka vislabākais ir būt tādam, kāds esi pats, jo tad nav jātēlo, kas neesi. Grāmatā darbojas arī kāds amizants dārza rūķis, kurš Sigem un Juno palīdz atklāt pašiem sevi un kļūt par labiem draugiem.


KinderlandeMavila grāmata „Kinderlande” ir komikss par bērnu dzīvi Austrumberlīnē 1989. gadā, īsi pirms Berlīnes mūra nojaukšanas. Spraigs, dinamisks stāsts par bērnību, kas aizrit starp pionieru organizāciju un baznīcu, slepus noklausītām ziņām par pārbēgšanu uz Rietumberlīni un galda tenisa turnīru tieši Vācijas lielo pārmaiņu priekšvakarā.


Za dzleKaura un Talevs, Tīruma ļaudis, dodas iekšā Zaļajā Dzīlē, lai atrastu vaskaļziedu. Ir cerība, ka tas spēs izārstēt nezvēra sakropļoto Hauko, Vārmas ciema Dižo rakstotāju, Taleva tēvu. Ceļā jaunieši atklāj savas slēptās spējas un sastop dažādus neparastus radījumus. Toma Deimonda Barvida romāns „Zaļā Dzīle” ir „Jauno rakstnieku konkursa 2021” laureāts un stāsta par filigrāni uzzīmētu fantāzijas pasauli. Pasaule, kuru ik nakti pārstaigā debesmeitas, trīs spoži mēneši, reiz esot bijusi vienota, līdz brāļi, debesmeitu precinieki, sastrīdējās un to sadalīja. Tagad Zaļā Dzīle, mežonīgs un nebeidzams mūžamežs, un sausais, skopais Tīrums dzīvo katrs savrupu dzīvi šķietamā drošībā. Tomēr gan Tīrumā, gan Zaļajā Dzīlē pamazām mostas kā jauni, tā aizmirsti spēki, kas tiecas iegūt vai iznīcināt. 


Ja arī tu vēlies būt grāmatu eksperts, lasīt un vērtēt jaunāko bērnu un jauniešu literatūru, vēl vari paspēt pieteikties Rēzeknes Bērnu bibliotēkā un Rēzeknes 2. Bibliotēkā, jo lasīt var līdz pat janvāra beigām. Gaidām lasītāju pulkā arī bērnu vecākus un vecvecākus.