Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2019. gada 19. februārī Rēzeknes 6. vidusskolā notika Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bibliotēku attīstības centra (BAC) un Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) UNESCO Medijpratības katedras medijpratības meistara apliecinājuma ieguvējiem deleģētais zināšanu pārneses pilotpasākums “Medijpratība – 21. gadsimta prasme”.

 

     Attīstoties informācijas un komunikācijas tehnoloģijām (IKT), sabiedrībai rodas jaunas iespējas un arī riski informācijas iegūšanā, pārraidē un izmantošanā. Jauniešiem kā aktīviem informācijas patērētājiem un mediju lietotājiem ir īpaši nepieciešamas jaunas zināšanas, kas ļautu veiksmīgi pārvaldīt informāciju un prasmīgi, atbilstoši savām interesēm un vajadzībām veidot attiecības ar medijiem, dažādām digitālajām platformām un to piedāvāto saturu. Šī iemesla dēļ medijpratības zināšanu pārneses pilotpasākumam arī tika izvēlēta vidusskolas vecuma auditorija – Rēzeknes 6. vidusskolas 10. a klase.

 

 

     Pasākuma laikā jauniešiem bija iespēja iegūt informāciju par Latvijas mediju vides specifiku, praktiskus padomus par to, kā orientēties plašajā informācijas plūsmā un izvēlēties savām interesēm un vajadzībām atbilstošāko mediju saturu, kritiski izvērtēt mediju ziņojumus digitālajā vidē un arī tradicionālajos medijos, atpazīt slēptās reklāmas un sponsorētus vēstījumus. Daudz uzmanības tika pievērsts meklētājprogrammu un sociālo tīklu darbības algoritmiem, kā arī privāto datu aizsardzībai.

 

     Pasākuma beigās skolēni varēja pielietot prezentācijas laikā iegūtās zināšanas praksē, pārbaudot, kādi dati par viņiem ir pieejami korporācijai Google. Skolēni uzzināja, ka Google glabā ne tikai lietotāju meklēšanas vēsturi, bet arī darbības tīmeklī un lietotnēs, atrašanās vietu vēsturi un ar balss komandām veiktas darbības lietotāja ierīcēs.

 

     Pateicība Rēzeknes 6. vidusskolas 10. a klases audzinātajai Nataļjai Peļņai par palīdzību pasākuma organizēšanā. Lai veicas darbā!