ESIP koordinatores no visiem Latvijas reģioniem
Foto: Ārlietu ministrija

     Šī gada 6. decembrī Rīgā notika ikgadējais ES informācijas sniedzēju forums. To organizēja Eiropas kustība Latvijā ar mērķi informēt klātesošos par Latvijai aktuāliem ES tematiem un atbildīgo institūciju turpmākajiem sadarbības plāniem ar ES informācijas sniedzējiem.

 

     Forums pulcēja dalībniekus no visiem Latvijas reģioniem (vairāk nekā 100 pārstāvjus). Bija ieradušies gan ES Informācijas punktu (ESIP) koordinatori, gan Europe Direct informācijas centru (EDIC), nevalstisko organizāciju, valsts un pašvaldību pārstāvji, arī masu mediji un citi eksperti, kuri nodarbojas ar sabiedrības informēšanu par ES jautājumiem.

 

     Šogad kā svarīgākie foruma darba kārtībā tika definēti šādi jautājumi: Eiropas Pilsoņa gads, Eiropas Parlamenta vēlēšanas un Latvijas prezidentūra ES Padomē, eiro ieviešana un ES struktūrfondu nākamais periods. Īpaši spraigas izvērtās diskusijas par Latvijas interešu lobiju Briselē, kā arī par jauniešu nodarbinātības uzlabošanu un pilnveidi mūsu valstī un ES. Pēdējo no minētajām diskusijām vadīja TV žurnāliste Inga Spriņģe, kuru pēdējā laikā esam iepazinuši kā spilgtu pētnieciskās žurnālistikas pārstāvi un LTV1 raidījuma „1:1” vadītāju.

 

Inna Šteinbuka
Sandra Kalniete
V. Popas foto

 

     Pasākumu atklāja Ārlietu ministrijas  valsts sekretāra vietniece Eiropas lietās Maija Manika, dalībniekus uzrunāja Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka un Eiropas Parlamenta Informācijas biroja Latvijā vadītāja p. i. Marta Rībele .

 

     Foruma ekspertu vidū bija arī Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete, Valsts kancelejas Eiro komunikācijas projekta vadītāja Margrieta Ulmane, Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariāta direktora vietniece Kristīne Pommere, Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejas loceklis Andris Gobiņš, Finanšu ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, kā arī Labklājības ministrijas pārstāvji. Foruma gaitā eksperti sniedza atbildes uz jautājumiem un uzklausīja gan komentārus, gan priekšlikumus.

 

     Foruma otrajā daļā tā dalībnieki tika sadalīti darba grupās. Katra grupa analizēja un sprieda par iepriekš izvēlētu tēmu: pieredzi pārrobežu projektu un reģionālās sadarbības jautājumos, ES informācijas punktos visbiežāk pieprasīto tēmu analīzi un par informācijas aprites un izplatīšanas uzlabošanas pasākumiem.