Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     5. decembrī  Rēzeknes un Viļānu novada 13. Grāmatu svētku rīkotāji tika aicināti uz 2014. gada akcijas „Atbalsts lauku bibliotēkām” noslēguma sarīkojumu  „Lielā lasītāju balva 2014” Salacgrīvas pilsētas kultūras namā.

 

     Ar šo pasākumu Lauku bibliotēku atbalsta biedrība (LBAB) pateicās Grāmatu svētku organizatoriem visā Latvijā. 2014. gadā ir norisinājušies 20 grāmatu svētku pasākumi dažādos Latvijas reģionos.

 

     Noslēguma sarīkojumā ik gadu pulcējas bibliotekāri, pašvaldību darbinieki, bibliotēku atbalstītāji, lielākie grāmatu izdevēji, kā arī grāmatu autori, tulkotāji un mākslinieki. Pasākumu šoreiz vadīja aktieris Andris Bulis un Kristaps Menniks.

 

     LBAB vadītāja Biruta Eglīte ar gandarījumu teica: „Kad visu to sākām, ne paši, ne kāds cits nedomāja, ka kustība būs tik ilga, bet biedrība savu darbu veiksmīgi turpina jau trīspadsmit gadus.” Viņa uzsvēra, ka šogad grāmatu dāvinājumus saņēmušas 707 Latvijas bibliotēkas, uzdāvinātas grāmatas kopsummā par 93 tūkstošiem eiro, vēl daudzas grāmatas nonāks pie saviem lasītājiem lauku bibliotēkās.

 

 

     Konkurss „Lielā lasītāju balva” par visvairāk lasītajām grāmatām notika jau desmito reizi. Apbalvošanai tika noteiktas septiņas nominācijas: oriģinālprozā, oriģināldzejā, tulkotajā daiļliteratūrā, bērnu oriģinālliteratūrā, tulkotajā bērnu literatūrā, dokumentālajā  un zinātniski populārajā oriģinālliteratūrā un tulkotajā dokumentālajā literatūrā.

 

     Katrā no tām vienai visvairāk lasītajai grāmatai  tika pasniegta  „Lielā lasītāju  balva 2014”. Statistikas dati par vispieprasītākajām grāmatām, kas  nākušas klajā  pēdējo  trīs gadu laikā, tika savākti no bibliotēkām. Šīs ziņas apkopoja žūrija, kuras sastāvā ir bibliotēku speciālisti no dažādiem Latvijas novadiem. Žūrijā darbojās arī Rēzeknes novada bibliotēku darba speciāliste Anastasija Belogubova.  Visi balvas ieguvēji dāvanā saņēma keramiķes Ingrīdas Žagatas darinātās bākas.

 

     Balvas to ieguvējiem pasniedza cilvēki, kuru dzīve un darbs saistīts ar Salacgrīvas pusi – Lilita Līce, Silvija Radzobe, Gunta Līdaka, Irina Tomsone, Gints Šīmanis, Imants Klīdzējs un Dzintris Kolāts. Sarīkojumu bagātināja dažādu žanru mūziķu uzstāšanās.

 

     Paldies Rēzeknes novadam par iespēju apmeklēt šo brīnišķīgo pasākumu saka Rēzeknes un Viļānu novada 13. Grāmatu svētku rīkotāji Feimaņos.