Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2017. gada 9. novembrī Rēzeknes Bērnu bibliotēkā notika tematisks pasākums "Letonikā – par Latviju", kurā piedalījās Rēzeknes 2. vidusskolas 8. b klases skolēni Raisas Dukaļskas vadībā.

 

     Pasākumu ievadīja bibliotekāres Tatjanas Deičmanes stāstījums par datu bāzi www.letonika.lv  kā vienu no apjomīgākajām, kvalitatīvākajām un uzticamākajām digitālās informācijas krātuvēm latviešu valodā par Latviju. Pēc tam skolēni iesaistījās viktorīnā, meklējot atbildes uz jautājumiem datu bāzes sadaļās. Pareizo atbilžu meklēšanas gaitā, jaunieši uzzināja, cik daudz informācijas par mūsu valsti sniedz šī apjomīgā elektroniskā datu krātuve.

 

     Datu bāzē www.letonika.lv atrodas atbildes uz daudziem jautājumiem, kurus meklē skolēni.

 

* Pirmajā lappusē var atrast informāciju par nozīmīgākajam notikumiem gan senajos laikos, gan mūsdienās.

 

* Sadaļā "Enciklopēdijas" ir apkopoti datu bāzes uzziņu resursi. Ar vienu meklēšanas pieprasījumu var iegūt informāciju par dažādu nozaru jēdzieniem un skaidrojumiem, kā arī par Latvijas vēsturi, kultūru, dabu, novadiem un cilvēkiem. Meklēšanā tiek iekļauti rezultāti arī no "Svešvārdu skaidrojošās vārdnīcas", tulkojošo un terminoloģijas vārdnīcu skaidrojumiem.

 

* Sadaļā "Vārdnīcas" atrodas visas datu bāzes elektroniskās vārdnīcas. Angļu, krievu, vācu un lietuviešu valodai ir atvēlētas savas pamatvārdnīcas, kas papildinātas ar ļoti plašu dažādu nozaru terminoloģijas klāstu. Specifiskie latīņu valodas vārdi un to tulkojumi ir apkopoti atsevišķā vārdnīcā.

 

     Meklējot no sadaļas "Vārdnīcas" pirmās lapas, ar vienu meklēšanas pieprasījumu var iegūt jebkura vārda un frāzes tulkojumus. Meklēšanā tiek apkopoti rezultāti no vairāk nekā pusmiljona dažādu valodu vārdu un izteicienu tulkojumiem.

 

* Sadaļā "Lasītava" pieejama Latviešu literatūras interneta bibliotēka. Ir arī grāmatplaukts, kas veltīts 8. klasei. Visi darbi, visi autori, visi žanri.

 

* Sadaļā "Multivide" ir integrēti visi datu bāzes attēli, audioieraksti un videofragmenti. Tur var pārlūkot vēsturiskus un mūsdienīgus attēlus — portretus un ainavas par pilsētām un laukiem, augiem un dzīvniekiem, kā arī noklausīties slavenu cilvēku balss ierakstus un videofilmas.

 

     Attēli, audio un video ir lielisks papildinājums informācijai, kas atrodama sadaļā "Enciklopēdijas", turklāt, izmantojot meklēšanas logu, iespējams meklēt pēc vārda vai frāzes audiovizuālo materiālu virsrakstos un aprakstos.

 

* Sadaļā "Valoda" apkopoti latviešu valodai noderīgi rīki un uzziņu resursi.

 

* Sadaļā "Vārdu analīze" vairumam latviešu valodas vārdu var veikt vārda analīzi.

 

* Sadaļa "Latviešu valodas sinonīmu vārdnīca" ir lielisks palīgs vēstuļu un sacerējumu rakstīšanā. Tā noder, lai mācītos, pētītu un bagātinātu latviešu valodu.

 

* Sadaļā "Ceļvedis" var ceļojot, izzinot Latviju, un  dalīties ar apskates vietu fotogrāfijām un komentāriem savā Facebook.com lapā.

 

     Uz šo un daudzām citām vietām Latvijā aizved mobilais bezmaksas kultūras tūrisma ceļvedis "Letonika Ceļo". Tas ir kā profesionāls gids, kas iepazīstina ar Latvijas kultūrvidi, ģeogrāfiju, dabu, vēsturi.

 

* Sadaļā "Pasakas" apkopotas pasakas latviešu, angļu un krievu valodā.

 

* Sadaļā "Latvijas kultūras kanons" var uzzināt par valsts kultūras vērtībām.

 

     Latvijas Kultūras kanons līdzīgi kā citās Eiropas valstīs izveidots kā izcilāko un ievērojamāko mākslas darbu un kultūras vērtību kopums, kas atspoguļo nācijas visu laiku nozīmīgākos sasniegumus kultūrā. Kultūras kanonā iekļautas Latvijas kultūru raksturojošās vērtības dažādās mākslas jomās, ar kurām lepojamies un kurām vajadzētu veidot ikviena Latvijas iedzīvotāja kultūras pieredzes pamatu, nodrošinot piederības izjūtu Latvijai.

 

* Sadaļā "Mācībām" apkopots digitālais saturs mācībām: darba lapas, Latviešu valoda, literatūra, Latvijas vēsture, ģeogrāfija un vide, kultūras vēsture, mūzika, svešvalodu apguve, ārpusklases darbs.

 

     Pasākuma gaitā jaunieši uzzināja kā datu bāzi var izmantot attālināti no mājas datora, kā arī par to, kā aizņemtam jaunietim nokļūt bibliotēkā, neizejot no mājām. Skolēni iepazinās ar Rēzeknes Centrālās bibliotēkas mājas lapu http://www.rezeknesbiblioteka.lv, e–katalogu un iespējām, kā kļūt par autorizētiem bibliotēkas lietotājiem.

 

     Lai veiksmīga Jums virtuālā pastaiga www.letonika.lv.

 

     Par citām bibliotēkas piedāvātajām datu bāzēm informāciju meklē mājaslapas sadaļā "Datu bāzes".