Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Pateicoties Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektam “Vērtīgo grāmatu iepirkuma programma Latvijas publiskajām bibliotēkām 2022”, Rēzeknes 2. bibliotēka  savā krājumā  saņēmusi 13 grāmatas.

 

     Īpašu interesi skolēniem raisa komiksu grāmatas. “Kāpēc? Lielo jautājumu enciklopēdija komiksos” sniedz  atbildes uz daudziem  jautājumiem, piemēram, vai pieaugot mēs paliekam tie paši? Kāpēc gribam izcelties? Vai nosūdzēt ir slikti? Kāpēc mēs nevaram nopirkt visu, ko vēlamies?  Jāpiebilst, ka komiksi jauniešiem un pusaudžiem rada papildus interesi par grāmatām.

 

     Rakstnieces un dzejnieces Kristas Anna Belševicas stāsti par atmiņām  apkopoti grāmatā ar  interesantu un dziļdomīgu nosaukumu “Pelēks suns sapņo par zelta zivtiņām”. Grāmatai lielu vērtību piešķir arīdzan mākslinieciskais noformējums un ilustrācijas, kas ievada katru grāmatas stāstu.

 

     Savukārt Dženas Andersones grāmata “Dadži” ir autores pirmais stāstu krājums. Andersone pēc profesijas ir juriste un jau 20 gadus darbojas šajā jomā, bet viņas sirdslieta allaž bijusi arī rakstīšana. Krājumā iekļautie darbi tapuši mācību laikā Literārajā Akadēmijā. Jaunās rakstnieces stāstu tematika saistīta ar cilvēka dvēseles tumšajiem nostūriem, vientulību, mīlestību, izdzīvošanu, bailēm, attiecībām ar apkārtējo pasauli un sevi pašu.

 

     Apgāds “Zinātne” izdevis  teātra zinātnieces Silvijas Radzobes grāmatu “Čaks un laiks” Zanes Radzobes redakcijā. Monogrāfija strukturēta četrās daļās ar apakšnodaļām, un katrai no tām ir atšķirīga tēma: Čaks Krievijas Pilsoņu kara laikā, Čaks attiecībās ar daiļo dzimumu, Čaks un Rīga, “Mūžības skartie”. Šajā grāmatā ir atklāts tāds Čaks, kādu viņa mīļotāji nepazīst un kas, iespējams, šokēs – Čaks, kas aģitē par padomju varu; Čaks, kuru ideoloģisku iemeslu dēļ nemīl neviena no mūžam mainīgajām varām; Čaks, kas drīzāk ir ciniķis, nevis lirisks mīlētājs…

 

     Jaunās autores, smiltenietes Gunitas Krilovas otrā grāmata, sieviešu romāns “Cukursaldā”, ļauj ielūkoties nezināmajā – kā ir aiz tām durvīm, kur tagad saimnieko “cita Viņa” un kur savu tēva mīlestības un uzmanības devu saņem šķirtās ģimenes bērns. Tas ļauj ieraudzīt, ka “citas Viņas” dzīve tomēr nav tāda kā publicēšanai paredzētajās bildēs… Autore uzsver, ka arī turpmāk vēlas rakstīt par attiecību tēmām dažādās šķautnēs, ne tikai izklaidējot lasītājus, bet liekot aizdomāties arī katram pašam par savām dzīves izvēlēm.

 

     Liepājas rakstnieks Ēriks Kūlis savas jubilejas gadā lasītājiem dāvā jaunu prozas grāmatu – īsromānu “Uguns Pēda” un astoņus stāstus. Autors ir palicis uzticīgs sev raksturīgajai ironijai un dzīves īsto, spilgto krāsu paletei. Viņa radītie personāži ir iekļuvuši katrs savā stāstā – gan smieklīgā, gan dramatiskā, gan reizumis arī traģiskā.

 

     Kriminālromānu žanra cienītājiem patiks valmierietes, Vidzemes Augstskolas mediju un žurnālistikas studiju programmas absolventes Kristīnes Lubāniņas debijas darbs “Karma atlikumu neizdod”. Jau ar prologu lasītājs tiek ierauts notikumu virpulī, katrs atklātais pavediens, katrs pagātnes noslēpums uztur intrigu. Grāmatā gan ir daudz tēlu un  sākumā ir grūti izšķirt kurš ir kurš.

 

Laipni gaidīti mūsu bibliotēkā!

Pilnu projekta ietvaros iegūto grāmatu sarakstu skatieties šeit.