20240429 133515

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

            Pavasaris ir sagaidīts un lasīt var arī brīvā dabā, aizejot uz tuvāko parku, ieguļoties šūpuļtīklā vai palasot kafejnīcas terasē. 2024. gada 3. maijā  Rēzeknes pilsētas 2. bibliotēkas – CB filiāles abonementa krājums tiek papildināts ar 20 jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

            Edgara Dūmiņa grāmata “Divi rūķīši” bērniem pastāstīs par diviem rūķīšiem – Kukū un Tutū.. Kukū ir apzinīgs – gluži kā vecākais brālis ģimenē. Viņš labprāt palīdz citiem un bieži pēta grāmatas par zvēriņiem. Viņš ir ļoti jauks un labsirdīgs rūķis. Turpretim, Tutū ir varen jautrs un nebēdnīgs rūķītis. Dažreiz viņam prātā blēņas, tomēr viņš ir arī mīļš un līdzjūtīgs. Abi rūķīši ir ļoti atšķirīgi, bet dienas kopā paiet ļoti darbīgi - viņiem patīk sēņot, vizināties ar zirdziņu, cept kartupeļu pankūkas, uzņemt ciemiņus, iepriecināt draugus un reizēm apgūt kaut ko jaunu un noderīgu.

 

            Nozaru literatūrā Andersa Hansena grāmata “Ekrāna smadzenes” par ļoti aktuāliem jautājumiem un arī vērtīgiem padomiem digitālajam laikmetam. Tajā atradīsi skaidrojumu, kāpēc ilgstošs stress ir kaitīgs, kas ir digitālā atkarība, kā sociālo tīklu lietošana maina attiecības ar reālo pasauli, vai mobilā telefona klātbūtne veicina spēju koncentrēties un gulēt. Jāpiemin, ka grāmatas autors ir zviedru psihiatrs,  viņa grāmatas ir tulkotas daudzās pasaules valodās.

 

Lias Guļevskas darbs "Sirdspuksti" no ļoti dažādiem skatpunktiektiem runā par jēdzienu "cilvēka sirds", galvenokārt jau par sirdi kā garīgu vērtību, bet pieskaroties arī citiem aspektiem,  atgādinot, cik svarīgi mums katram ir sargāt savu sirdi gan fiziskā, gan arī garīgā nozīmē. Grāmatā lasāmas sarunas ar komponistu Jēkabu Jančevski, rakstniekiem Māru Svīri, Marinu Kosteņecku un Jāni Lejiņu, režisorēm Rozi Stiebru un Ināru Kolmani, dzīvnieku patversmes "Ulubele" vadītāju Ilzi Džonsoni, aktieriem Mudīti Šneideri, Māru Zemdegu un  Gundaru Grasbergu.

 

Zanes Nuts jaunākais romāns ”Džekpots” liek padomāt par to, ko tu darītu, ja laimētu milzu naudas summu loterijā? Grāmatas varoņi Evelīna un Reinis mācās vidusskolas pēdējā klasē. Kādu dienu garlaikojoties viņi nopērk divas loterijas biļetes un vienojas iegūto dalīt uz pusēm. Abi nemaz nenojauš, ka, laimējot galveno naudas balvu, dzīve sagriezīsies kājām gaisā.

 

Vēsturiskas liecības sniedz grāmata “Elzes un Rūdolfa stāsts”, kurā aprakstīts autores Elzes fon Kampenhauzenas (1883-1966) dzīvesstāsts, ko viņa uzrakstījusi 1947. gadā. Grāmatā spilgti atainotas vācbaltu sabiedrības tradīcijas, svētki un savdabīgas ieražas, plaši attēlota muižas sadzīve, sievietes un mātes uzdevumi un pienākumi. Pēc aristokrātiskās bērnības un jaunības senajā Vidzemē Elzei bija laimīga laulība, muižas īpašnieces sadzīve un pienākumi, trīs bērni. Viņa piedzīvoja revolūcijas, karus, sarkano laiku. Tuvojoties Otrā pasaules kara beigām, sākās bēgļu ceļš ar to, kas mugurā... ‍

 

Romantiskās literatūras cienītājus iepriecināsim ar Greisas Kellijas romānu “Mīlestības aicinājums” Tajā stāsts par kino leģendu Greisu Kelliju – mūzu, zvaigzni un sievieti, kura nebaidījās atdot sevi visu. Septiņpadsmit gadus vecā Greisa pretēji vecāku gribai dodas uz Ņujorku, lai sekotu savam sapnim mācīties aktiermākslas skolā. Jaunās dzīves  patstāvīgie soļi svešā pilsētā ir nedroši, un viņa ar visu sirdi nododas mācībām. Par spīti nedrošībai viņu ļoti vilina jauniegūtā brīvība un mākslinieciskā vide. Jaunā aktrise ir skaista un šarmanta un iekrīt ne viena vien vīrieša sirdī, tomēr atrast piepildījumu mīlestībā, lai arī cik ļoti viņa pēc tās alktu, tā arī neizdodas – romāns seko romānam, skandāls – skandālam, līdz viņa satiek Monako firstu Renjē…

 

Laipni aicināti mūsu bibliotēkā!

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.