Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Kad aiz loga sāk čalot putni, skrien palu ūdeņi, kļavas un bērzi dāsni dāvā savu sulu spēku, nav nemaz jāskatās kalendārā, lai saprastu, ka pavasaris sevi pieteicis skaļā balsī. Un tad aiz kalniem nav arī Lieldienas.

     Kā norāda pats svētku nosaukums – Lieldienas, tas ir laiks, kad diena top lielāka jeb garāka par nakti. Lieldienas ir saules svētki, jo tie simbolizē gaismas un dzīvības uzvaru pār tumsu, kad ziemas tumšie spēki atkāpjas, dodot vietu gaismai un siltumam, atgriežot zemei un augiem dzīvību. Svētki sākas nevis ar to brīdi, kad viss ir sagatavots svinēšanai, bet līdz ar gatavošanos tiem.

 

 

     Rēzeknes 2. bibliotēka no 2016. gada 1. līdz 23. martam aicināja mazākus un lielākus bērnus piedalīties radošo darbu konkursā „Mana Lieldienu ola”. Konkursa dalībnieki tika rosināti pēc iespējas daudzveidīgāk izpausties, veidojot olu. Idejas dekoratīvo olu izgatavošanai varēja gūt bibliotēkā esošajās grāmatās un žurnālos.

 

     Lieldienu olu varēja zīmēt, izkrāsot, salīmēt pēc iespējas radošāk un atjautīgāk. Konkursa mērķis – noteikt oriģinālāko, neparastāko Lieldienu olu un parādīt, kā bērni un jaunieši kreatīvā veidā izgatavo Lieldienu olas. Skaistāko darbiņu veidotājiem tika piešķirtas balvas.

 

 

     Izstāde „Mana Lieldienu ola” Rēzeknes 2. bibliotēkā būs aplūkojama līdz 2. maijam. Lieldienu gaidīšanas nedēļā to paguva apskatīt mazie ciemiņi no Rēzeknes pirmsskolas izglītības iestādes „Laimiņa” un Rēzeknes 5. vidusskolas 1. b klase.

 

 

     Lieldienu izjūta katram cilvēkam ir sava. Kādam tā ir klusa lūgšana un gaviles par Jēzus Kristus augšāmcelšanos, kādam rituālas izdarības par godu saulītes atnākšanai, vēl kādam – skolas brīvlaiks un iespēja visai ģimenei kopā pavadīt brīvdienas.

 

     Lieldienas ir gaiši pavasara svētki, kad daba mostas jaunam spēkam un dzīvībai. Noliksim savu gara smagumu, saņemsim piedošanu un steigsimies pretī Lieldienām!

 

Ar olām saistītie ticējumi

 

Kas Lieldienu olas zags – paliks pliks kā ola.
Kas Lieldienu olas ēd bez sāls – tas visu vasaru melos.
Lieldienās ar olām jāmainās – citādi vistas nedēs un cāļi nepadosies.
Olas ēdot, vēro čaumalas atdalīšanos – ja tā labi nolobās, tad augs labi lini; ja slikti lobās, tad būs slikta linu raža.