Foto no: www.lcb.lv

     2015. gada 30. septembrī uz sava mūža 90 gadiem atskatīsies mūsu novadniece – kordiriģente un mūzikas pedagoģe Terēze Broka.

 

     T. Broka dzimusi 1925. gadā Rēzeknes apriņķa Viļānu pagasta Zviedriņu ciemā daudzbērnu ģimenē. Skolas gaitas uzsākusi Vītolu pamatskolā, tālāk ceļš vedis uz Rēzeknes 1. vidusskolu, kuru absolvējusi 1946. gadā.

 

     Uzreiz pēc vidusskolas tika uzsāktas mācības Rēzeknes Mūzikas vidusskolā, kur paralēli tika strādāts par skolas sekretāri. 1949. gadā Terēze dodas uz Rīgu un turpina izglītoties Latvijas Valsts konservatorijas Kordiriģentu nodaļā. Par viņas pedagogiem kļūst H. Mednis, M. Bašs, J. Līcītis.

 

     Jau studējot 1. kursā, viņa tiek nozīmēta par Zilupes rajona dziesmu svētku virsdiriģenti. Tas ir liels pārbaudījums nepieredzējušai studentei, bet vienlaicīgi arī “narkotikas deva”, no kuras Terēze nešķīrās visus studiju gadus, atsaucoties uz daudziem, dažkārt arī pieticīgiem piedāvājumiem.

 

     1954. gadā pēc konservatorijas beigšanas kopā ar dzīvesbiedru Staņislavu Broku Terēze dodas uz Daugavpili, kur uzsāk darba gaitas Daugavpils mūzikas vidusskolā. Paralēli pedagoģes darbam tiek organizēts latgaliešu tautas dziesmu ansamblis “Daina”, kopā ar vīru tiek dibināts koris “Daugava”, ar lielu atsaucību ir strādāts ar Līksnas un Bebrenes dziedātājiem, nodibināts Daugavpils skolotāju jauktais koris “Latgale”, Daugavpils skolotāju un kultūras darbinieku sieviešu koris “Rūta”.

 

     Visā savā darbības laikā 15 Dziesmu svētkos T. Broka ir piedalījusies gan kā dziedātāja, gan kā diriģente un virsdiriģente. Pārlapojot dzīves gadu lappuses, viņa saka: “…katram cilvēkam, ierodoties šajā pasaulē, likteņa Tēvs paredzējis savu dzīves ceļu, savu misiju. Arī man, desmitajai savas ģimenes atvasītei – pedelītim, bija jānoiet sava dzīves taka, pārvarot daudzas grūtības – nabadzību, pieticību, neticību sev. Bet, galvenais, šī pārbaudījuma rezultātā ieguvu fizisko un garīgo rūdījumu, iemācījos mīlēt un saprast otru, kā arī savu necilo talantu atdot cilvēkiem.”

 

     T. Brokas dziesmai veltītais mūžs ir novērtēts ar daudziem apbalvojumiem – Triju Zvaigžņu ordeni, Spīdolas balvu, Lielo mūzikas balvu. 2014. gada februārī Latgales vēstniecībā “GORS” viņai tika pasniegta Latgaliešu kultūras gada balva “Boņuks” par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūrā.

 

     Līdz 30. septembrim Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā vēl var aplūkot T. Brokas dzīvei un darbam veltītu novadpētniecības materiālu izstādi.

 

Izmantotā literatūra:
Latgales kultūras darbinieki - Rīga: Jumava, 2008.
 
 
--- 

Papildināts 23.10.2018.

Mūžībā aizgājusi 93 gadu vecumā 2018. gada 23. oktobrī.