Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Pusaudža gadu sākums ir tāds sarežģīts laiks, kad sevis meklējumi mijas ar piedzīvojumu kāri un apkārtējās pasaules izzināšanu plašākā kontekstā.

 

     Lasot labas grāmatas, ir iespējams atrast dažas atbildes uz urdošajiem jautājumiem un paplašināt redzesloku.

 

     Luīzes Pastores grāmatu „Laimes bērni” iedvesmojusi leģendārā latviešu ceļotāja un pētnieka Aleksandra Laimes biogrāfijas fakti un nostāsti par viņa dzīvi Venecuēlas džungļos un brīnumainajiem atklājumiem. Pēc patiesiem notikumiem izdomātajā stāstā zviedru žurnāliste Līse dodas ciemos uz džungļiem pie Laimes, lai atklātu Laimes bagātību noslēpumus, un nokļūst dažādos bīstamos piedzīvojumos, kāpjot kopā ar indiāņu bērniem Velna kalnā. Vai var audzināt bērnus džungļos? Kādus desmit Laimes zelta likumus atklās ceļotāji? Un vai tiks iegūta meklētā bagātība? Tas jālasa grāmatā!

 

  

 

     Deviņgadīgais Alfrēds dzīvo viens pats. Mammu viņš nekad nav redzējis, bet tētis nemitīgi ir prom dažādos komandējumos. Novārtā pamestais zēns iepazīstas ar kādu svešinieci, kura jau vairākus vakarus viņam ir nesusi avīzē ietītas sviestmaizes, ābolus un siltas vilnas zeķes. Kas gan ir šī noslēpumainā svešiniece? Alfrēds nolemj to izdibināt un dodas līdzi nakts pastniecei. Tā sākas neaizmirstami piedzīvojumi, kas maina ne vien Alfrēda, bet arī daudzu citu novārtā pamestu bērnu dzīves. Ja vēlies uzzināt, kā mainās bērnu dzīves un kāda saistība ir fiziķim un radio izgudrotājam Aleksandram Popovam ar stāstu, tad ir jālasa Anjas Portinas grāmata „Radio Popovs”.

 

     Akija ir parasta sestklasniece, kas kopā ar klasi spēlē futbolu, vēlas doties klases ekskursijā un sapņo par nākotni, tomēr meitenei ir leikēmija un ilgs laiks ir jāpavada slimnīcā. Lasot Žaka Frīnsa grāmatu „Sestklasnieki neraud”, jābūt tikpat drosmīgiem kā Akija un tikpat iejūtīgiem kā viņas klase. Grāmatā ļoti cilvēcīgi atainoti traģiski notikumi, par kuriem ir smagi domāt, runāt un arī lasīt, tomēr viss uzrakstīts bez lieka patosa, ar lielu sirsnību un brīžiem pat lietišķi – tā, lai palīdzētu bērniem meklēt atbildes, kad radušās bailes un jautājumi.

 

     Petras Posteres grāmata „Gads, kad ieradās bites” vēsta par divpadsmitgadīgo Joziju, kura no vectētiņa manto bišu saimi. Meitene dzīvo pilsētā un par bitēm neko daudz nezina. Kāpēc gan opis savas bites ir uzticējis tieši viņai? Ko ar bitēm iesākt? Jozija meklē palīdzību pie vectēva draudzenes dravinieces Almas, un sākas aizraujošais bišu iepazīšanas laiks. Tomēr, kad Jozija tiek sadzelta un bišu spieta dēļ ir jāizsauc ugunsdzēsēji, meitenes mamma ir nepielūdzama – bites ir jāved prom! Vai Jozija spēs pārliecināt vecākus, ka bites nedrīkst atdot, jo tās ir daļa no ģimenes?

 

     Skarbā Norvēģijas daba rada nerunīgus ļaudis. Nerunājot vienam ar otru, rodas daudzi sāpīgi pārpratumi, kas velkas līdzi un neļauj priecāties, bet liek skumt. Tonje ir nolēmusi panākt, lai Glimmerdāles ielejā atkal skanētu bērnu smiekli un vijole un vecais Gunvals smaidītu. Drosme, pašpārliecinātība un neatlaidība –  šīs ir īpašības, kas raksturo Marijas Parras grāmatas „Glimmerdāles Tonje” galveno varoni.

 

  

 

     Stāstīt bērniem vēsturi nozīmē saglabāt savu un tautas pagātni, lai veidotu labāku nākotni. 1944. gada kara rudenī tūkstošiem Igaunijas un Latvijas iedzīvotāju pameta savas mājas un devās pāri jūrai uz Zviedriju. Bēgļu laivās bija arī daudz bērnu. Mazā meitenīte Kēte viļņos pazaudē savu mīļlāci Pekaini, tomēr zudušais vēlāk brīnumainā kārtā atrodas. Kā bēgļus sagaidīs Zviedrijā? Juhani Pitsepa grāmata „Ir mēness zelta kuģis” ar noskaņu radošajām Gundegas Muzikantes ilustrācijām būs grāmata, ar kuru iesākt runāt par mūsu vēstures smagajām lappusēm.

 

     Mēs pazīstam latvju tautas varoni Lāčplēsi, bet vai ir zināms Kurbads? Multimediālajā grāmatā „Kurbads” senā teiksma par varoni Kurbadu, kurš ir piedzimis ķēvei, apēdot zivs ķidas, Guntara Godiņa pārstāstā ir ieguvusi jaunu elpu un skanējumu ar latviešu folkmetāla grupas „Skyforger” dziesmu audiovizuālo izpildījumu. Lai pilnībā iepazītu vērienīgo stāstu, būs nepieciešams ieinstalēt viedierīcē lietotni „KurbadsLU”. Vērtīgs grāmatas papildinājums ir arī folkloristes Janīnas Kursītes un folkloras pētnieka Gunta Pakalna komentāri par Kurbada teiku. Sarežģītos laikos ir jālasa tautas pasakas un teikas, lai aktivizētu seno gudrību un izturību.

 

     Lasīšanas izaicinājuma „Jauniešu žūrija 2022” grāmatas gaida savus lasītājus!