Ķeguma HES – Latvijas enerģētikas lepnums

     No 2018. gada 3. septembra līdz 3. oktobrim Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā (RCB) būs apskatāma Enerģētikas muzeja ceļojošā izstāde "Ķeguma HES – Latvijas enerģētikas lepnums".

    

     Izstāde "Ķeguma HES – Latvijas enerģētikas lepnums" stāsta par UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajā reģistrā iekļauto E. Krauca fotonegatīvu uz stikla pamatnes kolekciju "Ķeguma spēkstacijas celtniecības gaita 1936 – 1940". Tas ir vēstījums par vērienīgā industriālā objekta celtniecību Baltijā 20. gadsimta pirmajā pusē, vedot skatītāju savdabīgā ceļojumā pagātnē, kad Eiropas enerģētikā sevi pieteica Latvijas flagmanis – Ķeguma spēkstacija.  

    

     E. Krauca (1898 – 1977) entuziasms un profesionalitāte šodien ļauj izjust, kā soli pa solim noritējusi spēkstacijas celtniecība. Fotomākslinieks ir radījis turpat divus tūkstošus izcili uzņemtu fotogrāfiju, atklājot Ķeguma HES būvvietas un Daugavas perspektīvos skatus, kas apliecina varenās un monumentālās būves tapšanas gaitu. Fotogrāfijas sniedz iespēju ieraudzīt arī atsevišķas nozīmīgas inženiertehniskas nianses būves konstrukcijās, ūdenskrātuves dambja izveidē un citur, izceļot būtiskus tehnoloģiskus elementus, ko inženiertehniskie speciālisti vērtē kā unikālus.

 

     Nododot skatītājiem dokumentālo vēstījumu, Latvenergo koncerns vēlas, lai tas kļūst par Latvijas elektroenerģētikas vēstures orientieri un izziņas avotu, apliecinot artefaktu un dzīvās vēstures nozīmi cilvēces atmiņas saglabāšanā.

    

     Latvenergo koncerna Enerģētikas muzeja krājumā ir vairāk nekā 7000 fotogrāfiju par Ķeguma spēkstacijas celtniecības vēsturi. Muzeja priekšmetu kolekcijām tiek nodrošināta saglabātība un pieejamība.

    

     Muzejs laipni aicina apskatīt un iepazīt fotonegatīvu uz stikla pamatnes kolekciju  "Ķeguma spēkstacijas celtniecības gaita 1936 – 1940" arī klātienē – Enerģētikas muzeja krātuvēs Andrejostas ielā 19, Rīgā. Ieeja, ekskursijas un nodarbības muzejā ir bez maksas. Kontaktinformācija saziņai: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..