Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     11. novembris – Lāčplēša diena – Latvijas brīvības cīnītāju piemiņas diena. 

 

     1919. gada 11. novembrī Lāčplēša spēks izpaudās kaujā par Rīgu, kur smagās cīņās Latvijas armija uzvarēja Pāvela Bermonta-Avalova vadīto Rietumu brīvprātīgo armiju. Tas bija būtisks pagrieziena punkts Latvijas tautas ticībai par jaundibinātas neatkarīgas valsts nākotni.

 

     Lāčplēša dienas nosaukumu šis datums ieguvis par godu latviešu tautas mitoloģiskajam varonim Lāčplēsim. Pazīstamākie darbi latviešu literatūrā, kuros aprakstīts Lāčplēša tēls, ir Andreja Pumpura eposs “Lāčplēsis”, Raiņa luga "Uguns un nakts" un Māras Zālītes librets rokoperai “Lāčplēsis”. Lāčplēsis simbolizē pārdabisku spēku un varonību, kas cīnās ar Tumšo bruņinieku.

 

     Latvijā kopš 1988. gada ir iedibinājusies tradīcija aizdegt svecīti pie Rīgas pils bastiona mūra. Ik gadu svecītes varoņu piemiņai tiek iededzinātas arī dažādās Latvijas vietās.  

 

     Šogad, kad nevaram piedalīties svētku koncertos un lāpu gājienos, pieminot Latvijas brīvības cīnītājus, aicinām ikvienu Rēzeknes pilsētas iedzīvotāju šodien nolikt ziedus pie pieminekļa “Vienoti Latvijai” un citās kritušo karavīru piemiņas vietās vai aizdegt sveci savas mājas logā un aizdomāties par latviešu tautas brīvības cenu, vienlaikus domājot gaišas domas par mūsu dzimtenes nākotni.