Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Katru gadu 29. janvārī tiek svinēta Puzles diena, to atzīmē, liekot puzli. Arī Rēzeknes Bērnu bibliotēkas lasītavā notika šai dienai veltīts pasākums. Pēcpusdienā, kad bērni sanākuši pēc skolas, bibliotēkā bija dzirdama čalas, smiekli un uzmundrinošas replikas, liekot dažādas puzles – lielas, mazas, vienkāršas un sarežģītas.

 

     Pasākuma ieskaņā bērni spēlēja galda spēli „Latvijas valsts simboli”. Spēles mērķis –  iepazīt Latvijas valsts simbolus. Lai spēlētu spēli, tās dalībniekiem vajadzēja salikt puzli, kurā attēlots ģerbonis, karogs un himna. Šī spēle dalībniekus ļoti aizrāva, bērni bija zinātkāri, uzmanīgi klausījās jautājumus, lai pareizi atbildētu, un katrs no dalībniekiem centās sakrāt pēc iespējas vairāk punktu.

 

     Bērni gribēja uzzināt, kas izgudroja puzli. No interneta avotiem uzzinājām, ka pirmo puzli 1760. gadā izgatavoja gravieris un kartogrāfs Džons Spilsberijs no Londonas. Izmantodams vienu no savām kartēm, viņš no koka plāksnes izzāģēja valstu kontūras. Spilsberija mērķis bija radīt izglītojošu rotaļlietu, kas palīdzētu britu bērniem apgūt ģeogrāfiju. Mūsdienās puzles lielākoties izgatavo, uzlīmējot attēlu uz kartona un ar presi sadalot gabaliņos.

 

     Bibliotekāre Lāsma pasākuma dalībniekiem uzdeva jautājumu: “Kāpēc ir labi likt puzles?” Bērni domāja, ka puzles attīstīta domāšanu un atmiņu. Tieši tā! Puzles likšana attīsta loģisko domāšanu, krāsu izjūtu, atmiņu, sistematizēšanas un problēmu risināšanas iemaņas. Puzles attīsta arī pirkstu veiklību, koncentrēšanās spējas un rosina būt vērīgiem!  

 

     Pasākuma dalībniekiem bija iespēja salikt puzles, uz kurām attēloti multfilmu „Sniegbaltīte un septiņi rūķīši”, „Vinnijs Pūks un viņa draugi”, „Zvaigžņu kari”, „Vāģi” varoņi, dzīvnieki un citi interesanti tēli.

 

     Bērni bija ļoti priecīgi par šo dienu, pateicās bibliotekārēm par jauki pavadīto laiku un smejoties konstatēja, ka bija tik aizrāvušies ar pužļu likšanu, ka pat negribējās spēlēt datorspēles. Aicinām visus bērnus pavadīt jaukus brīžus, liekot puzles Rēzeknes Bērnu bibliotēkas lasītavā!

 

     Fotoieskats Puzles dienas pasākumā – šeit.