Foto no Rēzeknes Bērnu bibliotēkas arhīva

     2019. gada 9. martā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) notika Lielie lasīšanas svētki – lielākās lasīšanas veicināšanas programmas „Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2018” noslēguma un apbalvošanas pasākums.

 

     Šogad tas tika rīkots jau 18. reizi. Uz Rīgu šajā dienā devās arī lasītāji no Rēzeknes – šī raksta autore Inga Kaļva-Miņina, Vits Espars Zelčs un Markuss Sīlis (Rēzeknes Bērnu bibliotēka), Nikola Ločmele un Ivita Japonceva (Rēzeknes 2. bibliotēka), un Rēzeknes pilsētas Bērnu bibliotēkas vecākās bibliotekāres Santa Laizāne un Ineta Kuzņecova.

 

     Šajā dienā Gaismas pilī viesojās vairāki simti mazu un lielu lasīšanas ekspertu, kuri klātienē vēroja 2018. gada mīļāko grāmatu autoru, tulkotāju un izdevēju apbalvošanu (viņiem tika dāvinātas šokolādes grāmatas). Tas bija lielisks noslēgums grāmatu lasīšanas maratonam, pulcējot čaklākos lasītājus LNB Ziedoņa zālē un ļaujot viņiem atkal satikties ne tikai ar grāmatām, bet arī ar tiem cilvēkiem, kuriem pateicoties, šīs grāmatas ir ieraudzījušas savus lasītājus (šajā dienā varēja doties arī ekskursijā un iepazīt iespaidīgo Latvijas Nacionālo bibliotēku no iekšpuses).

 

     2018.gadā žūrijā un lasīšanas maratonā piedalījās 17198 lasītāji no 630 bibliotēkām. Grāmatas tika vērtētas piecās vecuma grupās, un 1. vietas katrā grupā ieguva šādas grāmatas: Mariannas Dibikas grāmata „Pastnieks Pele” (kategorijā 5+), Hokona Ēvreosa grāmata „Brūne” (kategorijā 9+), Kristīnes Hamillas grāmata „Vislabākās zāles” (kategorijā 11+), Keisijas Vestas grāmata „P.S. Tu man patīc” (jauniešu grupā 15+), Andželas Naneti grāmata „Mans vectēvs bija ķiršu koks” (Vecāku žūrija).

 

     Pasākuma laikā tika godinātas arī lasīšanas vēstneses no visiem reģioniem – Inese Svelpe no Latgales reģiona, Anita Ozoliņa no Rīgas reģiona, Māra Kukse no Zemgales reģiona, Inita Gailīte no Vidzemes reģiona un Lienīte Grieze no Kurzemes reģiona.

 

     Atzīmējot astoto gadu, kurā žūrijā piedalās tēvi, svētku sponsori bija sarūpējuši pateicības dāvanas aktīvajiem žūrijas tētiem. Izlozes rezultātā balvas saņēma 22 tēvi, kuru vidū bija arī Latgales reģiona pārstāvji. Imants Tučs (Maltas pagasta bibliotēka) laimēja Tallink kruīza ceļojuma dāvanu karti Rīga –Stokholma – Rīga, Ēvalds Zeps (Dekšāres pagasta bibliotēka) ieguva „Rīgas motormuzeja” biļetes ģimenei, Aleksandrs Kadenecs (Krāslavas novada centrālā bibliotēka) – izklaides parka „Avārijas Brigāde” ģimenes ieejas karti, Valdis Šņepsts (Preiļu Galvenā bibliotēka) – bērnu izklaides centra „Džungļu parks” ģimenes ieejas karti, Andrejs Pelšs (Varakļānu novada Murmastienes bibliotēka) – Latvijas Leļļu teātra ģimenes ieejas karti.

 

 

     Balvas par aktivitāti lasīšanas veicināšanā saņēma arī Krāslavas bibliotēka, Riebiņu novada centrālā bibliotēka, Jaunmārupes pamatskolas bibliotēka, Ogres centrālā bibliotēka, Rīgas Ziepniekkalna sākumskolas bibliotēka. No diasporas skolām pateicību saņēma Latviešu valodas un kultūras skola „Auseklis” Šveicē un Latviešu valodas un kultūras skola „Kodoliņš” Polijā.

 

     No visiem lasīšanas veicināšanas programmas „Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2018” ekspertiem (visās kategorijās) – 17198 lasītājiem –, kuri bija lasījuši grāmatas un elektroniski

aizpildījuši anketas, tika izlozēti trīs laimīgie, kuri saņēma Tallink kruīza ceļojuma dāvanu karti Rīga – Stokholma – Rīga, un tie ir: Estere Karlīna Šulca (Rīgas Angļu ģimnāzijas bibliotēka), Daniels Puzo (Latgales Centrālās bibliotēkas filiāle Bērnu bibliotēka „Zīlīte”) un šī raksta autore Inga Kaļva-Miņina (Rēzeknes Bērnu bibliotēka – Rēzeknes Centrālās bibliotēkas filiāle).

 

     14 aktīvākās bibliotēkas (viņu vidū arī Rēzeknes Bērnu bibliotēka un Rēzeknes 2. bibliotēka), pateicoties SIA „Braingames”, dāvanā par dalību lasīšanas programmā saņēma jauno ģimenes galda spēli „Šurpu turpu”, kas ļauj saistošā veidā apceļot, iepazīt vai atklāt no jauna dažādas vietas Latvijā.

 

     Viesošanās Gaismas pilī radīja veselu gammu pozitīvu emociju – par iespēju pabūt pasākumā, kas saliedē lasītājus un ļauj būt tuvāk iemīļoto grāmatu autoriem, par patiešām vērtīgo lasīšanas veicināšanas programmu, ar kuras palīdzību Latvijas iedzīvotāji – gan mazi, gan lieli – lasa grāmatas, diskutē par tām, izsakot savu viedokli. Zālē klātesošo bērnu un jauniešu čuksti un ovācijas, izdzirdot katras grāmatas, kas uzvarējusi, nosaukumu, apliecina, ka lasīt joprojām ir stilīgi, ka arī mūsdienu tehnoloģiju piepildītajā laikmetā grāmata joprojām ir vērtība. Paldies bibliotekāriem, skolotājiem un ģimenēm, kas lasa un mudina arī jauno paaudzi pievērsties šai aizraujošajai nodarbei.

 

Rakstu sagatavoja Inga Kaļva-Miņina