Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv      

     2018. gada 1. decembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 53 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

 

     Kultūrvēsturniece un latviešu apģērba vēstures pētniece I. Pīgozne izdevumā “Latviešu apģērbs” izseko apģērba attīstības gaitai vairāk nekā 1000 gadu garumā, sniedz ieskatu Latvijas pamatiedzīvotāju apģērba vēstures galvenajos posmos līdz brīdim, kad no valkāšanas izzuda tradicionālais apģērbs, un ieskicē tautastērpa izveides norisi.

 

     Č. Fadela grāmata “Četru dimensiju izglītība” stāsta par starpdisciplināru zināšanu veidošanu, prasmju attīstīšanu un rakstura pilnveidi kā būtisko 21. gs. mācību saturā, lai skolas laikā iemācītos mācīties visa mūža garumā.

 

     M. Esserta grāmata “Bruņutehnika Baltijā (1915-1941)” apliecina, ka Latvijas Republikas bruņoto spēku rīcībā bija vērā ņemamas bruņutehnikas vienības – sākumā bruņumašīnas, vēlāk dažādu modeļu tanki. Latvijas armija izmantoja bruņumašīnas jau Neatkarības kara laikā 1919. un 1920. gadā, bet vēlāk pēckara laikā notika sistemātiski bruņutehnikas iepirkumi ārzemēs. Grāmatas autors aplūko arī situāciju šajā jomā pirms Latvijas valsts izveides – Pirmā pasaules kara (Krievijas-Vācijas) frontē Baltijā, kā arī ieskicē Latvijas bruņutehnikas likteni pēc Latvijas okupācijas 1940. un 1941. gadā. Ievērojama grāmatas daļa veltīta mūsu kaimiņvalstu – Igaunijas un Lietuvas – 20. un 30. gadu bruņutehnikas apskatam.

 

     Daiļliteratūras jaunieguvumu klāstā A. Rancānes grāmata “Prīca i klusiešona”, kas ir astotais autores dzejoļu krājums. Krājumā lasāmi pēdējos gados (dzeja – 2012–2018) tapušie vairāk nekā simts autores darbi gan latgaliski (pārsvarā), gan latviski. Līdzās dzejai grāmatā rindojas dienasgrāmatas tipa īsprozas darbi (2008–2011).

 

     L. Vinogradovas jaunajā stāstu krājumā “Izelpas” iekļautie astoņi stāsti skar skarbas tēmas, tie saasina lasītāja jūtas un domas. Tomēr stāsti neatstāj vien drūmu, nomācošu iespaidu, jo, pirmkārt, ļauj izbaudīt valodas un kompozīcijas “odziņas” un, otrkārt, katram no tiem cauri vijas arī lielāka vai mazāka, kaut tikko jaušama prieka stīdziņa – par dzīvi un dzīvību, par tuviem cilvēkiem, par katras dienas nozīmīgumu.

 

     Amerikāņu rakstnieces P. Bakas romāns “Mūžīgais brīnums” ir  par izcili talantīga jaunekļa pieaugšanu un viņa kvēlo mīlestību. Cik neparasts ir pats Rendolfs Kolfakss, tik neparasta veidojas arī viņa dzīve. Būdams ārkārtīgi zinātkārs, jaunais cilvēks ar sajūsmu tver visu, ko pasaule piedāvā, – ļaužu pūļus Ņujorkā, kaisli Anglijas laukos, mākslu Parīzes muzejos un bibliotēkās, varas spēles militārajā dienestā Korejā. Tikpat aizrautīgi Rendolfs iepazīst arī mīlestību, ko viņam dāvā brīnišķīgā Stefānija – meitene, kuras tēvs ir ķīnietis, bet māte amerikāniete. Abus jauniešus satuvina ne tikai kvēlas jūtas, bet arī neapslāpējama zinātkāre, savas patiesās identitātes meklējumi un centieni pārvarēt atšķirīgu kultūru novilktās robežas.

 

     Savukārt britu rakstnieces H. Mantelas vēsturiskais romāns “Vilku nams” vēsta par vienu no interesantākajiem Anglijas vēstures periodiem. Autore uzbur ārkārtīgi spilgtu, dzīvu un daudzveidīgu 16. gadsimta dzīvi.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 17. decembrī.

 

Līdzīgi raksti