Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Aprīlī grāmatu izstāžu ciklā „Iepazīsti kaimiņtautu literatūru” ceļojam uz Igauniju – trešo Baltijas valsti, ar kuru saista līdzīgi likteņi. Ielūkosimies dažās izstādes grāmatās.

 

     Jautrie vīriņi – līdzjūtīgais un dzejiskais Uzrocis, nervozais un ķildīgais Puszābaks un dabas mīļotājs Ķērpjbārdis – ir priecējuši vairākas bērnu paaudzes. Kādam Eno Rauda grāmata „Naksitrallīši” būs jauka sastapšanās ar savu bērnību, kādam atklājums, ka laikos, kad vecāki bija mazi, arī bija aizraujošas bērnu grāmatas. Naksitrallīšu piedzīvojumus ir ilustrējis Edgars Valters. 

 

     Jāatzīmē, ka Edgars Valters ir ne vien bērnu grāmatu ilustrators, bet arī rakstnieks –  „Poķu grāmata” un „Poķu stāsti” vēsta par kādu savdabīgu poķu tautu, kas, atrodot savu Māju sajūtu, izdzīvo visus gadalaikus un priecājas par dabu visapkārt. „Kaķītis un Ūpītis” ir stāsts par diviem garlaicības māktiem dzīvnieciņiem, kas nolemj apmainīties ar savām astēm, ķepām, acīm…

 

     Piretas Raudas grāmata „Kā izglābt mazītiņo mammu” rotaļīgi stāsta par smagām tēmām – pašvērtējumu, depresiju, ciešanām, līdzcilvēku atbalstu un redzīgumu vai tieši otrādi – iegrimšanu sevī un apkārtnes neievērošanu. Grāmata būs interesanta ne vien bērniem, bet arī viņu vecākiem, rosinot dziļas sarunas. Arī Andrusa Kivirehka grāmata „Tilda un putekļu eņģelis” ir aizkustinošs un dziļš stāsts par bērnu, kas zaudējis tēvu, par atmiņu un fantāzijām, par cilvēku attiecībām, mūsdienu tehnoloģisko pasauli un vērtībām, kuras jācenšas saglabāt. Jāpiebilst, ka šīs abas grāmatas ir iekļautas lasīšanas veicināšanas programmā „Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2021” un gan Andruss Kivirehks, gan Pireta Rauda ir labi pazīstami latviešu lasītājam arī ar citām grāmatām. 

 

     Savdabīga rakstniece ir Lēlo Tungala, kura raksta gan maziem bērniem, gan arī pieaugušajiem. Grāmatā „Daudzpusīgais ronis” dzejniece Lēlo Tungala spēlējas ar valodu, dzejoļi ir joku un asprātību pilni, savukārt grāmatā „Biedrs bērns un lielie cilvēki” rakstniece Lēlo Tungala stāsta padomju Igaunijā pavadītās bērnības atmiņas. 

 

     Annai ir 14 gadi, un šķiet, ka dzīve ir vienā mirklī sabrukusi. Uzzinot par mātes meliem, Anna nolemj bēgt no mājām. Tā sākas Aidi Vallikas grāmatu triloģijas par Annu pirmā grāmata. Kā gan Anna dzīvos tālāk? To var lasīt trīs aizraujošās grāmatās pusaudžiem. 

 

     Kā gan ir būt sliktai meitenei? Ketlīna Kaldmā grāmatā „Būt sliktai meitenei ir dievīgi” stāsta par padomju Igauniju ap 1980. gadu. Grāmatas galvenā varone Lī ir 11 gadus veca apsviedīga meitene, kura kopā ar māsu, brāli un kaimiņu puikām piedzīvo dažādas dēkas. Pieaugušo nav klāt, un gājieni uz mežu un upi kļūst pārgalvīgāki un bīstamāki, nekā bērni to spēj aptvert. Un tad klāt ir arī nepatikšanas. 

 

     Nāc uz Bērnu bibliotēku un kopā ar šiem un citiem Igaunijas rakstniekiem aizceļo uz kaimiņvalsti!