Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Vasara ir paskrējusi vēja spārniem, drīz skola. Pirms skolas vēl var pagūt ielūkoties bibliotēkā un izlasīt kādu grāmatu.

 

     Augustā Rēzeknes pilsētas Bērnu bibliotēkas jaunumu plauktā ir 17 grāmatas. Nedaudz ielūkosimies dažās.

 

     Dzintara Tilaka grāmata „Raibi labā nometne” palīdzēs atgriezties vasaras nometņu noskaņās. Miku no Rīgas uz izdzīvošanas nometni Viļakā atsūta vecāki. Zēnu doma par divām nedēļām bez telefona un citām viedierīcēm neielīksmo, un viņš nolemj nometnē dzīvot pēc iespējas neuzkrītošāk un nekur labprātīgi neiesaistīties. Tomēr, iepazīstoties ar jaunsargu jelgavnieku Reini, šķiet, ka arī piedzīvojumi un dažādi izaicinājumi abus zēnus sāk vajāt no pašas pirmās nometnes dienas. Un vēl tās sarežģītās attiecības ar meitenēm…

 

     Reiz kāds skelets savu darba dzīvi pavadīja lielā skolā, tur ļoti nogura, novecoja, dažās vietās saplīsa un vairs negribēja strādāt skolā par skeletu. Tā skelets nonāca pie tētes un māmuka, ieguva vārdu Juhans un kļuva par pensionētu skeletu. Kā Juhanam tālāk dzīvojās laukos, kur viņš ieguva pats savu platmali un krēslu un sāka piedalīties lauku mājas ikdienas dzīvē, var lasīt Trīnu Lānas grāmatā „Skeleta Juhana gaitas”.

 

     Mūsu planēta kļūst siltāka, un ledāji kūst. Keitijas Deinsas grāmatā „Vai mēs varam palīdzēt polārlāčiem?” grupa aktīvu bērnu kopā ar polārlāčiem domā, kā palīdzēt Zemei nepārkarst un ko darīt, lai taupītu resursus. Grāmata noderēs gan pirmsskolā, gan arī sākumskolā, runājot par klimata problēmām.

 

     Savukārt Baibas Kalnciemas grāmata „Kāpēc esmu uztraucies?” noderēs, runājot ar bērniem par pamatemocijām.  Kādu dienu Tanzānijā behemots Begiņš negaidīti dodas ceļojumā ar gaisa balonu un pēkšņi jūtas nobijies, skumjš, uztraucies, dusmīgs un vienlaikus arī priecīgi satraukts. Kā Begiņš sadzīvos ar savām emocijām un kurš viņš nolaidīsies zemē?

 

     Vasara nav iedomājama bez putnu balsīm. Kādi putni dzīvo Latvijā un Lietuvā? Kā atšķirt dažādu putnu dziesmas? Selemona Paltanaviča grāmata „Putni, putni” ir neparasts ceļojums pa ūdeņiem, mežiem, pļavām un cilvēku apdzīvotām vietām, uzzinot daudz interesantu faktu par putniem un, noskenējot grāmatā esošos kvadrātkodus, dzirdot putnu balsis.

 

     Lietuviešu bērnu grāmatu autors Toms Dirgēla raksta smieklīgas grāmatas, kas pilnas ar dažādiem dīvainiem notikumiem. Grāmatu sērijas „Doms un Toms” galvenie varoņi ir 4. klases skolēni, kuri spēj atklāt visneparastākos noslēpumus un atmaskot visatjautīgākos ļaundarus. „Pazudušās slotas lieta” un „Sabojātā autobusa detektīvs” noteikti uzlabos noskaņojumu un liks smieties katram, kas šīs grāmatas lasīs.

 

     Kādas vēl grāmatas ir jaunumu plauktā, nāc lūkot uz bibliotēku!